Tak sie akurat sklada, ze dopiero zjawilem sie na tym forum i to moj pierwszy tekst - i mimo ze wyladowalem tu z powodu storczykow, to nie potrafie sobie odmowic komentarza odnosnie polskiego "prawa". Co mysle na temat okradania ze skamienialosci??? Mysle ze to wieksza durnota niz te z czasow pseudo-komunizmu, absolutna paranoja w czasach wejscia Polski do wspolnej Europy i poczatkow XXIw. Powod takiej opinii jest prosty - zadne uczelnie w tym kraju nie posiadaja pieniedzy na kompleksowe badania czegokolwiek stad najprosciej jest siedziec na czeterech literach i czekac na jakiegokolwiek amatora - ktory jest na tyle durny ze w czasie wolnym od pracy czy nauki wyda wlasne pieniadze na sprzet i dojazd, wykona swiadoma prace ( do ktorej zazwyczaj sie jeszcze edukowal ) i bedzie mial tzw.szczescie ze cos w ogole znajdzie. Wtedy w majestacie tzw.prawa bedzie mu mozna to po prostu zabrac - czyli jak dla mnie po prostu ukrasc. Pan prof.Dzik w mojej opinii nalezy do tego grona ludzi, ktorzy w dalszym ciagu nie pojmuja istoty wlasnosci - bo w kapitalizmie wlasnosc prywatna jest swieta i jedynie zyjace relikty dawnego systemu maja notoryczne klopoty aby to sobie uswiadomic. Zamiast silic sie na argumentacje dla takiego zapisu - proponuje najpierw podac jakiekolwiek przyklady z krajow bedacych na znacznie wyzszym od naszego poziomie gospodarki, nauki, kultury i wreszcie cywilizacji - bo jak mowi stara prawda, uczyc sie trzeba od lepszych: w jakich krajach Panie Profesorze rowniez okrada sie ludzi ze znalezionych skamienialosci na wzor "polskiego sposobu"???
Pozdrawiam - Krzysiek
ja też mam w domu kilka skamielin które w większości(o ile nie wszystkie)pochodzą ze żwirowni.Właśnie na Forum dowiedziałem się że tajemnicze dziwactwa które mam to właśnie belemity Fotek nie mam ale zrobię i wrzucę na forum,ale lepiej robić je przy dziennym świetle więc lepiej zaczekam do jutra Mam nawet kawałki muszli zatopione w kamieniu
Ja mam coś takiego, ale nie wiem co to jest... moim zdaniem wygląda bardzo fajnie ale nawet nie wiem czy to skamielina w sumie są to dwie dziwności. Pierwsza przypomina serce wielkością i kształtami zresztą widać na zdjęciu poniżej a druga jest wielkości malej pieści...
Raziel-aniki ciężkie to jest? jak na moje oko to jakieś skały są, te górne osadowe a te na dole magmowe.. przemknęło mi w ogóle przez myśl że może brekcje, może geody . Masz zbliżenia na ich powierzchnię, takie ostre zbliżenia ?
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
Mam te dziwności niestety u wujka, przy okazji jak będę u niego to zrobię kilka ostrych fotek i podrzucę na pw lub dam tu ale to już chyba będzie offtopic prócz wagi jeszcze jakieś pomiary potrzebujesz ?? aha i pytanie to jest jakiś rzadki okaz bo nie wiem czy sie cieszyć ze mam coś nietypowego ??
to podrzuc mi je faktycznie na PW jak juz bedziesz mial a co do wagi to nie pytalam o dokladna tylko mniej wiecej
jesli to sa jakies brekcje to raczej pospolite, geody juz ciezej spotkac no ale postaram sie dokladnie okreslic co to jak bede miec zdjecia
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum