FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobre aparaty cyfrowe
Autor Wiadomość
Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-07-03, 11:48   

Hunt napisał/a:
Około dwóch godzin
Całe szczęście :-D
Hunt napisał/a:
A nie możesz się przejść do jakiegoś Saturna czy MM i samemu ocenić?
No do takich sklepów to jak juz kiedyś pisałem mam jakieś 100km :] A przy zakupie i tak sprawdzę,tylko chcę wiedzieć wcześniej ;)

PrzemOoo 

Wysłany: 2008-08-18, 13:48   Lustrzanka a przyroda . . .

Siemaa
Chcę sobie kupić lustrzankę cyfrową, głównie do zdjęć odnoszących się do natury, przyrody i zwierząt. I zastanawiam się właśnie jaki model byłby dla mnie odpowiedni. Chcę aby lustro sprawdziło się w każdej sytuacji. Możecie mi polecić jakiś dobry sprzęt??

dazz 

Wysłany: 2008-08-18, 16:50   

PrzemOoo napisał/a:
Chcę aby lustro sprawdziło się w każdej sytuacji.

dlatego więc skoncentrowałbym się na Canonie lub Nikonie, a który model to już zależy od zasobności Twojego portfela

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-08-18, 17:51   

Temat rzeka, pamiętaj tylko że od samej puchy ważniejsze jest szkło...

Jako że nie podałeś zbyt wiele szczegółów poleca nikona d300 plus N600mm VR do ptaszków i N 105mm micro do robaczków... :>

maciek 

Wysłany: 2008-09-19, 07:28   

Z lustrzanek w teren ja akurat polecam Pentaxa k10d lub k20 d - Solidny aparat, uszczelniony ze stabilizacją w korpusie. Mam k10-tkę od paru miesięcy i jestem w pełni zadowolony, choc na poczatku myślałem o Canonie 30 ale jednak Pentax wygrał

RB 

Wysłany: 2008-09-19, 09:59   

maciek napisał/a:
Z lustrzanek w teren ja akurat polecam Pentaxa k10d lub k20 d - Solidny aparat, uszczelniony ze stabilizacją w korpusie. Mam k10-tkę od paru miesięcy i jestem w pełni zadowolony, choc na poczatku myślałem o Canonie 30 ale jednak Pentax wygrał

Zaproponuj jakieś rozsądne, dostępne szkło na ptaki do Pentaxa, nie z tych niezależnych...
Podobnie AF w Pentaxach jest precyzyjny, ale do miszczuff szybkości nie nalezy...
Generalnie każdym systemem da się p[rxzyrodę fotografować, byle tylko być świadomym ograniczeń.

maciek 

Wysłany: 2008-09-21, 11:09   

Trudno mi polecać szklo na ptaki bo akurat ptaków nie fotografuje. Generalnie większość obiektywów jest w tej chwili dostępna z mocowaniem czy to do canona, czy Nikona czy Pentaxa, więc nie ma z tym problemu. Wybierałem korpus, który wg mnie właściwościami "terenowymi" przewyższa Canona czy Nikona. No i ma stabilzację w korpusie. ;)

RB 

Wysłany: 2008-09-21, 11:34   

maciek napisał/a:
Trudno mi polecać szklo na ptaki bo akurat ptaków nie fotografuje. Generalnie większość obiektywów jest w tej chwili dostępna z mocowaniem czy to do canona, czy Nikona czy Pentaxa, więc nie ma z tym problemu.
Sigmy i Tamrony tak choć te Pentaksowe raczej nie będa miały HSM, ostrzenie będzie więc śrubokretowe, co przy zwierzatkach nie jest zaletą (głośne toto i stosunkowo powolne).

maciek napisał/a:

Wybierałem korpus, który wg mnie właściwościami "terenowymi" przewyższa Canona czy Nikona. No i ma stabilzację w korpusie. ;)

Uszczelnienia tak. Stabilizacja w korpusie jest fajna, ale do dłuuugich luf jednak nowoczesne IS czy VR są lepsze.
Pentaks za to z racji stabilizacji w korpusie i mozliwości ręcznego deklarowania ogniskowej obiektywu dobrze będzie pracował z teleobiektywami na m42, które może superwygodne nie sa, ale stosunkowo dobre za naprawde smieszne pieniądze.

Odpowiedz do tematu