Wysłany: 2008-08-18, 13:48 Lustrzanka a przyroda . . .
Siemaa
Chcę sobie kupić lustrzankę cyfrową, głównie do zdjęć odnoszących się do natury, przyrody i zwierząt. I zastanawiam się właśnie jaki model byłby dla mnie odpowiedni. Chcę aby lustro sprawdziło się w każdej sytuacji. Możecie mi polecić jakiś dobry sprzęt??
Z lustrzanek w teren ja akurat polecam Pentaxa k10d lub k20 d - Solidny aparat, uszczelniony ze stabilizacją w korpusie. Mam k10-tkę od paru miesięcy i jestem w pełni zadowolony, choc na poczatku myślałem o Canonie 30 ale jednak Pentax wygrał
_________________ Najpiękniejsze są górskie roślinki... jak te Doronicum clusii..
Z lustrzanek w teren ja akurat polecam Pentaxa k10d lub k20 d - Solidny aparat, uszczelniony ze stabilizacją w korpusie. Mam k10-tkę od paru miesięcy i jestem w pełni zadowolony, choc na poczatku myślałem o Canonie 30 ale jednak Pentax wygrał
Zaproponuj jakieś rozsądne, dostępne szkło na ptaki do Pentaxa, nie z tych niezależnych...
Podobnie AF w Pentaxach jest precyzyjny, ale do miszczuff szybkości nie nalezy...
Generalnie każdym systemem da się p[rxzyrodę fotografować, byle tylko być świadomym ograniczeń.
Trudno mi polecać szklo na ptaki bo akurat ptaków nie fotografuje. Generalnie większość obiektywów jest w tej chwili dostępna z mocowaniem czy to do canona, czy Nikona czy Pentaxa, więc nie ma z tym problemu. Wybierałem korpus, który wg mnie właściwościami "terenowymi" przewyższa Canona czy Nikona. No i ma stabilzację w korpusie.
_________________ Najpiękniejsze są górskie roślinki... jak te Doronicum clusii..
Trudno mi polecać szklo na ptaki bo akurat ptaków nie fotografuje. Generalnie większość obiektywów jest w tej chwili dostępna z mocowaniem czy to do canona, czy Nikona czy Pentaxa, więc nie ma z tym problemu.
Sigmy i Tamrony tak choć te Pentaksowe raczej nie będa miały HSM, ostrzenie będzie więc śrubokretowe, co przy zwierzatkach nie jest zaletą (głośne toto i stosunkowo powolne).
maciek napisał/a:
Wybierałem korpus, który wg mnie właściwościami "terenowymi" przewyższa Canona czy Nikona. No i ma stabilzację w korpusie.
Uszczelnienia tak. Stabilizacja w korpusie jest fajna, ale do dłuuugich luf jednak nowoczesne IS czy VR są lepsze.
Pentaks za to z racji stabilizacji w korpusie i mozliwości ręcznego deklarowania ogniskowej obiektywu dobrze będzie pracował z teleobiektywami na m42, które może superwygodne nie sa, ale stosunkowo dobre za naprawde smieszne pieniądze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum