FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-08-02, 13:18
Tygrzyk paskowany
Autor Wiadomość
Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-08-22, 10:05   

?ledzę temat i szukam tygrzyka paskowanego w Warszawie i okolicach. Niestety jeszcze go nie spotkałam a nie patrzę wył?cznie w niebo, co widać na moich zdjęciach ;)
Wczoraj byłam nad Narwi? w okolicach miejscowoci Stawinoga i miałam w pamięci Twój apel Mirku. Niestety tam również nie znalazłam tego paj?ka. Dam znać jak to się zmieni.

KuBa 

Wysłany: 2004-08-22, 10:08   

Mirek już podaje powiat Płoński,gmina Raci?ż,miasto Raci?ż.

Mirek 

Wysłany: 2004-08-22, 11:05   

Oooo, to całkiem daleko na północ. Jak będziesz na wycieczce za miastem popatrz jeszcze pod nogi. Chyba dobre jest patrzenie na pobocza dróg. Spróbuj zrobić tak jak ja w wolnej chwili. Wyrywkowo posprawdzaj pobocza przy kilku drogach, np. po 100 m. Popatrz na jeden z moich poprzednich postów!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-22, 14:37   

Cytat:
Popatrz na jeden z moich poprzednich postów!

Ja wlasnie w mysl postu Mirka wybralem sie dzis na dlug spacer. penetrowalem potencjalnie dobre miejsca na tygrzyka, zrobilem ok. 5 km w odpowiednim rodowisku, nawet o tych jerzykach zapomniałem. Bilans spotkanych paj?ków = 0 (zero)

Wychodzi ze tygrzyki wycofały sie na północ, :lol: albo jakis elemant w górnol?skich ł?kach im nie pasi. czyżby nadal były wrażliwe na zanieczyszczenia rodowiska, które juz teraz na l?sku nie różni? sie niczym od aglomeracji warszawskiej , łódzkiej itp. Nie wiem co im przeszkadza :roll:

Anem napisz jak w Siemianowicach?

Mirek 

Wysłany: 2004-08-22, 19:53   

To ciekawe, spodziewałem się, że na ?l?sku będzie ich pełno. A może już jest zbyt póĽna pora. U nas zwykle "szczyt" pojawu jest wczeniej - zwykle na pocz?tku sierpnia. Ten rok jest chyba wyj?tkowy. Może na ?l?sku już były? No, ale skoro szukałes i nic, to pewnie ich tam nie ma! Ale to tez wynik. To fajnie, że Ci sie chciało popatrzeć. A znalazłe cos innego ciekawego?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-22, 20:34   

Cytat:
A może już jest zbyt póĽna pora.

Powiem ci mirku ze ja w ogole nie pamietam kiedy ostatni raz obserwowalem tyrzyka na ?l?sku. Pamietam obserwacje z okolic Czestochowy, Jury i z gór. I to koniec :/

Cytat:
A znalazłe cos innego ciekawego?

Stwierdzilem ze malo motyli jest. Tylko pawiki spotkałem, żaby wodne wychodz? już z wody i bed? sie kryć. Aktywne zrobiły sie tez myszy, odwrotnie proporcjonalnie do sow w mojej okolicy. :/

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-08-23, 01:03   

w okolicy Brodnicy (północno-wschodnia czeć Polski) jest nawet troche tych ładnych paj?ków (choć zawsze widuję je przypadkiem, gdyż nie mam w zwyczaju robić sobie wypraw typowo "pajęczych").
W zeszłym roku miałem jedn? samice w bezporednim s?siedztwie domu dzięki czemu miałem (z 6-letnim siostrzeńcem) łatw? sposobnoć dokarmiania jej muchami.

Tak na marginesie, większa frajda jest z dokarmiania skakunów arlekinowych, tylko trzeba odpowiednio dobrze muche "przygotować" - polecam :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Mirek 

Wysłany: 2004-08-23, 06:33   

NO TO NASZ PAJˇK WIDZĘ "ROZSZERZA" SWÓJ ZASIĘG NA NE! Ale nie wiem, czy wystepuje np. koło Białej Podlaskiej (Dominiku.....odezwij się)

grzegorzb 

Wysłany: 2004-08-23, 07:58   

Wczoraj przy Muzeum Narodowym w donicy siedział - wiec chyba Warszawa mu sie podoba

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-08-23, 10:03   

We wtorek jadę znowu na jurę, więc przeprowadzę dokładniejsze poszukiwania i zdam relację. ;)

marek 

Wysłany: 2004-08-23, 10:59   

u mnie-knurow,kolo gliwic jest to raczej liczny gatunek,widuje je od kilku lat,w zasadzie to ja raczej ptasiarzem jestem wiec mogly byc jeszcze wczesniej ale uwagi nie zwrocilem

Dominik 

Wysłany: 2004-08-23, 11:05   

W koncu cos napisze bo Mirek nie da mi spokoju!. Tygrzyków koło Bialej nie widziałem, ale za to nad Bugiem sa prawie wszęzie. I jest ich sporo, szczegolnie w poblizu starorzeczy. Podam tylko kilka przykładowych stanowisk (rez. Kózki, proj. rez. Trojan, Borsuki, Gnojno, rez. Kalinik itd). Tygrzyk wystepuje na całej długosci Parku Krajobrazowego "Podlaski Przełom Bugu". Najdalej na północ obserwowane przeze mnie stanowisko znajdowało sie w miejscowosci Saki za Kleszczelami (Podlasie).

P.S Ostatnio koło Serprlic obserwowałem tygrzyki na miedzach srodpolnych, na terenach bardzo suchych. Jeszcze kilka lat i bedzie to jeden z liczniejszych gatunkow pajakow w Polsce.

[ Dodano: 23 Sie 2004 12:06 pm ]
Zdjecia sa moje, tygrzyk został sfotografowany w miejscowosci Saki.

tygrzyka2.jpg
Plik ściągnięto 872 raz(y) 17.05 KB

tygrzyka1.jpg
Plik ściągnięto 872 raz(y) 26.12 KB

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-08-23, 11:08   

Niech mi kto powie czym jest ten grubszy fragment pajęczyny poniżej miejsca gdzie siedzi paj?k? Widać go i na tych zdjęciach, które dał Dominik i na tym moim powyżej.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-08-23, 12:29   

Cytat:
Niech mi kto powie czym jest ten grubszy fragment pajęczyny poniżej miejsca gdzie siedzi paj?k? Widać go i na tych zdjęciach, które dał Dominik i na tym moim powyżej.

jeli
1 nić nie jest lepka,
2 po wyjciu z pajęczyny prowadzi do "domku" tygrzyka" i jest niejako podwi?zana w jego pobliżu to:
1 spełnia rolę wentylu bezpieczeństwa w przypadku "trafienia" owada w pajęczynę naci?ga się jak spręzyna dzięki czemu pozostała częć sieci pozostaje nienaruszona
2 spełnia role dzwonka alarmowego - co się złapało trzeba lecieć do pajęczyny.
Tego typu "wstawki" stosuje wiele gatunków paj?ków choć maja one rózne kształty i formy. Jeden z paj?ków nie pamiętam który - gdzies z Ameryki Południowej rozpina końcówkę "powiadamiacza" nad głowa zawieszaj?c na niej krople wody gdy co się złapie kropla wprawiona w drgania spada mu na głowę "budz?ć" do działania. A któż z nas wyrwany ze snu przy pomocy kubła z woda nie ma dodatkowej motywacji by udusić budz?cego?:mrgreen:

mender 

Wysłany: 2004-08-23, 14:14   

Cytat:
A któż z nas wyrwany ze snu przy pomocy kubła z woda nie ma dodatkowej motywacji by udusić budz?cego?:mrgreen:

A właciwie wyssać z niego wszystko co najsmaczniejsze ! 8)

Odpowiedz do tematu