|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Jak nosić teleobiektyw podczas długich wycieczek w teren? |
Autor |
Wiadomość |
AgnieszkaB
|
Wysłany: 2018-03-21, 08:03 Jak nosić teleobiektyw podczas długich wycieczek w teren?
|
|
|
Cześć.
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmiku z serii Fotografia przyrodnicza. Tym razem mówimy o kilku prostych sposobach na podtrzymywanie ciężkiego sprzętu w gotowości do szybkiego użycia podczas wędrówki po terenie.
https://www.youtube.com/watch?v=VaQQydOzL3I
Z zimowym pozdrowieniem na początku wiosny
Agnieszka i Włodek |
_________________ Agnieszka i Włodek Bilińscy
http://www.photovoyage.pl/natureblog
- Fotoblog: Fotografia przyrodnicza |
|
|
|
 |
Jantar

|
Wysłany: 2019-01-11, 19:58
|
|
|
Witam.
Mam pytanie częściowo w rzeczonym temacie.
Może pytanie wyda się komuś niedorzeczne... czy orientuje się ktoś, jaka jest wytrzymałość bagnetu lub jego mocowania do aparatu? Pytam, gdyż nosząc korpus z tele, gdzie pasek jest przymocowany standardowo do puszki, ta musi "dźwigać" niekiedy już pewien ciężar...
A tak pytam, gdyż przenosząc się z zabytkowej Sigmy 400/5,6 która wg kuchennej wagi ma ~950 g na Sony 70-400, który ma ok. ~1650 g, obciążenie na puszce wzrosło odczuwalnie...
Tak więc wolałbym nosić sprzęt, gdzie pasek jest mocowany do uchwytu statywowego teleobiektywu, a nie do korpusu, ale z tego co widzę, nie jest to chyba powszechne rozwiązanie. |
_________________ <>< |
|
|
|
 |
kivirovi

|
Wysłany: 2019-01-11, 22:09
|
|
|
Zwykle rzeczywiście pasek przyczepia się do moc. stat. obiektywu ale tu chodzi raczej o dobry balans niż ochronę mocowania. W najtańszych obiektywach bagnet bywa plastikowy ale one są lekkie. Nigdy nie słyszałem o plastiku w puszce ale i takie cyrki da możliwe. Ja bym po prostu kupił pasek i zamocował na stopce obiektywu ale jeśli tam nie ma żadnej dziurki do tego celu to może być trudno. |
_________________ Nikon hg 8x32, Kowa 20-60x88, TS-PZ 680-1000/7.7-11.4
Pentax K-5, Σ17-70/4
Panasonic gx7, S30/2.8, 100-300/4-5.6 |
|
|
|
 |
Jantar

|
Wysłany: 2019-01-12, 23:53
|
|
|
Chodzi o tego Sonego 70-400.
On w stopce ma dwa otwory - jeden gwint pod stopkę statywową, drugi na mocowanie głowicy. Przez ten większy można w sumie coś tam przełożyć, na razie się zastanawiam co. Poszukamy.
A Sony a580 sam bagnet ma z tworzywa, jest zabezpieczany metalowym szerokim pierścieniem, widoczek: https://www.optyczne.pl/u...SA580_view2.jpg . |
_________________ <>< |
|
|
|
 |
kivirovi

|
|
|
|
 |
piechu
|
Wysłany: 2019-01-14, 08:42
|
|
|
Zdecydowanie nie polecam noszenia ciężkiego obiektywu z paskiem przytwierdzonym do puszki. Występują wtedy bardzo duże naprężenia na łączeniu puszka, obiektyw i w skrajnych przypadkach mocowanie w puszce może nie wytrzymać. Po co ryzykować?
Ja do taszczenia swojego sprzętu, jeśli nie noszę go na statywie, korzystam z fantastycznego paska Peak Design Slide. Mam dwie kotwiczki przymocowane do obiektywu i dwie kotwiczki przymocowane do puszki. W zależności od tego, jaki obiektyw mam na puszce, korzystam z mocowań albo na aparacie albo właśnie w przypadku ciężkiej Sigmy, na obiektywie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|