Nie podoba mi sie, ze jest tyle zdjec ptakow na jajkach, w gniazdach i tuz obok nich. Temat wielokrotnie walkowany... Jak widze zdjecie robione ob. 300mm i caly ptak jest w kadrze to chyba odleglosc "fotografa" nie byla zbyt rozsadna. Dziwe sie, ze w albumie takie zdjecia sa zamieszczane. To moje zdanie, moze kogos uraze, ale mi sie to nie podoba i tyle
Wysłany: 2004-05-10, 11:34 Re: Fotki na jajkach itp.
tomax napisał/a:
Nie podoba mi sie, ze jest tyle zdjec ptakow na jajkach, w gniazdach i tuz obok nich. Temat wielokrotnie walkowany... Jak widze zdjecie robione ob. 300mm i caly ptak jest w kadrze to chyba odleglosc "fotografa" nie byla zbyt rozsadna. Dziwe sie, ze w albumie takie zdjecia sa zamieszczane. To moje zdanie, moze kogos uraze, ale mi sie to nie podoba i tyle
Nie tylko Tobie się to nie podoba. Warto uwiadomić sobie że strefy ochronne wokół gniazd naszych najrzadszych ptaków drapieżnych zostały wprowadzone nie tylko dlatego aby praca leników nie powodowała strat w lęgach, ale także włanie nie względu na amatorów fotografowania ptaków na gnieĽdzie co czesto kończyło się porzuceniem zniesienia.
Ja zrobiłem jedno takie zdjęcie, ale te ptaki raczej lęgów nie opuszcz?-mieszki, tych ptaków nic nie wykurzy. Chwilę przedemn? szli ludzi z psem bez smyczy...
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Zgadzam się... ale s?dzę, że ten temat dotyczy przede wszystkim gatunków chronionych. W ogóle s?dzę, że zdjęcia powinny być robione z odległoci jak największej - wtedy s? dopiero efekty - ptak nie męczy się "pozuj?c" nam do zdjęć.
Ja również nie popieram - można zaapelować do rozs?dku "fotografów" - to wszystko - nikt nie wyrzuci do kosza zdjęć już zrobionych. Poza tym - mowa jest tylko i wył?cznie o ptakach chronionych lub nielicznych na danym obszarze.
Nie zachecam do wyrzucania, ale nie publikowania ich w roznych galeriach,albumach. Chyba nie ma sie czym chwalic... Jesli ktos prowadzi badania, pisze prace o jakims gatunku - logiczne, ze musi je sfotografowac. To tak jak fotki sow ze sprawdzania koszy. Mi chodzi o to, zeby eliminowac umieszczanie amatorskich zdjec w internetowych galeriach itp. One chyba niczemu poza zaspokajaniem ciekawosci i "ambicji" nie sluza.
[...]chodzi o to, zeby eliminowac umieszczanie amatorskich zdjec w internetowych galeriach[...]
a jak rozróżnić zdjęcie amatora który jest w posiadaniu "wypasionego" aparatu (a nie maj?cego zielonego pojęcia o sposobie zachowania się w pobliżu gniazda) od fotki profesjonalisty ze słabszym sprzętem
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
... wczytaj sie w sens mojego poprzedniego posta... Czy jest tam chociaz slowo o jakosci zdjec,profesjonalistach? Wyjasniam: amator - robi zdjecia dla wlasnej przyjemnosci, moze zeby sie nimi pochwalic. Zawodowiec robi przewaznie zdjecia dokumentalne dla jakiegos przyrodniczego pisma itp., ornitolodzy robia dla dokumentacji i "sluza one potomnym". Amator wlezie z butami w gniazdo i sie cieszy, ze ktos skomentuje potem jego zdjecie. Jesli takich zdjec od amatorow nikt by nie publikowal - "nie wlaziliby z butami w jajka" - przynajmniej o wiele mniej. Tyle w temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum