Wysłany: 2005-03-21, 10:28 Występowanie Rohatyńca nosorożca w Polsce
Szukam stanowisk występowania rohatyńca, najlepiej w górach więtokrzyskich.
Jak do tej pory dowiedziałem się tylko o rezerwacie Dalejów (okolice Kielc).
w komposcie tez ale czesto kompostwoniki działaj? przez rok dwa - trocinny leza przez kilka wiec zawsze wieksze prawdopodobienstwo - w srodku warszawy znajduje sie rohatynce w gnoju wywalanym z stadniny koni - razem ze słom? itp.
Fakt. Ten, w którym znalazłem chrz?szcze działa długo i podziała jeszcze trochę. Gospodarz prowadzi ekologiczny ogródek. Kompostownik dwuzmianowy, więc co roku sterta jest. Sporo larw przenosznych jest wiosn? z kompostem pod kwiatki!
Ja jestem z pod Gór ?w.-Ostrowiec więtokrzyski i znajduje sie tutaj kilka stanowisk tego rohatyńca.Min. Gutwin czy Kotówka gdzie wystepuj? w sporych iloćiach.Częćiej spotykam je przylatuj?ce do wiatła niż odpoczywaj?ce,żeruj?ce w ci?gu dnia. Sam obecnie jestem posiadaczem czterech larw z tego gat.
Pzdr.
Krzysiek.
Tak,s? to miejsca pod Ostrowcem w których można spotkać tegoi chrz?szcza.
Jaby co to zapraszam do mnie,chętnie oprowadze po okolicy i pokażę miejsca gdzie natkniesz się na tego pospolitegotutaj owada
Pzdr.Krzysiek.
Skoro mowa o rohatyńcach... Mam pewne pytanie: czym żywi? się te owady. Z tego co wiem, lićmi dębu, ale nie jestem pewien. Pytam, bo hodowałem kiedy tego owada i muszę stwierdzić, że jest nieziemski. A jakie robił wrażenie, jak go nosiłem na ręce
I jeszcze proba: gdyby kto widział rohatyńca w woj. l?skim, niech da mi znać, bo chętnie pohodowałbym go znowu
_________________ Szczęciem jest mieszkać w samym sercu lasu...
Po wczorajszych ustaleniach w temacie "Owady do oznaczenia" donoszę o obecnoci rohatyńca w Piastowie k. Warszawy. Samicę widziałem 2 czerwca. Mamy kompostownik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum