kristoval, nie mówie o okazach zebranych przed 2004.
lex etro non agit - prawo nie działa wstecz
Nikt nie przeczy, ze czasem najwiekszych odkryc dokonuja pasjonaci, nie naukowcy. Chodzi o to, ze znalezione przez nich dziś okazy nie są juz ich wlasnoscią z mocy prawa, co dawniej było oczywiste (podobnie jakbyś znalazł zyłę złota - tez nie nabywasz do niej praw, ani nawet wlasciciel terenu na ktorym ona sie znajduje, gdyz to.. kopalina A co pod powierzchnia ziemi to państwowe )
Oczko - znajomi wymyslili niezły sposób na szacowne gremium, jakby coś zaczęli plumkać :
Uwaga paleontologicznie zakręceni użytkownicy
Gdyby zaczęli węszyć w naszych zbiorach.... Podsyłamy im hurtem każdą badziewną muszelkę i resztki roslinne do oznaczenia Na kazdej hałdzie znajdzie sie w piguły materiału Będą mieli co robić
A co do Krasiejowa, to pare głów poleciało za kradzież skamieniałości
nikt nigdy nie przyszedł do mnie lub moich przyjaciól i nie powiedzial nam że jestesmy złodziejami wręcz przeciwnie nazywa sie takich zbieraczy "kopalniami wiedzy"
Masz rację i zauważ też, że nikt Cię nie nazywa złodziejem.
ochwam czy jestes w stanie poslać link z jakąś mapką okolic korytnicy ja tam byłem i nie udało mi sie trafić na pola w baden bogate :)jedynie pola gdzie były wielkie głazy wystepowala tamtejsza fauna
lotr powiedziałem tak majac na myśli prawo które mogąc mnie posadzić ze mam skamieniałości przywlaszczone od państwa analogicznie może mnie posądzić o złodziejstwo
ochwam czy jestes w stanie poslać link z jakąś mapką okolic korytnicy ja tam byłem i nie udało mi sie trafić na pola w baden bogate
Wyszliśmy z kolegą z Korytnicy w kierunku wschodnim drogą asfaltową i zaraz za wsią wewszliśmy na pola. Przedtem popytaliśmy miejscowych. Zaznaczony teren będzie chyba tym miejscem gdzie szukaliśmy skamieniałości. Niektórzy miejscowi proponują sprzedaż skamieniałości ale nie opłaca się. Jak się ma szczęście to w lepszym stanie i więcej znajdzie się w 3-4 godziny. Pozdrawiam.
USTAWA
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
o ochronie przyrody
(Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2004 r.)
Art. 122. 1. Kto dokona odkrycia kopalnych szczątków roślin lub zwierząt, jest obowiązany powiadomić o tym niezwłocznie wojewodę, a jeżeli nie jest to możliwe - właściwego wójta, burmistrza albo prezydenta miasta.
2. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta jest obowiązany przekazać niezwłocznie wojewodzie zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1.
3. Jeżeli wojewoda ustali, że odkryte kopalne szczątki roślin lub zwierząt są cenne dla nauki, przekazuje je do muzeum lub placówki naukowej
ochwam Ja poszedłem w kierunku Nizin według tej mapki to dlatego zbiory liche ale teraz jak się wybiore powinno być w takim razie lepiej Dziękuje bardzo mam nadzieje, że kiedys i ja w czyms będe mógł pomóc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum