Od dwóch dni jestem posiadaczką Panasonicka Lumixa fz-8
Zrobiłam nim kilkanaście zdjęć i na razie sprawuje się bardzo dobrze Dzisiaj jadę na działkę, więc wreszcie, mam nadzieje, będę mogła go przetestować na jakiś opierzonych modelach Po powrocie wkleje parę fotek
W przyszłości zamierzam dokupić sobie jeszcze ten telekonwerter
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, jesteście kochani
Przypominam tylko że pytanie padło o jakikolwiek kompakt
Dawno temu spytałem o aparaty-kompakty szybko robiące zdjęcia. Jestem laikiem i mam pytanie, po prostu podałeś mi aparaty które mają wysokie fps? Szukałem rozwinięcia tego skrótu w odniesieniu do aparatów i znalazłem tylko do telewizorów . Czy jest to ilość zdjęć, które robi aparat na sekundę?
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
No to pozostaje czekać na wyniki przestrzelania sprzętu
A więc wróciłam z działki :)Ptaki (a także niektóre ssaki) same się pchały pod obiektyw, niektóre miałam okazje oglądać bliżęj niż zwykle i udało mi się to udokumentować na fotografiach
Wkleiłabym zdjęcia w orginale (kilka lepszych, które nie wymagają zbytniego kadrowania), ale strasznie długo się wgrywają, więc w orginale dam tylko tego gąsiorka (trzeba kliknąć na pomniejszone zdjęcie):
http://www.fotosik.pl/pok...56cde9688f.html
Później jeszcze może coś dorzucę Wszystkie powyższe zdjęcia były robione na ISO 100 i na manualu (czyli musiałam się uporać z czasem migawki i wartością przyłony, czego nigdy jeszcze nie robiłam).
Dodam, że bardzo podoba mi się jakoś filmików (zresztą jeśli wszystko pójdzie dobrze to wstawię 2 filmiki w temacie "Obserwacje ssaków")
To było by bardzo ciekawe, może załóż odrazy odpowiedni temat, zapewne nie tylko Ty masz filmy(chyba że już jest taki temat).
Wiktoria napisał/a:
na manualu (czyli musiałam się uporać z czasem migawki i wartością przyłony,
Nie lepiej było robić na priorytecie przesłony(szybciej i pewniej)?
Wiktoria napisał/a:
18x zoom, 3 Mpix
To tylko tak na niby, to działa na zasadzie obcięcia części matrycy i wykorzystaniu tylko środkowej jej części. Dokładnie ten sam efekt otrzymasz po wykadrowaniu w domu...
zapewne nie tylko Ty masz filmy(chyba że już jest taki temat).
Ja mam filmy,ale z ptakami(a konkretnie z żurawiami )
A mnie ostatnio chodzi po głowie myśl,że może lepiej na razie kupić jakiegoś hybryda np. fz8,który dużo mnie nie wyniesie ,a zdjęcia zrobi całkiem dobre ,a z lustrem poczekać jakieś kilka lat,aż zdobędę doświadczenie Pomyślałem sobie że z obiektywem 300mm to dużo nie zwojuję(na lepszy na razie mnie nie stać),a zdjęcia dokumentacyjne to jak widać można robic i kompaktem .A za kilka lat może już będę mógł sobie pozwolić na lepszy sprzęt niż teraz
No to zakładaj temat zanim Wiktoria, Cię ubiegnie kto wie może w śród nas jest jakiś niezły filmowiec
Kamil napisał/a:
Pomyślałem sobie że z obiektywem 300mm to dużo nie zwojuję
Te 300mm to tyle samo co w fz-8 (około 420-430mm, crop) na początek jak najbardziej dobre wejście w fotografię. By nie tracić ujęć robić zdjęcia fz-8 a na boku odkładać sobie kasę na lustro i jakąś lufę
Te 300mm to tyle samo co w fz-8 (około 420-430mm, crop
Wiem właśnie I chodzi mi o to,że aby robić naprawdę dobre zdjęcia trzeba mieć lepszy obiektyw.Pomyślałem też, że lustro i obiektywy zajmują trochę miejsca,więc jak na razie dla mnie kompakt będzie lepszy,poręczniejszy No i wydatek znacznie mniejszy A lustro to może już za własne,zarobione pieniądze
Heh, ciężko mi powiedzieć, nie potrafię określać odelgłości
Dudek siedział na wysokim drzewie, jakieś 4m nad ziemią (z tym, że miejsce, w którym rosło drzewo znajdowało się niżej niż miejsce, w którym stałam) , a ja stałam jakieś 5m od tego drzewa. Skubaniec nieźle się wtopił w gałęzie i myślał, że go nie widzę, więc mogłam robić zdjęcia dość długo, ale zwykle mam albo dosłownie 1s na zrobienie zdjęcia, albo mam możliwość fotografowania tego gatunku tylko ze sporego dystansu.
Do postu dołanczam niepowiększane, ale wykadrowane zdjęcie dudka w locie wykonane z odległości ok. 10m
Hunt napisał/a:
To było by bardzo ciekawe, może załóż odrazy odpowiedni temat, zapewne nie tylko Ty masz filmy(chyba że już jest taki temat).
Heh, ciężko mi powiedzieć, nie potrafię określać odelgłości
Ja tez mam z tym małe probemy
Już jestem pewny na 99% że kupuje tego Lumixa,wstępna rozmowa z mamą też się już odbyła Jeszcze tylko pytanie do Wiktorii: Jak się sprawuje wizjer w tym aparacie(tzn czy obraz jest możliwy )
Jak się sprawuje wizjer w tym aparacie(tzn czy obraz jest możliwy
Wizjer sprawuje się dobrze Jest sporo wysunięty (co ułatwia przytknięcie do oka) i ma takie pokrętło do korekty wad wzroku (nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale w moim starym Olympusie nie ma czegoś takiego). Obraz w wizjerze jest w porządku i nie zauważyłam zbytnich "przekłamań". Szkoda tylko, że nie ma czujnika takiego jak w lustrzance mojej cioci, który automatycznie przerzuca obraz na ekran lub do wizjera, jeśli przyłożysz do niego oko
Szkoda tylko, że nie ma czujnika takiego jak w lustrzance mojej cioci, który automatycznie przerzuca obraz na ekran lub do wizjera, jeśli przyłożysz do niego oko
A nie za dużo Ty wymagasz od niego
edit:
Jeszcze jedno pytanko i Ile godzin ładuje się bateria w Fz8 bo w moim obecnym aparacie 12h i już amm tego dosyć
A nie możesz się przejść do jakiegoś Saturna czy MM i samemu ocenić? Jak na tej klasy sprzęt jest standardowy, da radę kadrować i nawet coś przez niego widać
Dobre aparaty cyfrowe... jak dla mnie jest to moze nie tyle stwierdzenie enigmatyczne, co prawie irracjonalne I nie dlatego, ze jestem jakimś fanatykiem lustrzanek, bo tylko taka świadczy o tym, ze ktoś jest pro (blee ), to rynek cyfrówk jest tak wielki, że każdy musi znaleźc coś dla siebie.
U mnie tak było - lustro z dwoma obiektywami, czy cyfra hybryda? Rozważając za i przeciw, tocząc walkę dobra ze złem - wybrałem taką oto lepsiejszą (wg mnie) cyferkę: FujiFilm FinePix S100FS.
To takie przyklady zdjęć:
oraz takie
odleglosc ok. 50 metrów
no i takei bardziej potretowe
Generalnie jestem bardzo zadowolony. Jeszcze nie obczaiłem w całości tego sprzętu, ale to głównie dlatego, że nie bardzo mam czas się nim bawić twórczo, tylko na razie pracowałem nad tym, aby mi się zwrócił w czasie dwóch miesięcy (jakoś się udało ).
Zalet ma wiele, wad - niewiele, przynajmniej jak dla mnie. Jedna z bardziej odczuwalnych jest krótki czas pracy na jednym aku, z fleszem około 100 fotek wyśmiga na pewno, bez - przynajmniej 250-300. Ale mam dotatkowe 4 aku zawsze, więc to nie problem 8)
Polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum