Wysłany: 2008-02-22, 13:32 Co godnego uwagi na jurze Krakowsko- Częstochowskiej??
zbliżają się ciepłe miesiące roku i chciałabym zagospodarować swój wolny czas na poznanie regionu jury krakowsko-częstochowskiej, co warto obejrzeć, gdzie poświęcić troche więcej czasu. W zamian za te informację mogę przekazać swoją wiedzę na temat rejonu tarnowskiego i pogórza karpackiego
Imoen.tir, Witam kolejna turystkę i rekreację A co już widziałaś? jakim środkiem lokomocji? Co Cię interesuje? Jednych zainteresują skałki, innych roślinki, innych zwierzątka a jeszcze innych jaskinie. Każdy znajdzie coś dla siebie, ale PROSZĘ konkretniej
A z domysłów - wiosna garb tenczyński - jak ktoś ma trochę natury wrażliwszej to ładnie kwitnące łany geofitów (i łatwy dojazd).
Jak cieplej - dojechać do dolinek i jak się umie to się powspinać, a jak się nie umie to się przejść ze znajomymi i zrobić ognisko ale wszystko posprzątać ładnie!
jak rowerem - to opcji w bród
Jak zajrzy For to pewnie się wypowie
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
a ja bym sie podczepila pod te pytania tylko ze mnie interesuja jaskinie. Pełku, jakie warto zwiedzic by sie "pociorac" i troche pomeczyc, ale takie gdzie nie trzeba zadnego specjalnego sprzetu ino latareczka, wlasna sila miesni i ciekawosc ?
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
a więc interesuje mnie w gruncie rzeczy wszystko niewiele widziałam a wiem że napewno warto może zacznijmy od zwierzątek i roślinek mała rzecz a cieszy no i może coś nie coś o skamieniałościach, żeby połazić i poszukać jakiś ciekawych, pozdrawiam
Oczko, specjalistą od Jaskiń jest PioSu, oraz ostatnio łazi sporo Dysiunia. Myślę że PW do Piotrka i coś się dowiesz
Imoen.tir,
Imoen.tir napisał/a:
może zacznijmy od zwierzątek i roślinek mała rzecz a cieszy
nie taka mała Wybierz się wiosną na geofity (jako że przyrodoznawstwo macie i temu tu jesteście pojęcia tłumaczyć nie będę ) gdzieś w buczynkę, chociażby garb Tenczyński. Piękne stare bluszcze - rezerwat Zimny Dół, poza tym roślinność kserotermiczna (jw.) na skałach w dolinkach. Zwierzątka - jak się chce to się widzi Najlepiej to mieć oczy szeroko otwarte i patrzeć. Często można zobaczyć na prawdę ciekawe rzeczy, ale z granic samej Jury to polecam puszcze Dulowską (o i przed świtem).
Najlepiej to pożyczyć rower (niektórzy z Krakowa z TIRu mogą się do wycieczki przyłączyć i poprowadzić w niektóre ciekawe miejsca ) prawda? D.?
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
no jura w ogole jest piekna
zamki - orle gniazda
dolinki jurajskie
super rezerwaty lesne geologiczne i krajobrazowe
pustynia bledowska
jaskinie
ostance
wawozy skalne
Co do jaskiń to tak: 5 mamy udostępnionych, zwiedzanych z przewodnikiem - są to (jadąc od południa) Smocza Jama , Wierzchowska Górna, Ciemna , Łokietka i Nietoperzowa.
A poza tym bez liku jest dzikich - część łatwych w eksplorowaniu, część trudniejszych.
Niektóre z nich są opisane na stronach:
http://www.sktj.pl/epimenides/jura_p.html http://www.jaskinie.super...kinie/index.php
Z takich łatwiejszych w południowej części Jury polecałbym Twardowskiego w Krakowie, Mamutową w Dolinie Kluczwody, Dziewiczą i Małotową w Dolinie Bedkowskiej, Krętą w Dolinie Szklarki czy tez Gorenicką w Dolinie Eliaszówki.
Oczkoja tylko dodam,że jest naprawdę sporo jaskiń także na północy Jury...osobiście byłam tylko w kilku,ale uważam,że są one(przynajmniej niektóre) zupełnie wyjątkowe...Sama mogę polecić:
J.Draby III
J.Za Kratą(szczególnie polecamy)
J.Stalagmitowa(szczególnie polecamy)
J.Zanokcica
J.Szachownica I i II
J.Towarna i Dzwonnica (to już okolice Olsztyna)
...przynajmniej te znam...jeśli interesują Cię fotki to proponuję obejrzeć posty w temacie przyroda nieożywiona/jaskinie http://forum.przyroda.org...e-vt7671,15.htm tam zamieściliśmy kilka fot...
_________________ L-Sz.F.P.
"Żyj krótko, zaśnij szybko, pozostaw po sobie cudowne wspomnienia..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum