Czy kogoś z was również fascynuje ta maleńka ale jakże przepiękna wysepka?
Głównie Szukam odpowiedzi na pytanie :ile właściwie metrów wynosi średnica stożka Formica Leo?
sugeruje otworzyć gógle-mapa, a tam wpisać sobie nazwę Reunion i na dole masz pasek skalowy - jaki odcinek na mapie to ile w terenie i albo sobie zrobić print screen'a i odczytać ze zdjęcia albo szukać gdzieś w necie Brittanica?
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
Mówisz że krater formica leo widać z kosmosu ? To fascynujące, nie wiedziałem że mają aż tak dokładny sprzęt Czy widać również erupcje gdy ze środka wylatują te bryły kwarcu ?
To fascynujące, nie wiedziałem że mają aż tak dokładny sprzęt
w przypadku nowoczesnych zdjęć rozdzielczość potrafi być bardzo duża. Rzędu nawet poniżej 0,5 metra na pixel. Wszystko zależy od tego kto i czym robił te zdjęcia
na różnych terenach piaszczystych np. w Polsce, to taki mały zwierzak robiący lejki w piasku i łapiący np. mrówki. Lejki mają kilka centymetrów średnicy
przeczytałam ostatnio taką ciekawostkę,
że pomimo iż w miejscowości niedaleko (czynnego!)wulkanu Piton de la Fournaise znajduje się sprzęt do pomiaru aktywności sejsmicznej,
mający ostrzegać przedwcześnie przed zbliżającą sie erupcja,to w 1999 roku turyści będący w pobliżu wulkanu o zbliżającym się wybuchu dowiedzieli się z 45 minutowym wyprzedzeniem.
Na szczęscie nikomu nic się nie stało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum