Ten pająk jest wszędzie, ostatnio widziałem go na zieleni miejskiej przy wyjściu z Metra Politechnika w Warszawie, na Bemowie i Grochowie. Na EC35 w zeszłym roku występował gromadnie ale punktowo, teraz już jest wszędzie na polach i łąkach.
Zdaje się, że nie ma już potrzeby chronić tego gatunku.
A w cale nie prawda ! U mnie ani jedniutkiego choc w zezlym roku ponad 20 samic naliczyle m na lace -podejrzewam ze ten gatunek ma gradacje i co jakiś czas w niektórych terenach występuje masowo a potem zanika jako ciekawostke podam fakt ze mój brataniec stryjeczny {mlody jeszcze chlopak} opisał mi owada który poluje na inne jest długi i zielony i łapie ofiarę łapami- nic innego tylko modliszka- i wiecie co on powiedział - Powiedział mi ze w zeszłym roku było ich mnóstwo na takich ugorkach kserotermicznych kolo lasu tam gdzie mieszkaja bylem na nich z tysiąc razy ale modliszek nie znalazlem, żmijaki,gniewosze tak ale modliszek juz nie
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
A ja spotkałam mojego pierwszego tygrzyka w Krakowie, dokładnie we Wróblowicach
_________________ Jak tu wyrazić moc uczuć, które wezbrały tak potężnie, że są niewypowiedziane?...Wieki długie śpiewają i będą śpiewały wiecznie nową pieśń miłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum