A moze jakies ogolneijszep odsumowanie gdzie w Polsce wystepuje ten pajak? Bo prawie na pewno gdzies go widzialam, ale nei wiem czy to moglo byc w Toruniu czy tez nie...
Proponuje now? zabawę, która może być bardzo pożyteczna dla nauki. Żyje w Polsce taki ładny paj?k - tygrzyk paskowany, który w ostatnich latach rozszerza swój zasięg geograficzny. Jest to gatunek południowy, który jeszcze do niedawna w centralnej i wsch. Polsce nie był obserwowany. Ponieważ jest b.łatwy do identyfikacji (patrz zał?czone zdjęcie) a na dodatek teraz jest optymalny okres aby go znaleĽć, warto się trochę porozgl?dać. Jak nie widać w górze ciekawych ptaków, to popatrzcie pod nogi. Tygrzyka można spotkać w miejscach dobrze nasłonecznionych miejscach wród wysokiej rolinnoci zielnej.
W okolicy mojego zamieszkania (Łosice) paj?k ten został znaleziony najpierw w żwirowni 5 lat temu (1 os.) k. miejscowoci Łuzki. Rok póĽniej znalazłem stanowisko niedaleko domu (kilkanacie osobników), które istnieje do dzisiaj. Pomimo, że szukałem tego paj?ka w innych, podobnych miejscach w s?siedztwie - nie znalazłem. Nieoczekiwanie w tym roku przy poboczu drogi do Międzyrzeca Podl. niedaleko Łosic okazało się, że jest tam wręcz liczny. Ci, którzy mieli okazję być na Dominikowym obozie n.Bugiem ogl?dali tego paj?ka. W dolinie Bugu w wielu miejscach jest już liczny. A jak jest w innych częciach Polski? Może porozgl?dajcie się wokoło...Jeli nawet tygrzyka nie spotkacie to z pewnoci? będ? inne gatunki dużych paj?ków z rodziny krzyżakowatych.
Na koniec jeszcze krótka charakterystyka:
- samica - dł. do 20 mm, zawsze siedzi głow? w dół na sieci, w chwili zagrożenia spada;
- ubarwienie samicy przypomina trochę osę;
- samiec - dł. do 5 mm
- sieć charakterystyczna - delikatny wzorek w dolnej częci (takowy występuje tylko u tygrzyka). Nawet jeli na sieci nie ma paj?ka, to bez trudu można j? odróżnić od sieci innych gatunków paj?ków.
Chociaż w zasadzie jestem ornitologiem to też często jestem ciekaw co w trawie piszczy.
Życzę przyjemnej zabawy!
[ Dodano: 21 Sie 2004 09:30 am ]
Hmm.. nie mogę sobie poradzić z zał?czeniem zdjęcia
[ Dodano: 21 Sie 2004 09:35 am ]
Może teraz się uda.
Faktycznie paj?k jest ładny, łatwy do identyfikacji i nie trzeba się szczególnie wysilać żeby go znaleĽć. Ponieważ się Mirkowi nie udało zał?czyć zdjęcia, to ja mu pomogę.
Zdjęcie moje.
tygrzyk paskowany.jpg
Plik ściągnięto 1450 raz(y) 32.54 KB
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Ja widuję tygrzyka regularnie gdzie od pięciu, szeciu lat. Nie rozgl?dałem się za nim specjalnie, ale w promieniu ok.600m od domu jest zawsze 3 do 5 os. a w zeszłym roku miałem nawet jednego w ogródku. W tym roku albo mi się wzrok popsuł albo jest ich mniej, bo widziałem tylko jednego . Miejsce obserwacji: wie Sudół, gmina Jędrzejów, woj. ?więtokrzyskie.
Hmmm ja moje obserwacje mam nie z terenów gdzie mieszkam, ale z terenów Jury Krakowsko - Częstochowskiej, gdzie często jeżdżę. Też się nigdy za tymi paj?kami specjalnie nie rozgl?dałem, ale od czasu kiedy latam po ł?kach i lasach z aparatem za motylami, to widuję go często. W ostatni weekend na ł?ce o powierzchni jakich 250 m2 widziałem 2.
Obserwacje: wie Szypowice, gmina Kroczyce, powiat Zawierciański, woj. l?skie.
Będę się od tej pory baczniej przygl?dał. Nie wiedziałem dot?d jakie tereny i jakie rodowiska ten gatunek preferuje, ale z cał? pewnoci? mogę powiedzieć, że w miejscu które podałem jako teren obserwacji nie trzeba go szukać godzinami...
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Ja tych pajakow od dawna nie widze, przynajmniej na terenie GOP. Anem Ty widujesz w aglomeracji jakies? I mimo ze tez jestem ornitofilem, stawonogi tez mnie fascynuja i czesto zagladam w trawe. I niestety nie pamietam kiedy bym statnio tygrzyka widzial...
Pamietam samice z miejscowowsci Boguchwałowice w gminie Siewierz, ale to poza terenem GOP.
[ Dodano: 2004-08-21, 12:08 ]
PS czemu ten temat jest w kuluarach? Moze by tak zaszczycic nim forum OWADY. Mimo ze tygrzyk nie owad zawsze bardziej pasuje.
Przenosze wiec, jakbeda uzasadnione protesty wrocimy do poprzedniej lokalizacji
KuBa, ale gdzie konkretnie je spotkałe. Podaj najblizsza miejscowoć i gminę!
A poza tym podkreslam, że tygrzyk nie jest owadem. St?d apel do Administratorów o stworzenie w temacie FAUNA podtematu INNE. Jak kto będzie chciał napisać co np. o pijawkach czy dzdżownicach albo innych dziwnych stworach, np. limakach, to będzie na to miejsce!
[ Dodano: 21 Sie 2004 12:54 pm ]
Acha, podawajcie też możliwie precyzyjnie daty swoich obserwacji!
[ Dodano: 21 Sie 2004 12:55 pm ]
I jeszcze jedno, negatywne obserwacje, tzn. jesli kto szukał a nie znalazł, też s? istotne!
To może ja wszystkich zachęcę do obserwacji. Otóż wróciłem dopiero z objazdu w okolicach Łosic. Sprawdzałem z Koleg? wyrywkowo pobocza odcinków kilku dróg.
Oto wyniki:
1. droga Łosice-Międzyrzec (przy skrzyżowaniu do Szańkowa)
- sprawdzono ok. 200 m pobocza - ok. 15 os. na ogół w skupieniach od 2 do 4 pajęczyn w pobliżu.
2. droga ł?cz?ca ww. szosę z z drog? do Hadynowa (porodku jest m. Szańków)
- ok. 50 m pobocza niedaleko za skrzyżowaniem z szos? międzyrzeck? - 30 os.
- ok. 100 m za pierwszymi zabudowaniami - 0
- ok. 100 m za Szańkowem - 0
3. droga biegn?ca z Hadynowa i Wyczółek do Łosic
- ok. 100 m zaraz za skrzyżowaniem - 3 os.
- ok. 100 m za ciekiem wodnym (dopływ Tocznej) - 3. os.
- ok. 100 m na wysokoci ł?ki, gdzie stwierdzono tygrzyka juz w 2000 r. - 3 os.
4. ł?czka, na której tygrzyk był dominantem w ub. roku - ok. 10 os.
Kontrolowalimy obydwie strony drogi. Liczba osobników = liczbie samic siedz?cych na sieciach.
Przy okazji znaleĽlismy g?siennice zmrocznika pazika oraz pazia królowej. Spróbujcie w ten sposób popatrzec w wolnej chwili. Powodzenia...
[ Dodano: 21 Sie 2004 04:10 pm ]
A co do propozycji nazwy ROBALE jestem przeciwny. Może dla obecnych uczestników Forum to jest oczywiste co jest robakiem, co owadem a co pajęczakiem. Chociaż mam obawy co do tego. A wprowadzenie ROBALI to już zupełnie nieĽle by namieszało...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum