FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-07-10, 12:18
Jakie lornetki najlepsze?

Jakie powiększenia lornetek s? wg Ciebie najbardziej odpowiednie
małe (8-10)
76%
 76%  [ 30 ]
rednie (12 - 16)
15%
 15%  [ 6 ]
duże (18 - 20)
7%
 7%  [ 3 ]
Głosowań: 33
Wszystkich Głosów: 39

Autor Wiadomość
Pawelele 

Wysłany: 2005-10-21, 22:41   

A ja używałem radzieckiej 8x30 - do lasów i krzaczorów fajowa. Potem co mi strzeliło do głowy i kupiłem Luxona 20x50 - no i w sumie raczej nie jestem z niej zbyt zadowolony :/ - fakt jest już mocno sfatygowana, ale już od pocz?tku raziło małe pole widzenia ("trafienie" w lec?cego ptaka to często wielka sztuka), kiepskie wiatło. Teraz chyba się przeproszę z rusk? ósemk? albo kupię co w granicach 10-12x. No ale tak generalnie to na zbiorniki praktycznie nie ruszam się bez lunety :D

rafklim 

Wysłany: 2005-10-22, 08:25   

Ja mam BEPKUT ZSRR 10x50 i to samo 20x50
Lepszych nie trzeba.

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-10-23, 21:52   

Ja odkupiłem od Orniego Zeissa 10x42 (dachowego). Cena była wysoka (bez stypendium i Taty bym sobie długo nie mógł na co takiego pozwolić), a lornetka jest super. Lekka, obraz jest jasny, ostry. Osoby, które z niej korzystały, narzekały na brak pokrętła pozwalaj?cego dopasować okular do wzroku - dopiero niedawno człowiek na Stawach Raszyńskich pokazał mi, że to się reguluje centralnie, a nie przy okularze. Szalenie praktyczne s? gumowe piercienie oczne, które można wsuwać lub wysuwać (w zależnoci od tego, czy ma się okulary, czy nie) - w mojej ruskiej trzeba się było męczyć z odwijaniem lub zdejmowaniem.
Generalnie jest to super sprzęt, ale niew?tpliwie cena może stanowić poważn? barierę.

amikosik 

Wysłany: 2005-10-23, 23:01   

Dziwne rzeczy piszesz Tony? Z tego co pamiętam ten Zeiss to normalna dachówka czyli regulacja w prawym okularze i regulacja centralna. Czego jej brakowało?
Pamiętam jeszcze że miała szeroki k?t widzenia ale też duże aberacje sferyczne.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-24, 15:54   

widziałem ostatnio dachowego Opticrona w którym regulacja prawego oklularu była ułozona centralnie razem z główna ruba ostroci. To troche kłopotliwe... ale chyba mozna się przyzwyczaić :roll:

amikosik 

Wysłany: 2005-10-24, 16:13   

To może ten sam patent jest w tym Zeissie? Mi się wydaje takie rozwi?zanie wygodniejsze niż przy okularze.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-10-25, 20:40   

Moje dowiadczenie w lornetkach jest... praktycznie zerowe. Mam "od zawsze" rusk? 16x50, pieszczotliwie zwan? "cegł?" :grin: Jej niew?tpliw? zalet? jest możliwoć posłużenia za narzędzie samoobrony w krytycznej sytuacji - na szczęcie jeszcze nie musiałam sprawdzać ;) Chciałam się tylko ustosunkować do słów Szymona.
Tetrao napisał/a:
Poza tym ciemniejszy obraz, trudniej znaleĽć szybko lec?cego ptaka i przede wszystkim dystans minimalnej ostroci...

Ciemniejszy obraz faktycznie może być problemem w gorszych warunkach pogodowych albo jeli się prowadzi obserwacje o wicie/zmierzchu. Ale nie mogę zgodzić się z pozostałymi dwoma postulatami/zarzutami ;) Pierwszy, do którego mogę dorzucić jeszcze wagę takich lornetek - to kwestia przyzwyczajenia tylko i wył?cznie. Ja po tylu latach używania swojej cegły mam problemy z drganiem obrazu tylko przy silniejszym wietrze, a dzięki "dowiadczeniu" ręki mogę robić zdjęcia nieporuszone przy czasie 1/30, a czasem 1/15 sekundy - przydatna umiejętnoć :) Znalezienie nawet szybko lec?cego ptaka też nie sprawia mi najmniejszego problemu, natomiast dla mnie osobicie, szczególnie z braku lunety i perspektyw na ni? w najbliższym czasie oraz wady wzroku, duże powiększenie jest bardzo ważne.

I jeszcze dystans minimalnej ostroci - nie wiem jak u was, ale u mnie jest to około 5m (chyba, może mniej). Mam mał? kieszonkow?, "teatraln?" lornetkę, której używam w takich sytuacjach - w praktyce jest to głównie zim?, do czytania obr?czek z łabędzi. Poza tym nastawianie ostroci na bliższe obiekty po prostu mi się nie przydaje ;) Ale w wypadku tej cechy lornetek to chyba kwestia osobistych preferencji.

Dodam jeszcze, że podsłuchuj?c profesjonalistów dyskutuj?cych o lornetkach za zdecydowanie najlepsz? markę został uznany Zeiss. Potem był Swarek, a potem dopiero inne. Ale to już naprawdę najwyższa półka, o takiej lornetce mogę sobie tylko spokojnie pomarzyć... ;)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-10-25, 21:34   

kessy napisał/a:
Dodam jeszcze, że podsłuchuj?c profesjonalistów dyskutuj?cych o lornetkach za zdecydowanie najlepsz? markę został uznany Zeiss.

Z tego co zd?żyłem się orientować, to też mogę potwierdzić, ta optyka jest cudowna, lepiej widać ptaka przez Zeissa x 10 niż przez moj? minoltę x12.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-25, 21:53   

kessy napisał/a:
jeszcze dystans minimalnej ostroci - nie wiem jak u was, ale u mnie jest to około 5m

Minimalny dystans w szesnastce 5m??? :shock: Niewiarygodne! Moje 16 miała bodajże 10 lub nawet 20 m... :roll:

No ja mam Ziessa 8 i faktycznie rewlelacja! Bardzo ostry, jasny obraz!

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2005-10-25, 21:57   

Hmm, nad Siemianówk? robilimy amtorskie testy i Zeiss Tonego wypadł doć blado (już nie pamiętam, ale prawie każdemu co w tej lornetce nie pasowało - test polegał na odczytywaniu tekstu z oddalonej ksi?żki). Rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem Zeissa na Polskę i pytałem dlaczego "olewaj?" hobbystów-ptasiarzy w Polsce. Owiadczył, że badania wskazuj?, że póki co nasze społeczeństwo jest za biedne na ich lornetki i nie zamierzaj? inwestować w dystrybucję, ani w promocję. Powiedział, że jedynie sklep myliwski na Waszyngtona w Wwie ma w ofercie ich lornetki, ale na razie nie zd?żyłem tam zajrzeć.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-25, 22:04   

heheheh ja mówie o starych Zeissach sprzed wojny lub z lat 50. 60.!!! Tak, takie lornetki jeszcze służ? i s? prawie niemietelne a Zeiss juz wtedy produkował rewelacyjn? optykę! ja używam Zeisika bodajże z lat 50. i może konkurować z nowociami...
Na alegro mój model schodzi za 300 zł. Nie wiem tylko czy jako dory sprzęt czy jako antyk, :wink: choć może służyć za jedno i za drugie na raz :mrgreen:

stara dobra enerdowska robota :res:

kessy 
moderator

Wysłany: 2005-10-25, 22:04   

Tetrao napisał/a:
Minimalny dystans w szesnastce 5m??? :shock: Niewiarygodne! Moje 16 miała bodajże 10 lub nawet 20 m... :roll:

Co na mnie rollujesz? ;)
A bo Szymonku jest taki myk, że jak nastawiasz ostroć w okularze osobno regulowanym drugie oko przymykaj?c, to można nastawić bliżej :mrgreen: Ale skoro się tak dziwisz to faktycznie sprawdzę przy najbliższej okazji na ile m minimum nastawia ostro oba i jeden okular.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-10-25, 22:09   

No ja w mojej ?P 16x też tak miałem że prawy okular ostrzył mi na bliższ? odległoc niż całoć.
Zdarzało się że na skacz?cego kilka metrów ode mnie ptaszka patrzyłem jednym okiem! :roll:
Bóg mi zesłał tego złodzieja ! :res:

Tylko wzrok niszczyłem t? rusk? szesnastk?... poza tym miała żółty obraz. :|

(a tak naprawde to strasznie żałuje i się pocieszam w ten sposób :cry: )

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-10-25, 22:13   

Namor napisał/a:
Zeiss Tonego wypadł doć blado (już nie pamiętam, ale prawie każdemu co w tej lornetce nie pasowało

No i w większoci był to brak regulacji prawego oka, reszta była perfekcyjna
.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kessy 
moderator

Wysłany: 2005-10-26, 00:00   

Tetrao napisał/a:
Tylko wzrok niszczyłem t? rusk? szesnastk?...

:shock:
Jak to możliwe? :/

Odpowiedz do tematu