Słyszelismy,
Jednym z obserwatorów z ktorym bylismy był Krzysztod Dudzik, znakomity ornitolog z naszego regionu, takze chyba raczej miał rację określając go
Pozdrawiam
Witam
Jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem Yukona 6-100x100 i szukam jakiegoś w miarę dobrego i taniego (!) aparatu do niego aby można było robić fotki - co byście polecili?
Próbowałem focić Panasonc Lumix FZ18-mam takowy , porzyczyłem też od kolegi Kodaka C653 i ....lepiej nie mówić.
A może lepiej pozbyć się Yukona i dokupić do FZ18 RAYNOXa?
A może jest sposób aby FZ18 robił zdjęcia przez Yukona?
A może....
A może...
Witam
Jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem Yukona 6-100x100 i szukam jakiegoś w miarę dobrego i taniego (!) aparatu do niego aby można było robić fotki - co byście polecili?
Próbowałem focić Panasonc Lumix FZ18-mam takowy , porzyczyłem też od kolegi Kodaka C653 i ....lepiej nie mówić.
kumpel robi foty przez jukona nikonem p5000, pasuje tez mlodszy jego brat p5100...nawet niezle wychodzi, ino żółto....
kumpel robi foty przez jukona nikonem p5000, pasuje tez mlodszy jego brat p5100...nawet niezle wychodzi, ino żółto....
Tak się zastanawiam , po co mi drugi taki aparat (za tysiąca) , skoro mam Panasonica FZ18 , albo nie wiem "coś" jak zmusić mojego FZ18 - tylko co to to może być
Jak On to robi? czy tylko przyklada aparat do lunety , czy ma jakieś przejsciówki?
To nasze (moje i żony) pierwsze próby digiskopingu i pierwsze zdjęcia z Kowy 661 i Canona a590. Oj, dużo się będziemy musieli nauczyc... Z DSLR-em jest łatwiej, ale ogniskowe.... te tutaj są robione na ekwiwalencie małoobrazkowym 2700 i 3900 mm.
Z DSLR-em jest łatwiej, ale ogniskowe.... te tutaj są robione na ekwiwalencie małoobrazkowym 2700 i 3900 mm.
Podłączacie lustro do wymienionej Kowy? Ogniskowa wtedy to nie 2700,3900mm tylko około 500mm (Kowa 311mm razy 1,6 crop canona).
Chyba że piszesz o A590...
O a590. Lustro do tej Kowy? Toz lustro z adapterem wazy prawie tyle ile luneta... jak to wywazyc rozsądnie, szczególnie ża przystawka to dodatkowe 10 cm rurki - to będzie generowało ogromny miment siły w zestawie, w którym i tak luneta jest lekko cięzka do tyłu. Poza tym przy tej ilości światła jaka przechodzi przez lunetę to to bedzie f ile? 22?
Piszę że z SLRem łatwiej się użerać w sensie fotograficznym:-) z tym jakby bawię się od wielu lat (od Zenita w latach 80-tych startując) i mniej więcej znam filozofie pracy. Wiem jaka przysłona do czego słuzy, jak dobrać czas, jak skompensowac ekspozycje... A kompaktu się uczę a jego obsługa to jednak ból... Szumy juz na ISO 100, same jotpegi z dziwnymi kolorami... ale wszystko jest dla ludzi w końcu
Ale coś za coś. Trzeba popracować nad wywżeniem zestawu i sporzadzić jakis wyzwalacz zdalny, bo praca na timerze to trudny kompromis...
BTW - Kowa podaje, że jej adapter TSN-PA2 do serii 660 daje ogniskowa 800mmm. Po cropie 1.5 (jednak Canon mnie nigdy do swoich korpusów nie przekonał - choc szkła to oni mają...) będzie 1200 mm.
http://www.kowa-usa.com/d...ssory/index.htm
Około F:12, jeżeli to serio będzie 800mm, coś mi tu nie pasuje sama luneta ma około 300mm długości(możesz zmierzyć?) plus te 100mm adaptera i mamy 400mm skąd wzięło im się 800?? Przecież to nie układ zwierciadlany! A w samym adapterze niema szkła(na pewno?). Mam w domu ZRT-457, to jest właśnie 457mm obiektyw, plus adapter około 70mm i mam obiektyw około 520mm ze światłem F:7,4. (co potwierdza porównanie z sigmą 50-500- światło i ogniskowa).
Skoro ta Kowa to ten sam układ optyczny (jedna soczewka na początku) to skąd wzięło im się 800mm zamiast(co wynika z prostych obliczeń) około 400mm?
Tylko dla pewności RB, nie jest to atak w Twoją osobę, porostu chciałbym by ktoś mi to wytłumaczył.
Czy te dane sa poprawne?
Długość Kowy 300mm
Długość adaptera 100mm?
W adapterze niema szkła...
Tylko dla pewności RB, nie jest to atak w Twoją osobę, porostu chciałbym by ktoś mi to wytłumaczył.
Czy te dane sa poprawne?
Długość Kowy 300mm
Długość adaptera 100mm?
W adapterze niema szkła...
Nie traktuje tego jako atak
Po prostu w adapterze jest szkło. To jest nasadka zintegrowana z okularem a nie kawałek rurki. Dlatego to kosztuje... u nas 800 PLN w USA 200 USD.
Witajcie,
Sledzę od jakiegoś czasu wątki odnośnie digiscopingu i tak się zastanawiam nad jakością. Wyznacznikiem jest dla mnie moja Sigma 100-300/4 + 2 konwertery. Nie miałem do czynienia z lunetami, ale zastanawiam się jaki sprzęt (luneta) jest w stanie dać mi taką jakość jak mój DSLR + Sigma i czy w ogóle. Oczywiście gdy podłączamy kompaktowy aparat cyfrowy do lunety dostajemy ekwiwalent dużo dłuższej ogniskowej, jest znacznie dalej (powietrze psuje jakość etc), mniejsza matryca.
Z moich obserwacji (nie jest to atak na żadną lunetę) sądzę, że musiałbym mieć sprzęt przynajmniej klasy dobrego producenta ze szkłami ED + dobry okular + dobrą cyfrówkę czyli za ok. 5-6k PLN lub więcej a i tutaj raczej chyba zdjęcia są gorsze niż z DSLR + dobre tele. Czy się mylę?
Czy ktoś ma doświadczenie i może porównać jakość np. DSLR + 300/4 +TC lub DSLR+400/5.6 z jakością zdjęć z dobrej lunety z aparatem kompaktowym? Podobnie jak ma się do tego jakość z DSLR + dobra luneta (np. za 4k PLN) bez okularu? Czy można gdzieś znaleźć zdjęcia w pełnej rozdzielczości (np. ptaków) z dobrych lunet + kompaktu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum