ale numer - dzieki serdeczne, wierzyc mi sie nie chce... Jelonek rogacz w gestej zabudowie przedmiesci Londynu??? Widac natura niezle sie trzyma - super, strasznie sie ciesze - pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
He he he coś o tym wiem - niby taki rzadki a w tamtym roku spotkałem aż 9 Lucanusów = 8 samic i jednego samca weterana ( I to nie podczas dokładnych poszukiwań w starych dąbrowach ale podczas "pracy" - I am leafletman ) a w tym roku już 3 babeczki
Zdjęcie za wyraźne nie jest, ale zapewne są to chrząszcze z rodziny Nitidulidae - Łyszczynkowate.
Wygląda mi na słodyszka - Meligethes sp., być może Meligethes aeneus - Słodyszek rzepakowy.
Witam!
Dzis poraz kolejny natknąłem sie na piekny gatunek owada. Nie mam pojecia czy to chrząszcz czy pluskwiak. W moich książkach nie ma tego gatunku, w związku z tym proszę o pomoc w oznaczeniu.
Pozdrawiam
Piotrek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum