hmm moim skromnym zdaniem jest to gryziel. z tego co się orientuję, to jest to rodzaj pająków, który jest u nas w kraju pod ochroną. masakro jesteś chyba szczęściarzem/szczęściarą, bo jest to rodzaj raczej rzadki (jeśli nie bardzo). bardzo chciałbym zobaczyć tego pająka na żywo- nawet u siebie w domu (co mnie bardzo dziwi...)
Tak! To jest Gryziel! niestety pajaka znalazlem za łozkiem martwego wiec na zywo nie widziałem mieszkam w niemczech wiec moze tu wystepuja nie zmienia to faktu ze moja dziewczyna jest przerażona a i ja troche też heh czy one są jadowite i jakos niebezpieczne? ciekawe ile ich tu jest heh chyba wole nie wiedziec !!! dzieki za pomoc
To proszę bardzo o informację GDZIE mogę znaleźć takie klucze. Byłam już nawet na uniwerku w Poznaniu i nic nie znalazłam. Wiem, że bez kluczy nic nie zrobię, ale nie mogę znaleźć niczego takiego i jeszcze najlepiej w języku polskim. Tym bardziej, że potrzebuję klucza dla ogólnie- bezkęgowców... czyli do tych wszystkich praktycznie: i chrząszczy i pająków i innych bezkręgowców.
Proszę znawców tematu pająków o identyfikacje tego osobnika. Spotkany na kamienistej plaży nad Dunajcem, bardzo duży, masywny pająk, długości ok. 4-5 cm
http://www.flickr.com/pho...N05/3675002301/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum