FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-08-02, 13:18
Tygrzyk paskowany
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-03-01, 09:24   

"u mnie" może nie jest on pospolitym paj?kiem ale widuję go stosunkowo często!

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-03-02, 00:20   

A moze jakies ogolneijszep odsumowanie gdzie w Polsce wystepuje ten pajak? Bo prawie na pewno gdzies go widzialam, ale nei wiem czy to moglo byc w Toruniu czy tez nie...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-03-02, 00:28   

ale to już w nowym temacie bo ten też się zawiesił i muszę go zamkn?ć. Zauważyłem jak na razie pewn? zależnoć, ale o tym na razie sza :wink:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Mirek 

Wysłany: 2004-08-21, 08:27   Tygrzyk paskowany

Szanowni Koledzy i Koleżanki,

S? jeszcze wakacje i każdy spędza duzo czasu na wieżym powietrzu. Wyjeżdżacie w różne miejsca.
Proponuje now? zabawę, która może być bardzo pożyteczna dla nauki. Żyje w Polsce taki ładny paj?k - tygrzyk paskowany, który w ostatnich latach rozszerza swój zasięg geograficzny. Jest to gatunek południowy, który jeszcze do niedawna w centralnej i wsch. Polsce nie był obserwowany. Ponieważ jest b.łatwy do identyfikacji (patrz zał?czone zdjęcie) a na dodatek teraz jest optymalny okres aby go znaleĽć, warto się trochę porozgl?dać. Jak nie widać w górze ciekawych ptaków, to popatrzcie pod nogi. Tygrzyka można spotkać w miejscach dobrze nasłonecznionych miejscach wród wysokiej rolinnoci zielnej.
W okolicy mojego zamieszkania (Łosice) paj?k ten został znaleziony najpierw w żwirowni 5 lat temu (1 os.) k. miejscowoci Łuzki. Rok póĽniej znalazłem stanowisko niedaleko domu (kilkanacie osobników), które istnieje do dzisiaj. Pomimo, że szukałem tego paj?ka w innych, podobnych miejscach w s?siedztwie - nie znalazłem. Nieoczekiwanie w tym roku przy poboczu drogi do Międzyrzeca Podl. niedaleko Łosic okazało się, że jest tam wręcz liczny. Ci, którzy mieli okazję być na Dominikowym obozie n.Bugiem ogl?dali tego paj?ka. W dolinie Bugu w wielu miejscach jest już liczny. A jak jest w innych częciach Polski? Może porozgl?dajcie się wokoło...Jeli nawet tygrzyka nie spotkacie to z pewnoci? będ? inne gatunki dużych paj?ków z rodziny krzyżakowatych.
Na koniec jeszcze krótka charakterystyka:
- samica - dł. do 20 mm, zawsze siedzi głow? w dół na sieci, w chwili zagrożenia spada;
- ubarwienie samicy przypomina trochę osę;
- samiec - dł. do 5 mm
- sieć charakterystyczna - delikatny wzorek w dolnej częci (takowy występuje tylko u tygrzyka). Nawet jeli na sieci nie ma paj?ka, to bez trudu można j? odróżnić od sieci innych gatunków paj?ków.
Chociaż w zasadzie jestem ornitologiem to też często jestem ciekaw co w trawie piszczy.
Życzę przyjemnej zabawy!

[ Dodano: 21 Sie 2004 09:30 am ]
Hmm.. nie mogę sobie poradzić z zał?czeniem zdjęcia

[ Dodano: 21 Sie 2004 09:35 am ]
Może teraz się uda.

[ Dodano: 21 Sie 2004 09:38 am ]
abc

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-08-21, 08:46   

Faktycznie paj?k jest ładny, łatwy do identyfikacji i nie trzeba się szczególnie wysilać żeby go znaleĽć. Ponieważ się Mirkowi nie udało zał?czyć zdjęcia, to ja mu pomogę.

Zdjęcie moje.

tygrzyk paskowany.jpg
Plik ściągnięto 1450 raz(y) 32.54 KB

Mirek 

Wysłany: 2004-08-21, 08:59   

Dzięki,
z tego co napisałe wynika, że na ?l?sku jest pospolity. Może napisał by co więcej!
Liczę na jakie informacje z północnych terenów Polski!

pawelput 

Wysłany: 2004-08-21, 09:45   

Ja widuję tygrzyka regularnie gdzie od pięciu, szeciu lat. Nie rozgl?dałem się za nim specjalnie, ale w promieniu ok.600m od domu jest zawsze 3 do 5 os. a w zeszłym roku miałem nawet jednego w ogródku. W tym roku albo mi się wzrok popsuł :shock: albo jest ich mniej, bo widziałem tylko jednego :( . Miejsce obserwacji: wie Sudół, gmina Jędrzejów, woj. ?więtokrzyskie.

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-08-21, 10:45   

Hmmm ja moje obserwacje mam nie z terenów gdzie mieszkam, ale z terenów Jury Krakowsko - Częstochowskiej, gdzie często jeżdżę. Też się nigdy za tymi paj?kami specjalnie nie rozgl?dałem, ale od czasu kiedy latam po ł?kach i lasach z aparatem za motylami, to widuję go często. W ostatni weekend na ł?ce o powierzchni jakich 250 m2 widziałem 2.

Obserwacje: wie Szypowice, gmina Kroczyce, powiat Zawierciański, woj. l?skie.

Będę się od tej pory baczniej przygl?dał. Nie wiedziałem dot?d jakie tereny i jakie rodowiska ten gatunek preferuje, ale z cał? pewnoci? mogę powiedzieć, że w miejscu które podałem jako teren obserwacji nie trzeba go szukać godzinami...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-21, 11:05   

Ja tych pajakow od dawna nie widze, przynajmniej na terenie GOP. Anem Ty widujesz w aglomeracji jakies? I mimo ze tez jestem ornitofilem, stawonogi tez mnie fascynuja i czesto zagladam w trawe. I niestety nie pamietam kiedy bym statnio tygrzyka widzial... :/
Pamietam samice z miejscowowsci Boguchwałowice w gminie Siewierz, ale to poza terenem GOP.

[ Dodano: 2004-08-21, 12:08 ]
PS czemu ten temat jest w kuluarach? Moze by tak zaszczycic nim forum OWADY. Mimo ze tygrzyk nie owad zawsze bardziej pasuje.
Przenosze wiec, jakbeda uzasadnione protesty wrocimy do poprzedniej lokalizacji :)

KuBa 

Wysłany: 2004-08-21, 11:27   

W mnie na mazowszu spotkałem tego paj?ka tylko 2 razy.W ubiegłym roku chyba we wrzeniu i ostatnio w czwartek.

Mirek 

Wysłany: 2004-08-21, 11:53   

KuBa, ale gdzie konkretnie je spotkałe. Podaj najblizsza miejscowoć i gminę!

A poza tym podkreslam, że tygrzyk nie jest owadem. St?d apel do Administratorów o stworzenie w temacie FAUNA podtematu INNE. Jak kto będzie chciał napisać co np. o pijawkach czy dzdżownicach albo innych dziwnych stworach, np. limakach, to będzie na to miejsce!

[ Dodano: 21 Sie 2004 12:54 pm ]
Acha, podawajcie też możliwie precyzyjnie daty swoich obserwacji!

[ Dodano: 21 Sie 2004 12:55 pm ]
I jeszcze jedno, negatywne obserwacje, tzn. jesli kto szukał a nie znalazł, też s? istotne!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-21, 12:12   

Cytat:
A poza tym podkreslam, że tygrzyk nie jest owadem

Ale tu pasuje najbardziej. Ale zgadzam se z mirkiem, proponuje zmiane nazwy forum na ogolnie - ROBALE :mrgreen:
Cytat:
jesli kto szukał a nie znalazł, też s? istotne

Wiec ja na terenie Gornego Slaska tych gatunkow nie spotykam, niestety. :cry:

Mirek 

Wysłany: 2004-08-21, 15:05   

To może ja wszystkich zachęcę do obserwacji. Otóż wróciłem dopiero z objazdu w okolicach Łosic. Sprawdzałem z Koleg? wyrywkowo pobocza odcinków kilku dróg.
Oto wyniki:
1. droga Łosice-Międzyrzec (przy skrzyżowaniu do Szańkowa)
- sprawdzono ok. 200 m pobocza - ok. 15 os. na ogół w skupieniach od 2 do 4 pajęczyn w pobliżu.
2. droga ł?cz?ca ww. szosę z z drog? do Hadynowa (porodku jest m. Szańków)
- ok. 50 m pobocza niedaleko za skrzyżowaniem z szos? międzyrzeck? - 30 os.
- ok. 100 m za pierwszymi zabudowaniami - 0
- ok. 100 m za Szańkowem - 0
3. droga biegn?ca z Hadynowa i Wyczółek do Łosic
- ok. 100 m zaraz za skrzyżowaniem - 3 os.
- ok. 100 m za ciekiem wodnym (dopływ Tocznej) - 3. os.
- ok. 100 m na wysokoci ł?ki, gdzie stwierdzono tygrzyka juz w 2000 r. - 3 os.
4. ł?czka, na której tygrzyk był dominantem w ub. roku - ok. 10 os.

Kontrolowalimy obydwie strony drogi. Liczba osobników = liczbie samic siedz?cych na sieciach.
Przy okazji znaleĽlismy g?siennice zmrocznika pazika oraz pazia królowej. Spróbujcie w ten sposób popatrzec w wolnej chwili. Powodzenia...

[ Dodano: 21 Sie 2004 04:10 pm ]
A co do propozycji nazwy ROBALE jestem przeciwny. Może dla obecnych uczestników Forum to jest oczywiste co jest robakiem, co owadem a co pajęczakiem. Chociaż mam obawy co do tego. A wprowadzenie ROBALI to już zupełnie nieĽle by namieszało...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-21, 15:50   

Cytat:
A co do propozycji nazwy ROBALE jestem przeciwny

spodziewalem sie tego Mirku :mrgreen:

a co powiesz na BEZKRĘGOWCE?

Mirek 

Wysłany: 2004-08-22, 08:56   

A Koledzy z Warszawy nigdzie nie widzieli tygrzyków? Chyba jednak wolicie patrzeć na ptaki!

Odpowiedz do tematu