Po tym zdjęciu trudno w pełni ocenić. Wrzuć gdzieś oryginał zdjęcia. Są 2 możliwości. Twój typ (rak, homar), albo fragmokon belemnita. Ja raczej stawiam na drugie. Gdzie znalezione (żwirownia, kamieniołom)?
Znalezione podobno w szczerym polu, bo dostałem tylko zdjęcia do identyfikacji.
Chciałem się zarejestrować na forum paleo, ale nie wczytuje mi coś tego kodu, potrzebnego przy rejestracji (ani w Chrome, ani w FF, ani w Operze, ani w IE).
Skorupiaczka (rakokształtnego) obstawiałem, bo wydaje mi się, że na końcu dostrzegam rozszerzenie płetwy ogonowej, a na przeciwnym "biegunie" coś na kształt tylnej części głowotułowia.
Fakt, że przypomina skorupiaka - ale rzadko znajduje się takie (kompletne) okazy. Po śmierci najczęściej się rozpadały. Okaz musiałby być przysypany grubą warstwą osadu, albo zginąć w norce. Tego typu kształt to najczęściej fragmokon. Jeśli znalezione w polu to kontekst znaleziska nam nie pomoże. Faktura kamienia czasem coś może przypominać, a to już nie jest skamieniałość. Z większego zdjęcia też dałoby się więcej wyciągnąć.
O TO MOJE SKAMIELINY ... mam o wiele wiele więcej coś ok 80 ale to są te z ciekawszych ... mam też trylobita ładnie odciśniętego ale z tymi mam problem i teraz ... czy to pierwsze to na pewno amonit ? jest dość duży średnica 11 cm a waga całego kamienia ok 1,5 kg to drugie ... no właśnie z tym mam już od 2 lat problem jest tak bardzo eliptycznie nie ma najmniejszej ale to najmniejszej wypukłości jest tak równe ... znalezione obydwa na brzegu morskim w jastrzębiej górze ... co o tym sądzicie ? o i to drugie prucz tego , że jest tak bardzo eliptyczne to jeszcze fioletowe mazidła widać to na fotce , a jak się zmoczy wodą to lepiej je widać ... bardzo dziwne
Obrazy 011.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 43,07 KB
Obrazy 013.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 34,91 KB
_________________ przyroda jest piękna gdy tylko człowiek w nią nie ingeruje ...
Na pierwszym zdjęciu jest jakiś amonitowaty (na mój gust odbity perisphinctes, ale ciężko mi stwierdzić jednoznacznie). Amonity bywały całkiem spore. Największe osiągały ponad 2m. Co do drugiego zdjęcia - nie wiem. Może ktoś inny Ci pomoże.
Z amonitem - racja, ale też nie potwierdzę na 100%. Drugi okaz - to, że jest eliptyczne, jeszcze o niczym nie świadczy - nad morzem masz tego pełno, kształt zyskało po potraktowaniu przez lodowiec. Jeśli są tam jakieś skamieniałości, to "fioletowe mazidła" są raczej matrixem, a mozliwe skamieniałości, to te beżowe plamki. Ale to tylko teoria, bo z takiego zdjęcia więcej się nie "wyciągnie"
witam ciekawa macie kolekcje w sumie jest czego pozazdroscic no ale ja tez mam ok 100skamielin z plazy w tym mase łodzików mszywiłów,koralów i liliowców no i pare z torowisk bo uwaga czesto na nasypach kolejowych znajdowalem skamielinki i to bardzo ciekawe np trylobit
zapraszam do kolobrzegu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum