Oczywiście, że można spytać gdzie. Dolina Lejowa, Tatry.
Pamiętam jak kiedyś ze znajomym entomologiem wybrałem się w Tatry (boi to była jedyna okazja), gdyż jechał poznajdować ciekawe gatunki. Pamiętam jak obskakiwaliśmy wszystkie kłody, które widzieliśmy. Akurat w Dolinie Lejowej lezy ich teraz zała masa. Poszedłem sobie jakoś poopołudniu i przypomniałem sobie tamta sytuację. No i jak widać coś znalazłem. Nie wiedziałem czy to cos ciekawego czy nie, cykałem wszystko co popadnie.
Dzięki za oznaczenie.
Acha, jeszcze na tych kłodach jego cyknąłem. Myślę, że to koziróg dębosz.
Niestety kozioróg to nie był tylko żerdzianka szewc (Monochamus sutor).
Bardzo liczny w górach, występuje na świerku.
Kiedyś pamiętam jak zmorszniki zielone łapałem wzdłuż Wisełek na Baraniej Górze, a teraz jakoś entomofauna uboższa, a i parzydła górskiego który przyciąga owady jakoś mniej
Tak że obserwacja
Dzięki za poprawienie mnie, nie jestem specem w owadach, a i żadnej dobrej książki nie mam. Przepraszam, że nie dałem zdjęcia, tylko link, to było przypadkiem, nie chciałem tak. Jakby jakiś mod wsadził to w ramy IMG, to byłbym wdzięczny.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Kózka.jpg z postu Dragona to jest albo Paracorymbia maculicornis albo Pseudovadonia livida
Stawiam na P. maculicornis, gdyż bardzo słabo ale wydaje mi się, że widać białe obrączki na czułkach.
Pokrój ciała, według mnie, nie pasuje w ogóle do Anastrangalii
POozdrawiam
Marcin
a ja mam takie pytanko o kózkę: wielkości osy i bardzo do osy podobna zarówno z zachowania jak i wyglądu-na tyle ze jak z kilku metrów obserwowalem to sie dalem nabrać -dopiero jak z bliska sie przyjżalem to zauważylem pomylkę- na drewnie bukowym sex uprawialy
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
A co do żerdzianki Cephalotusa - nie jestem pewna, czy to M. sutor, bo tarczka chyba nie jest podzielona (co sugerowałoby M. sartor) - ale za słabo to widać, przydałoby się powiększenie.
Kózka.jpg z postu Dragona to jest albo Paracorymbia maculicornis albo Pseudovadonia livida
Stawiam na P. maculicornis, gdyż bardzo słabo ale wydaje mi się, że widać białe obrączki na czułkach.
Pokrój ciała, według mnie, nie pasuje w ogóle do Anastrangalii
POozdrawiam
Marcin
Na P. livida w ogóle mi ta koza nie wygląda - za szerokie i przedplecze, i pokrywy. P. maculicornis - już bardziej, ale moim zdaniem zdjęcie jest stanowczo za słabe, żeby móc się dopatrzeć tam jakichkolwiek detali czułków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum