No też mi się tak wydaje, ale w jednej z moich książek i z reguły na zdjęciach w necie zaciosek jest zielony.
Dlatego chcę się upewnić czy to taki zmienny owad czy inny podobny gatunek.
To nie jest C.pectinicornis. W Polsce występują 4 gatunki z rodzaju Ctenicera, do którego ten chrząszcz niewątpliwie należy. Są to: pectinicornis, cuprea, heyeri, virens.
Jest to niewątpliwie samiec, wskazuje na to budowa czułków. Zakończenia pokryw są zaokrąglone, więc mógłby to być pectinicornis lub cuprea. Zdjęcie jest na tyle dobre, że wyraźnie widać, że wyrostek na trzecim członie czułków jest wyraźnie mniejszy niż sam człon. Jedynym występującym w Polsce gatunkiem, u którego trzeci człon jest tak zbudowany, jest Ctenicera cuprea (Fabricius, 1775). U pozostałych wyrostek jest wyraźnie dłuższy.
Jacek
Przychylam się do wywodu kolegi: C. cuprea. A styl pisania przypomina mi - może Jacka z miasta Łodzi?
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-02-01, 07:43 ] niniejszym zapraszamy Pana Jacka z miasta Łodzi do uczestnictwa w dyskusjach, jednak trzeba się będzie uprzednio zarejestrować gdyż cofnięto możliwość pisania dla "gości"
To jest na pewno Jacek z Łodzi. Założyciela (a raczej wnioskodawcę) tego działu też rozpoznałem po pierwszym poście (na 95%) . A kiedy zauważyłem ten napis nad awatarem to już na 100. Toż to Zbyszko z Rudzińca.
Jeżeli tak czcigodne osoby ze świata entomologii będą tu pisać to ten dział forum będzie bardzo wartościowy.
Już dodaję do zakładek
Witam Darka R ze Świecia. Myślałem, że bedę anonimowy- a tu masz.
I jeszcze te niezasłużone pochwały na moją skromną osobę Takich pochwał to nie miał sam Sobieski Jeszcze na dodatek wybadali mnie na orni - co to ja za ptica he, he. Niedługo wszyscy z entomo ściągną na Przyrodę, ale co robić, jak forum nie działa, czyli jak dziewczyna nie chce chodzić ze mną- biorę drugą. Ale jest robota- dużo robactwa czeka na rozmoczenie; jeszcze z Biesów, Białowieży i Bułgarów.
Pozdrowienia dla wszystkich entomo i orni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum