Skoro juz subforum ruszylo chcialbym poruszyc temat rezerwatow geologicznych - u mnie w ZJPK mamy dwa takie obiekty:
Zrąb tektoniczny - Kajasówka oraz rezerwat form skalnych Zimny Dół.
ponizej wrzuce fotki.
Kiedyś byłem w Krakowie w rezerwacie geologicznym "Bonarka". Całkeim fajna była tam tablica informacyjna. Pewnie masz z tamtąd foty bo ja nie . Wrzucisz?
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
A ja zostałem przez fora wyedukowany że dużo skamieliny jest w niejakim Wąwozie Bolechowickim tamuj
[nie sądzę, bym co jeszcze merytorycznie tu skrobnął ale kto wie.. ]
A czy ktoś kojarzy dokładną lokalizację rezerwatu geologicznego w Dąbrowie Górniczej..? Czy to ten pokład węgla najgrubszy na świecie (Reden , chyba 30 metrów)? A jeśli tak czy ogólnie dostępny, czy w nieczynnej już jedynej w tym mieście kopalni węgla..?
Jura to przedewszystkim Zalas wielki czynny kamieniołom między Katowicami a Krakowem Niegowonice okolice Pustyni Błędowskiej oraz cegielnie Czestochowy Bajos Baton . Paleontologia to moje 2 hobby po fotografi przyrody. Z miejsc ktore opisałem mam bogaty zbior skamieniałosci amonity ,belemity. łodziki .jeżowce/ raczki i wiele innych ciekawych skamieniałości ktore mozna ogladnac na corocznej Giełdzie Minerałow wSosnowcu i w PIG Sosnowiec
Jura to przedewszystkim Zalas wielki czynny kamieniołom między Katowicami a Krakowem Niegowonice okolice Pustyni Błędowskiej oraz cegielnie Czestochowy Bajos Baton .
zgadzam sie ale temat jest o rezerwatach geologicznych
Rzeczywiście nie jest rezerwaem ale to nie umniejsza piękności temu miejscu. Ale oprócz Wąwozu Bolechowickiego niedaleko Krk są jeszcze inne piękne miejsca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum