Jesli kto z forowiczów posiada obserwacje tygrzyka paskowanego to proszę o przesłanie ich na adres mailowy Stanisława KuĽniaka robi?cego opracowanie dla tego gatunku - KuĽniak Stanisław stakuz@poczta.onet.pl
Tygrzyka paskowanego widuję, co rocznie od kilku lat a w tym roku miał nawet pajęczynę w moim ogródku niestety nie bardzo się znam na pajęczakach a zdjęcia, które zrobiłem s? bardzo kiepskiej jakoci jak i aparat, którym były robione (o ile w ogóle można to nazwać aparatem), więc nie wiem czy moje obserwacje na co się przydadz?, ale jak by co to jestem do dyspozycji.
Tygrzyk to chyba jedyny paj?k, dla którego można okrelić w czasie zmianę zasięgu wystepowania, tzn. zasiedlanie nowych terenów. Szczególnie wskazane jest zbieranie danych nt. tego gatunku z pn.wsch Polski, ale chyba nie tylko.
od trzech lat obserwuje zwart? populację tygrzyka w okolicy wsi K?ty (dawne woj siedleckie, nadl Łochów). Dokładnie we wsi Sekłak nad Liwcem. Nawet moja 6 letnia córa stał? się ich fank? i "namierza" kolejne osobniki bez pudła. W tym roku widziałem parę osobników w Puszczy Kozienickieij -skraj wsi Augustów.
Osobicie widziałem po jednym tygrzyku na pocz?tku wrzenia 2002 i 2003 r. w kolonii wsi Saki (na mapie 1:25000 widnieje to pod nazw? Nowiny) k. Kleszczeli (niedaleko Puszczy Białowieskiej).
tygrzyk masowo występował w roku 2002 i 2003 w Warszawie na tzw. Wyględowie - czyli 32 ha nieużytków na Mokotowie w pobliżu ul. Żwirki i Wigury, 5 min od centrum W-wy!!!
Adam W. i Iza W. licznie go obserwowali latem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum