ja wiem tylko tyle, że po łacinie się już tak chyba nie nazywa - sisiek będzie wiedział o nim dużo więcej i pewnie poleci Ci literaturkę ale na razie ma jakie problemy z kompem więc cierpliwoci
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc tu się spytam: jak odróżnić Anoplotrupes stercorosus od Geotrupes vernalis? Zawsze miałem z tym kłopot... I czy on też zmienił nazwę, bo o tym dowiedziałem się dopiero tutaj, a na stronach vernalis dalej figuruje jako Geotrupes...?
żuk wiosenny Trypocopris vernalis przedplecze ma matowe, a dołki są na nim rozmieszczone gęsto, podczas gry u żuka leśnego jest odwrotnie - przedplecze lśni, a dołki rozmieszczone są rzadko; rzucającą się w oczy cechą jest także struktura pokryw, które u żuka wiosennego są gładkie, z rzędami malutkich dołków, a u żuka leśnego pokrywy posiadają podłużne listewki
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
W takim razie do jakiego gatunku należy ten jegomość ? (właściwie na zdjęciach są dwa różne osobniki) - przedplecze niby lśni... A tak w ogóle... Podobno w Polsce występuje kilka gatunków z rodzaju Geotrupes (teraz - z tego, co czytam - podzielonego). Ile ich w końcu jest i czy da się je wszystkie rozróżnić ?
Zacznę od końca Na zdjęciu nr 1 (pierwsze od dołu) faktycznie jest A. stercorosus; co do nr 2 mam wątpliwości - jak dla mnie zdjęcie jest zbyt mało ostre, żeby ocenić głębokość bruzd na pokrywach. Kolor natomiast sugeruje T. vernalis, jednak barwy z fotek potrafią być przekłamane, więc nie wiem na ile można wierzyć tej. Na razie skłaniam się więc do A. stercorosus.
Teraz co do rozróżniania gatunków:
Trypocopris vernalis (żuk wiosenny) - jako jedyny nie ma wyraźnych bruzdek na pokrywach, pokrywy zawsze z zielonkawym lub granatowym metalicznym połyskiem.
Anoplotrupes stercorosus (żuk leśny) oraz Geotrupes stercorarius (ż. gnojowy) - mają na pokrywach po 7 żeberek licząc od szwu (czyli od złączenia pokryw) do guza barkowego (zgrubienie w górnym rogu pokrywy); oba gatunki różnią się jednak wielkością - G stercorarius jest masywniejszy i mierzy 1,5-2 cm, A. stercorosus - drobniejszy, dł. do 1,5 cm.
Następny gatunek - Geotrupes mutator - ma 9 żeberek na pokrywach.
Gatunek piąty - Geotrupes spiniger - ma środkowe partie sternitów (czyli brzusznych płytek) odwłoka gładkie, bez włosków.
A. stercorosus trzyma się lasów, T. vernalis może występować w lasach i poza lasami, pozostałe gatunki wystepują na terenach otwartych (łąki, pastwiska itp.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum