FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Skamieliny
Autor Wiadomość
kb 

Wysłany: 2007-04-25, 23:01   

J to jeszcze mam z liliowców

liliowc-1.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 115.65 KB

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-04-26, 10:57   

kb, fajna skamielina :oki:

Wychuchol 

Wysłany: 2007-06-13, 13:52   

O, to w weekendzik znaleźliśmy chyba liliowce, a poza tym sporo belemnitów (kopalnia kredy, Mielnik)

Krzynianek 

Wysłany: 2007-07-09, 15:10   prawo a skamienialosci

pulsatilla1214 napisał/a:
Jak wam sie podobają obowiązujace przepisy?

Tak sie akurat sklada, ze dopiero zjawilem sie na tym forum i to moj pierwszy tekst - i mimo ze wyladowalem tu z powodu storczykow, to nie potrafie sobie odmowic komentarza odnosnie polskiego "prawa". Co mysle na temat okradania ze skamienialosci??? Mysle ze to wieksza durnota niz te z czasow pseudo-komunizmu, absolutna paranoja w czasach wejscia Polski do wspolnej Europy i poczatkow XXIw. Powod takiej opinii jest prosty - zadne uczelnie w tym kraju nie posiadaja pieniedzy na kompleksowe badania czegokolwiek stad najprosciej jest siedziec na czeterech literach i czekac na jakiegokolwiek amatora - ktory jest na tyle durny ze w czasie wolnym od pracy czy nauki wyda wlasne pieniadze na sprzet i dojazd, wykona swiadoma prace ( do ktorej zazwyczaj sie jeszcze edukowal ) i bedzie mial tzw.szczescie ze cos w ogole znajdzie. Wtedy w majestacie tzw.prawa bedzie mu mozna to po prostu zabrac - czyli jak dla mnie po prostu ukrasc. Pan prof.Dzik w mojej opinii nalezy do tego grona ludzi, ktorzy w dalszym ciagu nie pojmuja istoty wlasnosci - bo w kapitalizmie wlasnosc prywatna jest swieta i jedynie zyjace relikty dawnego systemu maja notoryczne klopoty aby to sobie uswiadomic. Zamiast silic sie na argumentacje dla takiego zapisu - proponuje najpierw podac jakiekolwiek przyklady z krajow bedacych na znacznie wyzszym od naszego poziomie gospodarki, nauki, kultury i wreszcie cywilizacji - bo jak mowi stara prawda, uczyc sie trzeba od lepszych: w jakich krajach Panie Profesorze rowniez okrada sie ludzi ze znalezionych skamienialosci na wzor "polskiego sposobu"???
Pozdrawiam - Krzysiek

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-07-10, 14:11   

a np. Włochy, Krzysiek :tup: ?

Jak na giełdzie minerałów w Weronie carabinieri zobaczą gdzieś włoską skamieniałość ( a rozpoznają, są przeszkoleni :> ), to lepiej uciekać ;-)

P.S.

...ale zdanie na temat przepisów mamy identyczne ;-)

krzycho 

Wysłany: 2007-08-09, 11:05   niewiem co to jest

jestem posiadaczem skamieliny ale nie wiem co to jest

2.JPG
Plik ściągnięto 42 raz(y) 33.29 KB

krzycho 

Wysłany: 2007-08-10, 08:32   

a wy wiecie

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-08-13, 19:54   

ja też mam w domu kilka skamielin które w większości(o ile nie wszystkie)pochodzą ze żwirowni.Właśnie na Forum dowiedziałem się że tajemnicze dziwactwa które mam to właśnie belemity :mrgreen: Fotek nie mam ale zrobię i wrzucę na forum,ale lepiej robić je przy dziennym świetle więc lepiej zaczekam do jutra ;-) Mam nawet kawałki muszli zatopione w kamieniu :oki:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-08-14, 11:19   

Oto moje skamieliny (przynajmniej ja tak uważam że to są skamieliny :D )

DSC00217.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 99.53 KB

DSC00216.JPG
Plik ściągnięto 39 raz(y) 116.62 KB

DSC00215.JPG
Plik ściągnięto 35 raz(y) 90.91 KB

DSC00214.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 92.08 KB

DSC00213.JPG
Plik ściągnięto 35 raz(y) 39.18 KB

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-08-14, 11:29   

Tą musiałem już dać w nowym poście bo wchodzi tylko 5 zdjęc

DSC00219.JPG
Plik ściągnięto 42 raz(y) 55.66 KB

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2007-09-08, 11:01   

Może ktoś wie co to może być:

Raziel-aniki 

Wysłany: 2008-03-08, 20:40   Kamien

Ja mam coś takiego, ale nie wiem co to jest... moim zdaniem wygląda bardzo fajnie ale nawet nie wiem czy to skamielina :) w sumie są to dwie dziwności. Pierwsza przypomina serce wielkością i kształtami zresztą widać na zdjęciu poniżej a druga jest wielkości malej pieści...

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2008-03-08, 22:27   

Raziel-aniki ciężkie to jest? jak na moje oko to jakieś skały są, te górne osadowe a te na dole magmowe.. przemknęło mi w ogóle przez myśl że może brekcje, może geody :roll: . Masz zbliżenia na ich powierzchnię, takie ostre zbliżenia ?

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Raziel-aniki 

Wysłany: 2008-03-09, 01:12   dziwności

Mam te dziwności niestety u wujka, przy okazji jak będę u niego to zrobię kilka ostrych fotek i podrzucę na pw lub dam tu ale to już chyba będzie offtopic :) prócz wagi jeszcze jakieś pomiary potrzebujesz :> ?? aha i pytanie to jest jakiś rzadki okaz bo nie wiem czy sie cieszyć ze mam coś nietypowego :P ??

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2008-03-09, 20:03   

to podrzuc mi je faktycznie na PW jak juz bedziesz mial ;) a co do wagi to nie pytalam o dokladna tylko mniej wiecej ;)
jesli to sa jakies brekcje to raczej pospolite, geody juz ciezej spotkac :] no ale postaram sie dokladnie okreslic co to jak bede miec zdjecia :P

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Odpowiedz do tematu