FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-07-14, 11:38
Lornetka
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-23, 11:07   

Gajowy napisał/a:
w ruskich po "kilku" latach używania (i kilku upadkach z osprzętem) "rozczapieżaj?" się soczewki i przy znacznie oddalonych obiektach można widzieć podwójnie (znam z autopsji)[...]

"ruskie" lornetki nie maj? wył?cznoci na tego typu objawy po upadku.... lornetkom "z wyższej półki" też sie to zdarza

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Gajowy 

Wysłany: 2004-02-23, 11:15   

tak mylałem...że to raczej wynik upadków :mrgreen:

P.S. obecnie mam Minoltę 10x50, ale tak? z niższej półki... wogóle 10x50 jest najbardziej uniwersalna, nadaje się do lasu i na otwart? przestrzeń oraz niezbyt duże zbiorniki wodne, "gatunek" lornetki uzależniałbym jedynie od zasobnoci portfela, ruskie s? tańsze ale trochę cięższe, Minolta lżejsza i droższa...a w jakoci obrazu różnica jest niezauważalna, przynajmniej dla mnie

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-23, 12:22   

Gajowy napisał/a:
[...]a w jakoci obrazu różnica jest niezauważalna, przynajmniej dla mnie

a jeli nie widać różnicy to po co przepłacać :!: .. jak to już kto na tym forum powiedział :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-02-23, 13:37   

No tak, rusk? 10x50 utopiłem 2 razy, za pierwszym razem oddałem do czyszczenia (koszt 50 zł. ok.4 lata temu) drugi raz nie chciałem płacić i działa dalej.
Niestety zgubiłem ostatnio gumke z okulara i weteranka spoczywa na parapecie, specjalnie do liczenia maksymalnej liczby dzwońców, przebywaj?cych jednoczenie w karmniku, rekord - 30 szt. (musze zrobić szerszy bo sie poprostu nie mieciły)

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-02-23, 16:43   

Jezeli chodzi o lornetki to obecnie takze jestem posiadaczem Minolty Activy 10x50 i jestem bardzo zadowolony. Jedyny jak na razie mankament to odblaski w okularach przy pewnym kacie padania promieni swietlnych, poza tym the best. Szukalem dosc dlugo zanim sie zdecydowalem na jej zakup. Do tej pory korzystalem z "ruskiej" 7x45, i dwoch zachodnich niemarkowych (luxon i exacta). I z tych trzech zdecydowanie najlepsza byla ta pierwsza. W prawdzie trzeba bylo ja raz naprawiac bo pryzmaty sie rozeszly i nie ostrzyla ale poza tym calkiem dobra rzecz. Troche ciezkawa, ale dobra. Te dwie niemarkowe tak mnie wkurzyly ze zaczalem zbierac na cos lepszego i teraz mam co chcialem :) I bron boze zoom :evil: :evil: :evil: . Z 'ruskimi" jest tak, ze trzeba trafic. Zdarzaja sie egzemplaze bardzo dobrej jakosci, i beznadziejne. Trzeba troche wprawy i wiedzy, zeby nie kupic smiecia.
Jezeli chodzi o minolte, to jest jeszcze seria clasic, o polowe tansza, ale nie wiem jak z jej jakoscia.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-23, 18:43   

Ja mam lornetkę 20X50 firmy tasco, parametry nie s? rzecz jasna prawdziwe. Nie jest ona dobra na duże odległoci, ale na małe jest genialna, ostatnio tylko miała awarię, odkręcił się o odrobine "obiektyw" i obraz całkowicie się rozdwoił.
Mam pytanie, gdy ustawia się wadę wzroku, to nie mam zaznoczonej, żadnej kreski gdzie jest na zero, jest tylko taka mała biała dziurka, ona wyznacza zero??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kivirovi 

Wysłany: 2004-04-20, 14:25   

w sloneczny dzien wszystkie lornetki sa jednakowe.
ale porownajcie o zmroku!

Patrzylismy kiedys grupa na dubelty. Ja mialem ruska 10x50 kolega zeissa 10x50. Oba stare graty. Poogladalem sobie i mialem juz dosyc, ale sie zamienilismy z kolega. no i coz ujrzalem - w ruskiej juz nie widzialem zadnego dubelta-wiec obserwacje uwazalem za zakonczone, a w zeissie kazde piorko na dubelcie bylo widac. I tak zrozumialem, dlaczego za starego nawet zeissa placa po 800 zl...

tomax 

Wysłany: 2004-04-24, 16:52   

Ja uzywam 10x50, niefirmowej-"Tasco" z rynku za 100zł. Jezdzila ze mna na ryby, teraz oglada takze ptaki. Mała szkoda jak upadnie albo utopi się. Nie trzeba chuchac i dmuchać :-D W 90% różnice między ni? a lornetkami z wyższej półki nie będ? zauważalne. Różnica polega na jakoci szkieł - to dokładnie jak w obiektywach foto.
Nad Biebrz? zerkałem przez pożyczon? lunetę 20-60(?) na solidnym statywie. Po drugiej stronie bagna siedział bielik, było słońce. I więcej było go widać przez lornetkę 10x50 niż lunetę- powietrze drgało i falowało.

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-05-19, 15:35   

Cytat:
I bron boze zoom

Nie znam się na tym :oops: , więc pytam: DLACZEGO?

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-19, 16:01   

p@nzio napisał/a:
Cytat:
I bron boze zoom

Nie znam się na tym :oops: , więc pytam: DLACZEGO?

Poniewaz zoom jest tworem bardziej skomplikowanym niz "zwykly" uklad w lornetce, a to podnosi jego koszty. Jak masz lorntke za powiedzmy 500 zl to za taka sama jakosc w lornetce z zoomem zaplacisz kolo 1000 zl (w przyblizeniu). Tak wiec nie mozna porownywac. Dobra lornetka z zoomem moze byc, jak najbardziej, ale to sporo kosztuje, a nie zawsze jest niezbedne. Krotko mowiac, jak ktos liczy pieniadzie to za ta sama cene moze miec porzadna lornetke bez zooma i slaba lornetke z zoomem. A slaba lornetka z zoomem to juz tragedia. Dobra jakosc obrazu jest wtedy tylko przy najmniejszym powiekszeniu. Mialem taka Exacte 8-20 zoom. Dalo sie patrzec tylko do ok 12, potem to juz sama mgla, zatarte krawedzie, ogolnie malo widac. Na upartego mozna bylo cos zobaczyc ale to chyba nie o to chodzi. I dodatkowo bardzo male pole widzenia (takie jak przy powiekszeniu 20) przy kazdym powiekszeniu. Mialem dosc i kupilem "zwykla" Minolte 10x50. Niedawno nie mialem jej przy sobie, za to napatoczyla sie ta stara exacta. Spojrzalem i czym predzej odlozylem. Tego sie poprostu nie da opisac. Roznica kolosalna.

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-05-19, 18:23   

Mam na oku Delta optical active 8-17x25 za có koło 150 zeta. co wy na to?

tomax 

Wysłany: 2004-05-19, 19:41   

25 :?: - za ciemna... za maly obraz...

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-20, 11:21   

nie znam tego modelu, ale za ta cene dobrego zooma nie kupisz :(
chyba ze jakis cud... raczej wiec odradzam :|

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-05-20, 12:18   

Dobra dożuce dane techniczne. Mam ja narazie na próbe. Nie wiem jak zoom działa w innych lornetkach, ale tu niby wszystko ok. Oczywicie przy 17x robi się nieco ciemniej...
Oto co pisze na stronie producenta:
Cytat:

Dane techniczne:

- powiększenie: 8-17x
- rednica obiektywów: 25 mm
- k?t widzenia: 5,5o
- pole widzenia: 91 m / 1000 m*
- sprawnoć zmierzchowa: 14,1*
- jasnoć: 9,77*
- regulacja ostroci na lewym okularze oraz regulacja centralna
- w zestawie pokrowiec i pasek

* przy powiększeniu 8x

Jest jeszcze zdjęcie: Delta optical active 8-17x20
Może jednak faktycznie rozejrzeć się za czym większym niż 25 mm...

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-20, 12:28   

Ta lornetka wyglada mi na dachowopryzmatyczna. To by wyjasnialo stosunkowo mala srednice obiektywu..., ale tym bardziej jestem sceptyczny. To samo co poprzednio. Dachowopryzmatyczna - bardziej skomplikowany uklad niz w porropryzmatycznej - wieksze koszty. I jeszcze dodatkowo zoom. I to wszystko w cenie 150 zl??? To z czego zrobiona jest tam cala optyka??? Ja bym sie raczej nie zdecydowal, ale wszysko zalezy od ciebie. Ty ja miales w rekach, ja nie. Jezeli ci pasuje... Wszystko zalezy od tego do czego to ma sluzyc, i na czym sie "pracowalo" wczesniej.

Odpowiedz do tematu