FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nurek
2007-01-31, 14:46
co to może być
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2006-02-28, 00:50   co to może być

Będąc na spacerze w starej gławianej i wypróchniałej wierzbie{Salix fragilis}natrafilem na kompost ,w jego sklad wchodziły takie pałeczki ok 0,5cm dł. i ok3mm średnicy były też resztki chyba kokonów tak z 5cm dlugie i 3cm średnicy co to za robale są :?:

cacura 

Wysłany: 2006-02-28, 07:53   

to pachnica dębowa - rozwija się równiez na innych gatunkach drzew - te pałeczki to odchody - zaokrąglone na końcach walcowate koloru stalowo czarnego - zaś te konony gładkie w środku - jakby wypolerowane - czy tak?

Ptyś 

Wysłany: 2006-02-28, 12:34   

Pałeczki są brązowe, zaokrąglone na końcach,tych kokonów to świeżych nie widziałem{sa zrobione z tego kompostu},ale pare razy w próchnie znajdowałem ogromniaste pędraki takie ze 7-8 cm,w czerwcu pojawiają sie na tych wierzbach takie dużyste chrząszcze tak ze 6 cm, brązowe,siadają na gałeziach tych wierzb.Czy to będzie to :?:

krzem 

Wysłany: 2006-02-28, 14:39   

:-( az sie prosi o zdjecia...

ogardy 

Wysłany: 2006-02-28, 21:26   Re: co to może być

Ptyś napisał/a:
Będąc na spacerze w starej gławianej i wypróchniałej wierzbie{Salix fragilis}natrafilem na kompost ,w jego sklad wchodziły takie pałeczki ok 0,5cm dł. i ok3mm średnicy były też resztki chyba kokonów tak z 5cm dlugie i 3cm średnicy co to za robale są :?:
Moze nie jestem zorientowany ale czy pachnica nie jest czasem bardzo rzadkim gatunkiem? A gdzie to bylo?

emzar 
lasowy

Wysłany: 2006-02-28, 22:21   

chyba nie az tak rzadkim, mam ja w ogrodku :)

Ptyś 

Wysłany: 2006-03-01, 00:14   

teraz spytam.To są stare wypróchniale wierzby i pewnie chłopi zaczną je usuwać, co robić :!: :?: ,to takie zad....ie jest że tną co popadnie bez zezwolenia i nikt nic nie mówi.

Ptyś 

Wysłany: 2006-03-01, 00:26   

zapomniałem spytać mądrych ludzi jeszcze o jednego "robala" chrząszcz ryjkowiec 1,5 -2 cm długości ,brązowy, wyżera nasiona dziewięćsiłów bezłodygowych. Na innych roslinach tzn osty,chabry,ostrożenie nigdy go nie spotkałem.Znajdowałem w koszyczkach Dziewiećsiłów bezłodygowych"larwy" i dorosłe, były brązowe{chyba młode egzemplarze} może być że potem "robal" ciemnieje

Ptyś 

Wysłany: 2007-05-22, 22:04   

w kwestii tych Pachnic to mają sie dobrze ale dojrzalych nie spotkalem jeszcze tego roku ale spotkalem sie z : mialy tak z 5cm wiec jeszcze ze 2 im brakował ;-) o

Ptyś 

Wysłany: 2007-05-22, 22:06   

Jak już tu jestem to mam pytanko jako że nie jestem obeznany:

justine 

Wysłany: 2008-03-29, 14:44   co to za robak?

Niedawno zauważyłam w swoim mieszkaniu bliżej niezidentyfikowanego robaka. Pojawia sie w najmniej oczekiwanych miejscach. Tułów ma brązowy łeb czarny i lata. I okolo 2-5 mm. Pomóżcie bo spędza mi to sen z powiek.

robak.JPG
Plik ściągnięto 25 raz(y) 21.24 KB

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-03-29, 15:49   

Zdjecie marne, ale wygląda toto na jakiegoś chrząszcza z rodziny skórnikowatych (Dermestidae) - czyli uwaga na zbiory entomologiczne, futra i wełniane dywany.

justine 

Wysłany: 2008-03-29, 20:50   

Dzięki serdeczne za informacje. Czy wiesz może jak sie tego pozbyć i w jakich miejscach w domu najczęściej sie znajdują i skąd to się mogło znaleźć w domu?

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-03-30, 12:39   

Skórnikowate są kospopolityczne, występują tak w środowiskach synantropijnych, jak i w przyrodzie - to a propos pytania, jak te chrząszcze mogły się u Ciebie znaleźć :] Po prostu są wszechobecne. Co do pozbycia się - owady te najczęsciej przebywają w szparach podłogowych, za meblami itp., żerując na rozmaitych szczątkach organicznych. Warto więc częściej i dokładniej sprzątać, choć uprzedzam, że to nie gwarantuje całkowitej likwidacji problemu. Jednak skórnikowate nie są szczególnie uciążliwymi współlokatorami - pomijając to, o czym napisałam wcześniej, czyli zbiory przyrodnicze, wełna i futra, nie są szczególnie niszczycielskie w przeciętnym domu, nie roznoszą też zarazków jak np. karaczany. Można więc je nawet polubić ;)

cormoran 

Wysłany: 2008-05-19, 20:50   

Witam.Jestem tu nowy.

Znalazlem w drzewie scietej spróchniałej olchy dość pokaźne larwy.Zainteresowało mnie to i poszukałem w internecie coś na ich temat.Okazało się że są to larwy pachniny dębowej.Mam kilkanaście sztuk.Najmniejsze mają około jednego centymetra a największe około 5-6 cm. Na chwilę obecną trzymam je we wiaderku z próchnicą pochodzącą ze zwalonego starego drzewa (olcha).Co zrobić z tymi larwami tego owada ? Zależało by mi na tym,żeby umieścić je w jakimś miejscu najbardziej odpowiednim,tak aby przepoczwarzyły się w dorosłe osobniki.

Odpowiedz do tematu