Od tygodnia w kuchni mam nalot małych robaczków.
Niestety jest to tak małe, że nie mam stosownego sprzętu do zrobienia zdjęcia:
http://yfrog.com/3drobalp
(tak wiem, zdjęcie gniot)
Robaczek:
- lata
- ma ze 3 mm długości, grubość to gdzieś 1 mm
- w danym kwancie czasowym mam tego na suficie/ścianach ok 5 sztuk, eliminowanie powoduje pojawianie się kolejnych
Co to za paskudztwo i jak się tego pozbyć, bo raczej nie jest to miły gość w mojej kuchni.
Pozdrawiam
R.
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2010-03-14, 20:46 ] proszę nie dublować tematów - temat do identyfikacji chrząszczy jak widać już mamy
No po tym zdjęciu to będzie ciężko, ale przecież nie chodzi Ci o oznaczenie Raczej jakiś chrząszczyk - ulubieniec zapasów Przeszukaj wszelkie sypkie, suche artykuły kuchenne (makaron, grzyby, zioła, przyprawy, kasze, itp.), pewnie tam będzie ich matecznik. Oczywiście od razu wywalić.
No po tym zdjęciu to będzie ciężko, ale przecież nie chodzi Ci o oznaczenie
Hihi, ale czasem oznaczenie ułatwia lokalizację problemu
A na zdjęciu jest coś pomiędzy żywiakiem chlebowcem a Attagenusem, z racji miejsca obstawiam raczej tego pierwszego. Czyli trzeba zrobić jak zaleca M_dryas - łącznie z przejrzeniem ostrych przypraw i rzeczy typu pokarm dla rybek czy ptaków. Acz nie zaszkodziłoby również wrzucenie trochę lepszej foty
Drugi chrząszcz to też jakiś biegaczowaty, ale ja przy drobniejszych z tej rodziny wymiękam (może Harpalus sp.?). Jeśli zależy Ci na jego oznaczeniu, zapytaj na Entomo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum