Wysłany: 2004-01-29, 18:12 foto-przyroda.pl versus fotografia-przyrodnicza.art.pl
W polskiej sieci s? dwie spore i aktywne strony internetowe o fotografii przyrodniczej. Może s? tu tacy co się na nich udzielaj?. Która z nich jest lepsza? Na jedn? chcę się zapisać bo na dwie raczej mi nie starczy czasu. Ja na pewno mogę polecić dział "Licytacje" na foto-przyroda.pl
Pomyslodawca Licytacji bylem ja, ws ensie administracyjnym robia ja Pawel.z zalozenia byla "fotosnajperska" , czyli polegala na porownywaniu i punktowaniu fot dzikiej zwierzyny, najwiecej bylo ptakow; nie wszystkim podobal sie 'rozkwit" licytacji i moj w niej udzial, wycofalem sie a Licytacja poszla w strone kwiatkow, kropelek itp, czyli systematycznie zatraca swoj charakter; Ja pozostalem i udzielam sie na fotografii przyrodniczej, bo to niejako "grupa matka", jest w niej wspanialy mechanizm "Dyskutowalnia", podobny do tego, co jest tu, tyle, ze tam ma juz spore tradycje i dorobek.. Mnie to wystarcza, a trzeba bedzie , to sie stworzy nowa licytacje..
Witam,
Ja polecam goraco grupe fotografia-przyrodnicza.art.pl
Mechanizm glosowania i prezentacji zdjec jest o niebo bardziej przejrzysty niz foto-przyroda.
Osobiscie dzialalem tam przez dlugio czas, ale roznica w pogladach na temat zdjec oraz rozwoju grupy zmusila mnie do odejscia.
Jesli czas pozowli zamierzam stworzyc forum dla fotografow przyrodnikow o profilu striicte fotograficzno-zawodowym.
Uwaga na Piotra, wnosi energie dynamitu..;-) moderatorz - pilnujcie, by nam nie rozwalil Grupy;-)
co do grupy fotograficzno-zaqwodowej , to chyba ja a sie kwalifikuje:
- po znajomosciach, bo z Piotrem nie raz skrzyzowalismy nasze miecze an FP;-)
- bo interesuje mnie fotografia;-)
- bo mam nastepujace zawody" wyuczony i wykonywany, wiele milosnych , nie mowiac a zawodach, jakie sobie sprawiam, po obejrzeniu wynikow swych sesji fotograficznych..;-)
Trudno mi powiedziec czy za duzo.
Chodizxlo raczej o moja specyficzna forme krytykowania zdjec oraz o to, ze nie wszystkim podobala sie ilosc ptakow jakie pojawialy sie w galeriach.
Czyli po trochu to co piszesz.
Zobaczymy - moze kiedys sie zdobede na serwis poswiecony jedynie! fotografii ptakow.
Tylko , ze w Polsce na palcach 1 reki mozna pewnie policzyc ludzi ktoryz sie tym zajmuja wiecej niz amatorska. ...No moze na 2 rekach
Ale i im warto poswiecic stronke - czyz nie ?
Być może da się Twój powyższy postulat zrealizować w ten sposób, żeby przekonać adminów fotografia-przyrodnicza.art.pl do umożliwienia uczestnikom grupwania się np. fotografuj?cy ptaki zarz?dzaj? podgaleri? Ptaki lub co w tym stylu a nie "wszyscy głosuj? na wszystko" jak jest teraz.
Ja też trochę fotek ptaków cykam ale w zeszłym roku uczyłem się podstaw fotografii więc nic nigdzie nie umieszczałem.... ale na ten rok mam bardziej ambitne plany
panowie - sotroznie z tym slowem "zawodowy" ilu znacie fotografow, ktorzy zawodowo robia FP- osobiscie znam Artura Tabora, p.Wołkowa, kilku splajtowanych, ktorzy uznali ze musza miec inne podstawowe zrodlo utrzymania.. co do FP - to sprawa grupy, mnie interesuje, czy na tej grupie moze powstac prawdziwe 'Fotosnajperska" galeria i miejsce do dyskusji;; by w ocenie nie skladac rybki z rybolowem albo rybolowa z rybakiem;-) choc boje sie, by Iczek swym "sposobem krytykowania" nie rozwalil tego;-) Iczku - pamietaj, ze moj Nikor 600/5.6 to prawie maczuga Herkulesa;-) obym nie musial cwiczyc jej na Tobie;-) Pozdrowka dla obecnych i przyszlych fotosnajperow - kazik
no włanie czy to rodowisko nie jest trochę (czyt. bardzo) "konfliktogenne"? Ja zauważyłem tak? tendencję niestety... To oczywicie nie może i nie wychodzi nikomu na zdrowie...
Fajne maj? forum!! Tylko takim językiem tam gadaj?, że moja nauczycielka angielskiego nie wiedziała o co chodzi... Rozszyfrowanie 4. postów zajeło mi 4 dni.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Pare razy wchodzilem i powiem wam, ze tamtejsi poszli tak w cyfre, zarowno aparaty jak i obrobka, ze strach. Poza tym jednak czesto sa gdzies tam zupelnie inne realia fotografowania ptakow i wreszcie tak sie wypowiadaja "politycznie pprawnie", ze trudno czegos sie nauczyc. Duzo bardziej pasuje mi w miare zyczliwa krytyka w naszych warunkach, praktykowana przeze mnie na FP...
Widzac fote naszej np. czapli bialej, wiem z jakimi trudnosciami mial nasz autor do czynienia; gdy patrze na ta,tejsze ptaki, chocby foty portowych pelikanow, to wychodzi, ze to takie nasze baltyckie mewy na molo... w fotosnajperstwie wazny jest element "polowania" a nie rzniecia w kurniku...;-)
w sumie tych forów jest sporo, trudno wszystkie sledzic.. Daleko szukamy, ale na naszym forum cieniutko, jakby malo to kogo obchodzilo, komentarzy prawie nie ma, odslon malo...
ale na naszym forum cieniutko, jakby malo to kogo obchodzilo, komentarzy prawie nie ma, odslon malo
mylę, że to wszystko kwestia czasu i naszych wspólnych działań... jeli my powiemy znajomym i im się spodoba forma powiedz? to swoim znajomym itd.
stanie się popularne albo umrze mierci? powoln? - wszystko zależy od nas! Więc wszyscy do swoich skrzynek mailowych i wysyłamy powiadomienia do znajomych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum