zdecydowalem sie Sony A100 zadecydowalo to ze okazalo sie ze brat ma tamrona AF ASPHERICAL LD(IF) 28-200mm 1:3,8-5,6 z mocowaniem Konica-Minolta wiec jedno szklo by bylo gratis
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Jasne ze 50-500 jest super duper itp, ale kosztuje swoje.... masz do wyboru albo tamrona 200-500 jest naprawdę super albo sigmę 50-500 to samo co tamron (ostrość kontrast) plus lepszy motorek AF-u(HSM) i zakres od 50mm
Co do sigmy 170-500 ehhh kosztuje "tylko" 2100 ale naprawde jest widoczny spadek jakości (ostrości) decyzja należy tylko i wyłącznie do ciebie... nikt inny nie wybierze (ja wybrałem 50-500)
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
zapytam speców bo widze że dyskusja rozgorzała
jakie szkła w rozsadnej cenie polecacie do Canona. Chdzi mi o w miarę dobre makro takie do fotografowania roślin i grzybów oraz krajobrazy, głównie leśne więc może coś ze stabilizacją? Ptaki mnie nie interesują, więc tele nie potrzebuję.
Możecie coś doradzić?
zapytam speców bo widze że dyskusja rozgorzała
jakie szkła w rozsadnej cenie polecacie do Canona. Chdzi mi o w miarę dobre makro takie do fotografowania roślin i grzybów oraz krajobrazy, głównie leśne więc może coś ze stabilizacją? Ptaki mnie nie interesują, więc tele nie potrzebuję.
Możecie coś doradzić?
do makro stabilizacja sie srednio sprawdza, lepiej stabilny statyw
jakie szkła w rozsadnej cenie polecacie do Canona. Chdzi mi o w miarę dobre makro
Zarówno "rozsądna cena" jak i "dobre makro" są pojęciami wielce względnymi .
Ale za 600-700 PLN może udałoby ci się dostać Cosinę 100/3,5. Ma odwzorowanie 1:2, a w zestawie jest dodatkowa soczewka pozwalająca na odwz. 1:1. Optyka jest bardzo przyzwoita, ale mechanika (AF) i obudowa kiepściutkie.
z tańszych na m42
vivitar/kiron 100/2,8
jeszcze zdaje się tokina 90/2,5 kiedyś gdzieś się przewijała. No i wspomniana cosina. Ale dość ciężko je dostać.
albo dcr y raynoxa. Tylko że maksymalna średnica szkła to chyba 72mm. Na allero tego sporo.
Trzeba jednak sprawdzic jak się sprawuje z krótszymi ogniskowymi (np. 50/1,4 albo 50/1,8 , bo podobno lepiej współpracują z dłuższymi ogniskowymi). Ale o to to już pytaj użytkowników
Ja teraz też szukam szkła do makro i mi na grupie dyskusyjnej wodę z mózgu robią ale pozytywnie, Jak chcesz to Ci podeśle na majla korespondencje.
Od razu sprostowanie dcr-250 można założyć na szkło do 67mm co do ogniskowej.... przy 50mm potrafi winetować, zależy jakie szkło (jak blisko soczewki będzie osadzony) ale w tym pomoże Ci już google...
Maćku, daj znać czy na priv doszła wiadomść (nie moge być tego pewna bo coś się kićkało:/). A jesli nie doszła, to podeślij mi adres majlowy na priv, to "normalnie" to wyśle.
Pozdrówka:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum