FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Aparaty fotograficzne podłączane do lunety (digiscoping)
Autor Wiadomość
amikosik 

Wysłany: 2005-04-13, 13:03   

S? dwa rodzaje takich uniwersalnych adapterów. Jeden to tuleja z mocowaniem rubowym w trzech punktach wokół osi tulejki. Tuleję mocuje się do obiektywu aparatu i okularu lunetki . Drugie to rodzaj wysięgnika do którego przykręca się aparat wykorzystuj?c gniazdo statywowe. Jednak oba maj? swoje wady.

Pawelele 

Wysłany: 2005-04-14, 10:12   

Dzięki Amikosik - a czy takie adaptery s? dostępne w pierwszym lepszym sklepie z aparatami czy trzeba do jakiego bardziej wyspecjalizowanego miejsca uderzyć - a może gdzie w necie?

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2005-04-14, 10:15   

Najszybciej - allegro :wink:

amikosik 

Wysłany: 2005-04-14, 11:27   

Można spróbować tutaj:

albo tutaj
http://www.astrokrak.pl/s...&sort=1a&page=2

a za wielk? wod? to na przykład tutaj
http://www.bhphotovideo.c...arch&Q=&ci=8040

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-14, 21:07   

Ja próbowałem swoich sil z takim adapterem na trzy ruby w moim Bresserze i efekt był żałosny. Mylę że to głównie wina Bressera -nie ma tam za bardzo jak nakręcić adaptera, żeby to się wszystko trzymało. Coraz poważniej zaczynam sie zastanawiać nad kupnem poważnego zestawu z Kow?, ale muszę uzbierać jeszcze parę tysięcy... :D

Lutek 

Wysłany: 2005-04-14, 21:27   

mender napisał/a:
Jakie modele aparatów cyfrowych można podł?czyć do lunety?

Witam.
Najlepszym aparatem do lunety jest Nikon Coolpix 4500.
Poza tym polecam spojrzeć tu:
http://republika.pl/digiscoping/

Pozdrawiam
Łukasz

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2005-04-15, 11:18   

Tak mnie to zastanawia, cana takiego kompletu przy zadawalaj?cych efektach to koszt powyżej 7-8 tys. zł za t? cene można spokojnie mieć dobr? lustrzanke cyfrow? (np. Canon D300) plus poż?dny obiektyw a i pare groszy jeszcze zostanie. Kolejnym plusem jest wg. mnie większa mobilnoc całego zestawu... no niewiem :?:

Namor 

Wysłany: 2005-04-15, 12:40   

Ale do ogl?dania ptaków sam aparat z teleobiektywem nie wystarczy, luneta i tak jest potrzebna.

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2005-04-15, 13:05   

Ok tu mie masz :D

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-16, 20:37   

No dobra Szybszy to kiedy zakupy? Bo ja nastepny i chciałbym z naocznym swiadkiem pogadac :grin:

Szybszy 

Wysłany: 2005-04-18, 00:25   

Adam Tarłowski napisał/a:
No dobra Szybszy to kiedy zakupy? Bo ja nastepny i chciałbym z naocznym swiadkiem pogadac :grin:

Postanowiłem poczekać sezon albo i więcej i kupić Swarovski ATS 80 HD, miałem to raz w życiu w ręku, to takie uczucie jak #&645 z absolutnie piękn? kobiet?, nie można się od niego uwolnić :P

kivirovi 

Wysłany: 2005-08-17, 11:44   

witam
Do digiskpoingu (cyfra kompakt + luneta) nadaje sie cala masa aparatow i lunet. coolpix 4500 jest owszem monopolista w polsce, ale nieprodukowany od 2 lat jest niezwykle drogi, przy slabych jak na dzis parametrach.
Co do lunet to wazne zeby mialy ogromna soczewke przednia (okulary LER)
Digiskoping mozna robic na 2 sposoby:
1. z przylozenia-szybko, ale mniej stabilnie.
dla pierwszej opcji, znakomitej do celow dokumentalnych nadaje sie prawie kazdy aparat. Ja ostatnio wyprobowuje rozne polaczenie i canon a70 z moim optolythem 22-60x70 dawal satysfakcjonujace wyniki. Mam takie spostrzezenie, ze zoom musi byc minimum 4x na aparacie (najlepiej optyczny), zeby z moja luneta nie bylo winietowania. Jesli ktos ma wieksza soczewke przednia w lunecie moze byc mniejszy.
Po ustawieniu zooma aparaty zazwyczaj (wszystkie ktore sprawdzilem) juz nie zmieniaja wysuwu obiektywu, mozna wiec przylozyc aparat do lunety i strzelac. Tu wazne jest jak najmniejsze opuznienie, bo nie mozna wyzwolic migawki zdalnie. Po drugie dobrze by srednica obiektwu zmiescila sie w muszli ocznej lunety, wtedy robi sie zdjecia latwiej i bardziej stabilnie. Ja tak wybralem fuji e550, ktory zapewne kupie jak nie znajde nic innego. wazne tez zeby otwor obiektywu znajdowal sie symetrycznie na jego srodku!
Do zdjec z przylozenie polecam tez jak najmniejsze aparaty, bo takimi sie wygodnie operuje, dobrze tez gdy wyswietlacz jest obracany (jak w coolpixie 4500).
2. po dokreceniu aparatu, konieczne gwintowane zlaczki
Trzeba wtedy miec aparat z mozliwoscia dokrecenia czegos z przodu albo na obiektyw albo na tulejke ochronno-filtrowa. Oraz lunete z gwintem na okularze, albo jakas zlaczke typu fotoadapter lub astrokrakowy jakis adapter do projekcji okularowej.

Moim zdaniem, kazdy sprzet da sie polaczyc tylko trzeba pomyslec i pokombinowac.

[ Dodano: 2005-08-17, 13:23 ]
do Hunta
Super zdjecie mew!

takie przerobione zrt mial lub ma TatRa, za moja namowa:)
Piaslem o tym w jakims topiku w dziale ptaki.
przerobka w astrokraku jest bardzo tania, i nie da sie ominac tego. musisz tylki nabyc zlaczke katowa i okular. przedsiewziecie jest proste, wykrecasz to co masz w zrt czyli prymitywny pryzmato-okular i wkrecasz zlaczke katowa 45st. Mozesz ja kupic wysylkowo i wymienic samemu. jesli chcesz robic zdjecia potem to wybor okularu jest najwazniejszy. na zachodzie i w stanach mozna kupic okulary od razu z gwintem, ale w astrokraku takich nie ma. Powiekszenie to:

ogniskowa ZRT (czyli 457mm):ogn. okularu

Zatem dla powiekszenia 30x musisz miec okular 15mm. Odradzam stanowczo tansze typu "Plusl", o ogniskowej ponizej 20-15mm. Kup lantanowy (550zl staloogniskowy) lub ewentualnie szerokaokatny (300zl) przy czym przez taki nie patrzylem. lantany maja olbrzymie soczewki co sam widzialem, szerokokatne podobno tez. www.astrokrak.pl sprzedaje tez do nich gwintowane zlaczki, zeby puzniej dokrecic aparat.
Jesli wiesz ze zrt to dla ciebie nabytek na dluzej to ja proponyje taki zestaw 2 okularow:
1. 20-22mm Plusl za ok. 100 zl (szerokokatny w wersji de lux za 300zl) powiekszenie ok.20x Szerokokatny da duuzo wieksze pole widzenia (ptaki w krzakach i w locie).
2. lantanowy 10mm (ok.550zl) powiekszenie 45x. Mozna sie szarpnac na 9mm powiekszenie 50x ale ostroznie, bo aberracja chromatyczna!
Do zdjec digiskopowych uzywac bedziesz tylko 20X, jesli nie obserwujesz wcale pod duzym powiekszeniem, to od razu wystarczy 1 okular na ok. 30x (15mm).

jesli chcesz male powiekszenia to muszisz poczytac o powiekszeniu uzytecznym oraz o tym jakie ogniskowe mieszcza sie w oprawie 1,25cala:

http://www.astrokrak.pl/sklep/pub/okulary.html

Ja ci powiem, ze mozesz kupic najwyzej 25mm, powiekszenie 18x. Mniej nie ma sensu! taki okular Plusl to ok. 100 zl. On ma duza soczewke przednia i mozna go brac, choc ja bym wzial i tak szerokaokatny... Zapytaj o gumowa muszle oczna i przejsciowke do podlaczenie aparatu, choc astronomowie nie widza sensu robienia zdjec przy tak malym powiekszeniu :)

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2005-08-17, 14:50   

Kivirovi dziękuje za pomoc ale ja to już oddawan wiem :wink: mimo wszysko jeszcze raz dziekuje :oki:

Magda lena 

Wysłany: 2005-08-26, 12:19   

Ja mam pytanie co do samych lunet. Przymierzam sie do zakupu wkrotce
i chcialabym sie poradzic: co brac pod uwage przy zakupie lunety? Jakie parametry i cechy sa najwazniejsze a jakie tylko dodatkowe. Czy warto kupowac te tanie (znalazlam lunety juz nawet za ok 300zl) Czy porzadna firma ma znaczenie i dlaczego?

[ Dodano: 2005-08-26, 13:21 ]
Chodzi mi raczej o sama obserwacje ptakow a nie podlaczanie aparatu i robienie zdjec.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-08-30, 12:41   

Magda lena napisał/a:
Czy porzadna firma ma znaczenie i dlaczego?

Chodzi o jakoć optyki, przy droższych lunetach jest dużo lepsza.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu