orlik06, wedle wielu opinii warto raczej zainwestować w 30d, ale jeszcze nie teraz. Zostaje kwestia skarbonki czyli obiektywów Aktualnie różnica w cenie jest ok 500 zł, a jednak w samym funkcjonowaniu aparatu spora. ponoć w Body warto inwestować, bo ma służyć przez lata...
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
orlik06, 30d jest o klase wyżej, teraz zastąpiony przez 40d.
Czas otwarcia migawki, prędkość robienia zdjęć, matryca itd. itd.
Ponoć dobrze to "pare" złotych dołożyć.
Ale nie używałem więc nie wiem, może Paruska jak zajrzy to coś napisze bo ostatnio miała z nimi trochę kontaktu i wie więcej ode mnie na ten temat
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
Plus lepsza ergonomia, wytrzymałość baterii, większy wizjer itp itd... Co do kupna 30d to właśnie teraz jest najlepsza pora, można go dostać za mniej niż 3k już niewiele więcej spadnie....
Co do 400d weź go do rąk jak nie będzie ci przeszkadzać jego miniaturowe jestestwo to sopko
Za 3k to sobie body można kupić a nie aparat samym body zdjęcia sie jednak nie zrobi i trza w koszty iść,Myślę ze w pytaniu szlo o to aby kupić coś w miarę dobrego a nie rujnującego finansowo przecież ten 30D nie jest najlepszym aparatem bo można by napisać: troszkę droższym od 30d jest........ i dalej : warto trochę dołożyc aby robić lepsze foty i dalej już pójdzie tak można bez końca Ja bym sobie kupil tego 400d bo robi jednak niezłe foty,a cena nie jest zabójcza no oczywiście trzeba dokupić trochę drobiazgów:o obiektywach nie wspomnę ale dodatkowe zasilanie, karty,taszę na to wszystko myślę ze dodatkowy tysiak trzeba doliczyc z marszu,no i jeszcze ta kwestia czy samo body czy jednak z tym gównianym obiektywem kitowym
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
To dobre szkło za 500 z ł to chyba wsrod tych na m42 znajdziesz (jakie tam cudne szkielka mozna odszukac ... Jesli kupowac, to szklo jasne , ostre i szklane a nie plastikowe te wymagannia raczej wykluczaja kupno obiektywu za 500 zl.
A szkoda ladowac byle co do dobrego korpusu jakim jest 400 czy 30 D (wogole lepiej kupic samo body, kitowy i tak laduje w szafie, szkoda kasy...). Jesli juz o kasie mowa, to warto sie wstrzymac z kupnem 30d do nowego roku. weszla teeraz 40, a po swieytach mozna bedzie liczyc juz na spadek ceny 30 i ciekawe oferty.
ehh.. po pierwsze zobacz wpierw zdjęcia z 70-300 sigmy (wersja APO jest o około 300 zł droższa) po drugie nie pisz o szkle którego nie znasz.... co do kita nie jest aż tak zły jak go opisują wystarczy lekko przymknąć przysłonę...
"A szkoda ladowac byle co do dobrego korpusu jakim jest 400 czy 30 D"
A tu się zgodzę ale nie wszystkich stać na kupno aparatu za min 2k plus około 500zł dodatki plus 5k na szkło (sigma 50-500 najtańsze dobre szkło) plus zamiana kita (np. sigma 17-70 około 1300 zł) = 6 tys zł na start.... (wersja optymistycznie minimalna )
Z tym czekaniem tez się nie zgodzę... po pierwsze nie warto marnować ujęć, po drugie już teraz 30d jest do dostania poniżej 3k niewiele wiecej spadnie a po świętach może w ogóle zniknąć z magazynów a to oznacza podwyżkę tam gdzie zostaną jeszcze jakieś resztki...
Podaj wiecej szczegolow:
1. jaka kase jestes w stanie dac za body / szklo
2. jak czesto jestes sklonny do zmian sprzetu
3. co chcesz fotografowac i jaki jest twoj poziom wiedzy / umiejetnosci
4. jak intensywnie chcesz uzywac sprzet i w jakich warunkach
5. jak dbasz o sprzet
Bez uzmyslowienia sobie (i nam ) tych i wielu innych czynnikow, nie uzyskasz zadowalajacej odpowiedzi.
Przy takim budżecie nie masz zbyt dużego wyboru... Moja sugestia: 20D albo 400D (ok. 2k) + np. C EF 100-300 (ok.1k). Oczywiście 20D nie dostaniesz nowego, tylko używany. (Sam stałem niedawno przed takim wyborem. Poszukałem w sieci, zaryzykowałem i... trafiłem idealnie - stałem się posiadaczem zadbanego i mało używanego 20D .) Różnica między 20D a 30D nie jest duża (większy wyświetlacz, punktowy pomiar światła) więc przy tak skromnym budżecie wybór 20D byłby w pełni usprawiedliwiony i mało bolesny.
orlik06 napisał/a:
mateo76 napisał/a:
2. jak czesto jestes sklonny do zmian sprzetu
Wolałbym aby służył mi długo.
Ze wskazaniem na 20D - solidniejsze wykonanie (m.in. magnezowy korpus)
orlik06 napisał/a:
mateo76 napisał/a:
3. co chcesz fotografowac i jaki jest twoj poziom wiedzy / umiejetnosci
Przyrodę a szczególnie zwierzeta a w szczególności ptaki.Pierwszy aparat.
Ze wskazaniem na 20D - 5kl/s
orlik06 napisał/a:
mateo76 napisał/a:
4. jak intensywnie chcesz uzywac sprzet i w jakich warunkach
Warunki każde i bardzo często
+ dla 20D: wykonanie / + dla 400D: lżejszy
orlik06 napisał/a:
mateo76 napisał/a:
5. jak dbasz o sprzet
Jestem pedantem jeśli chodzi o czystość sprzętu.
Ten ostatni punkt mógłby usprawiedliwiać zakup 400D
Podsumowując: ja na Twoim miejscu szukałbym używanego, zadbanego 20D lub 30D. Ale tragedii nie będzie, jak kupisz 400D .
Radzę Ci popróbować XXXD i XXD - zobaczysz, jak się trzyma, jak się patrzy przez wizjer, jak wyglądają zdjęcia na wyświetlaczu, itd, itp. Przekonasz się, czy różnice są dla Ciebie istotne, czy nie.
Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów (również w niedzielę )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum