Mam Canona 400D z Tamronem 17-50. Chciałem coś dokupić w klasie "ekonomicznej". Co sądzicie o Tamronie 70-300 ok. 550zł ewentualnie dokupienie konwertera Raynox DCR-250. Dla amatora byłoby tele i makro... ?
Mam Canona 400D z Tamronem 17-50. Chciałem coś dokupić w klasie "ekonomicznej". Co sądzicie o Tamronie 70-300 ok. 550zł ewentualnie dokupienie konwertera Raynox DCR-250. Dla amatora byłoby tele i makro... ?
Z tanich tele-shitów to najlepiej chyba wypada Sigma 70-300. Na końcu ogniskowej to nawet obiektyw makro, wiec to czego szukasz. Jednak zapomnij jednocześnie o robieniu zdjęć makro i tele. Te dwie rzeczy nie idą w parze. DCRa też nie polecam na takie obiektywy. Niestety jeśli chcesz bawić się w makro to trzeba wydać troszkę więcej na setkę Canona lub dziewięćdziesiątkę Tamrona. Z tańszych rozwiązań próbowałbym kombinować z pierścieniami pośrednimi.
kurcze wiecie ile żem sie nagrzebal w sieci i ile fotek obejrzalem i może to wrażenie subiektywne ale mam wrażenie ze jednak Canon robi fotki bardzo dobrej jakosci,nie to żeby inne byly do kitu ale to juz nie jest jednak to
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Też jestem takiego zdania, ale tak rzuciłem hasło.
To co mi będzie w 30d brakowało to:
- stabilizacja
- odchylany wizjer i podgląd na żywo (przydatne w przypadku makro z poziomu ziemi
- co z tym czyszczeniem matrycy...
Po A1, którą mamteraz, a która jest bądź co bądź tylko kompaktem to oczywiście skok nieporównywalny. Tym niemniej tych cech o których wspomniałem będzie mi brakować. Do dobrego się człowiek przyzwyczaja
A Olek 510 te rzeczy ma, dlatego zacząłem się nad nim zastanawiać.
Bo na 40d mnie nie stać...
..bo ma maleńką matrycę, która z fizycznych względów nie może dawać dobrej jakości, bo obiektywy są dedykowane do tej matrycy i jedna decyzacja marketingu firmy powoduje, że możesz cały sprzęt wyrzucić do śmieci, bo nie uzyszkasz tak niskich szumów jak np. w Canonie, bo najdłuższy obiektyw Olympusa to tylko 300mm, bo firma nie ma w ofercie innych obiektywów jakich używam, bo to zaledwie tylko 3fps ... itd itd itd
Napisałeś że najdłuższy obiektyw olka to 300mm po kropie to 600mm mało?, zawsze pozostajen np. sigma 50-500 i masz 1000mm !! 5 fps-ów w E-3 to też mało? A jakich Ty obiektywów używasz?
Wiesz tez nie przepadam za olkiem ale nie demonizuj tej firmy aż tak, czym Ci się ona tak naraziła??
Wiesz zgodzę sie tylko z jednym... szumy....
Napisałeś że najdłuższy obiektyw olka to 300mm po kropie to 600mm mało?, zawsze pozostajen np. sigma 50-500 i masz 1000mm !! 5 fps-ów w E-3 to też mało? A jakich Ty obiektywów używasz?
Wiesz tez nie przepadam za olkiem ale nie demonizuj tej firmy aż tak, czym Ci się ona tak naraziła??
Wiesz, mogę Ci odpisywać, że wypadkowe po cropiex2 600mm i 5fps to raczej mało (bo to przy fotografowaniu przyrody często za mało) ale uważam, że przekonywanie Cię nie ma najmniejszego sensu, twierdzisz że nie zgadasz się nawet z argumentem typu fizyczna wielkość matrycy Na Twoje pytanie jakiego sprzętu używam odpowiem Ci, że siedziałem w systemach Canona i Nikona, używałem apartatów Olympusa, Pentaxa, Minolty i Sigmy. Dlatego uważam mam jakieś praktyczne doświadczenia z pracy z tymi aparatami i stąd wnioski jakimi się tu dzielę. Kwestia czy Ty masz (na Twojej stronie wyczytałem, że używasz aparatu kompaktowego)?
Proponuję zakończyć temat i iść fotografować Ja na pewno tak zrobię i nie będę więcej udzielał się w tym wątku. Pozdrawiam.
"po cropiex2 600mm"
1000mm to tez mało? szkło sigmy...
"5fps to raczej mało"
To ile Ty chcesz? w segmencie amatorskim to i tak sporo...
"mam jakieś praktyczne doświadczenia z pracy z tymi aparatami"
uwierz mi tez bawiłem się różnymi aparatami, ot taka praca, muszę wiedzieć co i jak działa...
"twierdzisz że nie zgadadz się nawet z argumentem typu fizyczna wielkość matrycy"
w którym miejscu?? nie kombinuj..
"na Twojej stronie wyczytałem, że używasz aparatu kompaktowego"
Od ponad roku nie aktualne, przejrzyj album zobaczysz czym teraz pstrykam, podpowiem Ci 350D.
"nie będę więcej udzielał się w tym wątku"
spoko Twoja wola
Chyba jednak zdecyduje sie na Canona 400D + grip Canon i raczej bez kitu ale poprosił bym Was o doradzenie mi kupna szkiełka do niego chciałbym focić nim ptaki wiec myślałbym tu o szkłach do 500mn tak by zawsze można było dokupić telekonwerter i jeszcze bardziej podkręcic zbliżenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum