Czy ktos z Was ma informacje co do wystepowania w Polsce pokatnika zlowieszczka? Dostalem cynk o jego stanowisku, a z tego co pamietam jest on u nas strasznie rzadki... Albo cos krece
Prosze o pomoc.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Moja literatura twierdzi, że nie jest rarytem, "doć pospolity", że zacytuję. Spotykany poza ciółk? i warstw? próchniczn? w piwnicach, magazynach, stajniach itp.
Ja nie spotkałem nigdy, pewnie z tego względu, że prowadzi skryty tryb życia a ja się za nim nie rozgl?dałem specjalnie. Pewnie przesiewanie ciółki owocuje od czasu do czasu spotkaniem go.
Dla zaciekawionych napiszę jeszcze, że nazwa wzięła się z przes?du, iż spotkanie go zwiastowało mierć hyhy.
Nie jest możliwa do oszacowania. Na znanych stanowiskach gatunek ten spotykany jest pojedynczo lub w niewielkiej liczbie osobników, a miejsca jego występowania s? mocno rozproszone; sprawia to, że jego populacje lokalne s? silnie narażone na wyginięcie. Pomimo intensywnych badań faunistycznych prowadzonych przez koleopterologów w całym kraju, w ostatnich latach stwierdzono występowanie B. mortisaga na kilku zaledwie stanowiskach. Wszystko to wiadczy o zmniejszaniu się liczebnoci tego gatunku; w innych krajach tendencję tak? sygnalizowano już od pocz?tku XX wieku.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
ja znalazBem sporo blapsów w tym i poprzednim roku nad Odr - tylko to nie en gat mortisaga tylko jakis inny (nie pamietam ale cos jak ferrugineus? cos na f chyba). mam tez z tamtad kilka trupków. podobno wszystkie blapsy sa mniej lub wiecej rzadkie i w jakis tam sposob zagrozone. te ktore znajdowalismy nad Odra mieszkaly w ogromnej, opuszczonej stodole. wystarczylo odwalic kilka lezacych na ziemi desek i pniakow.
podobno bardzo dlugowieczne zwierzeta - prof Burakowski chodowal je kilkanascie lat.
W Polsce występuja 4 gatunki z rodzaju Blaps (pok?tnik)
- Blaps mortisaga
- Blaps halophila
- Blaps lethifera
- Blaps mucronata
Z których najczęciej spotykany jest Blaps mortisaga.. Dame jednak o wszystkich gatunkach s? wyrywkowe i fragmentaryczne, oprócz tego oznaczanie tych gatunków nie jest takie proste jakby się wydawało, duża zmiennoć pomiędzy populacjami spowodowana nielotnoci? osobników, tworz? one mnóstwo ras lokalnych.
Dla zainteresowanych tematem odsyłam do artykułu Rafał Ruty z Wiadomoci Entomologicznych tom XXIV z. 1 "Nowe stanowisko pok?tnika złowieszczka Blaps mortisaga w dolinie Noteci oraz uwagi o wystepowaniu, biologii, ekologii i zagrożeniu pok?tnkiów" artykuł pochodzi z 2005 roku więc jest bardzo aktualny i podsumowuje wiedzę na temat tego gat w Polsce.
Tak lepiej by okazy obejrzał fachowiec i każde nowe stanowisko jest ważne.
[ Dodano: 2005-10-11, 19:39 ]
Jeszcze jedno jak kto by był w Gródku koło Hrubieszowa tam po polach 100% biega Blaps halophila i tam spec nie jest potrzebny.
Mógłbym spojrzeć na nie, jeżeli to nie B. mortisaga to może być lethifera też się spotyka, mucronata natomiast to bardzo rzadki jest, chyba nawet wymaga potwierdzenia jego występowanie w Polsce, a jak wspomniałem halophila znany jest tylko z Gródka na Wyżynie Lubelskiej. Czyli jak znad Odry to wg mnie można jedynie pomyslec czy mortisaga czy lethifera.
mi oznaczaB mój kumpel entomolog. to jednak nie jest nazwa na f - moj byl lethifera.
ciekawy zwierzak - pewnie w kazdej wsi inna rasa jezeli jest nielotny. dwa kilometry z buta przez pola nie zrobi...
ja z kolei slyszalem, ze ten moj to w miare pospolity a mortisaga rzadki...
jak to jest i gdzie o nich poczytac???
w CKZ jest wlasnie mortisaga a innych nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum