Też tak myślałem, ale że piszą że można go pomylić z kilkoma podobnymi gatunkami, to wolałem spytać... A macie jakiś pomysł co on robił w lutym na plaży?
Proszę o pomoc w identyfikacji tego jegomościa.
Próbowałem go oznaczyć z przewodnikiem i wyszło na to, że to niejaki skoropędek pospolity Agonum muelleri, ale pewności w 100% nie mam
mam prośbę - czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu zagadki - jakiego chrząszcza widziałem? Niestety nie dysponuje zdjęciem ale tylko opisem: długość ok. 15 mm (jak długość mojego paznokcia ) kolor zielony , metaliczny prawdopodobnie jakaś kózka - skojarzyło mi sie w mniejszą wersja wonnicy.
Może Agapanthia intermedia, jeśli z kózek, bo:
Gaurotes virginea w górach...
Callimus angulatus też raczej odpada, bo występuje tylko na południu
Phytoecia coerulescens na Mazurach chyba nie występuje
mam prośbę - czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu zagadki - jakiego chrząszcza widziałem? Niestety nie dysponuje zdjęciem ale tylko opisem: długość ok. 15 mm (jak długość mojego paznokcia ) kolor zielony , metaliczny prawdopodobnie jakaś kózka - skojarzyło mi sie w mniejszą wersja wonnicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum