Firma ma znaczenie, bo to jakosc optyki. Jesli chcesz kupic tania, to zrezygnuj z zoom na korzysc stalego powiekszenia. dobrze zeby soczewka obiektywu miala minimum 60-70mm.
pamietaj, ze nawet slaba luneta jest lepsza niz brak lunety! Pozdro.
Z tego co wiem w Warszawie na Europejskim Dniu Ptaków na mocie będ? lunety do obejrzenia i jak kto będzie chciał popróbować digscopingu to będzie okazja. Nie wiem co pokaże Delta ale jest dystrybutorem Celestrona, może będ? więc mieli C90MAK'a ?
Kessy podała ciekawy link, dzięki, jakoć tych fotek jest podobna do tych z mojego Canonka a60 podł?czonego do ZRT 457, jednak zestaw z linku bije mój pod wzgledem mobilnoci, oraz mozliwoci rozbudowy (wymienne okulary) ...
Ecotone reklamuje swoj? lunetę robion? dla nich przez KOWA (o ile pamiętam), która ma całkiem dobre parametry, ma nawet flurytowe szkiełka, czego nie ma KOWA, a jest tańsza.
W zał?czeniu porównanie. Wszelkie uwagi mile widziane.
Witam!
Owszem Ecotone ma szkła fluorytowe, ale nie gwarantuje to pełnego sukcesu Mianowicie Ecotone jest minimalnie gorsza optycznie od Kowy 821 (z okularami 20-60 zoom). Potwierdzi to raczej każdy kto widział oba modele. Ale różnica jest naprawdę niewielka i zauważalna jedynie dla wprawnego oka. Luneta polskiego producenta to ciekawa propozycja. Przyzwoite pieniążki i lepsze niż przyzwoite osiągi! Na moim skromnym forum skrobnąłem co nieco o tej lunecie:
Witam forumowiczów,
wdrażam się od kilku tygodni w tematykę digiscoping'u poczytałem wiele na temat podłączenia aparatu do lunety, wiem że mój aparat ma dość duży obiektyw ale czo powiecie na taki adapter wiliam optical
co się stanie jak go połączę do aparatu zaznaczam że mam nałożony adapter o średnicy 52mm do instalowania filtrów, czy adapter wiliam należy mocować już na tzw tulei i jaką lunetę do niego zakupić, jestem amatorem myślę że wystarczyłoby coś do 500zł. proszę o pomoc.
Ehh tam jest masa błędów, to nie jest adapter tylko okular, co do lunety każda która będzie posiadała wyciąg 2".... tak okular masz przykręcić do tulei aparat, potem max ogniskowa i działasz...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum