Najblizej mi do stwierdzenia, ze to pospolity `kątnik`, ale nie mam pewnosci z racji rozmiarow.
Trudno mi bedzie podac teraz wlasciwie rozmiary, ale przyjmujac jako punkt odniesienia cegle (standardowa), ktora jak sadze miala (ma) 12 cm szerokosci + szerokosc zaprawy itd, daje to ok. 18 cm "srednicy" pajaka, ktory i tak wyglada jak by mial sporo "zapasu" na wygodne wylegiwanie sie na cegle;)
Przyjmuje wiec rozmiary pajak na 18-20 cm, ktore w wyobrazeniu i tak nie oddaja efektu jaki owy pajaczek zrobil na zywo!
Widzialem wiele pajakow w zyciu, jednak ten (jako ze na wolnosci) zrobil na mnie wrazenie.
Jesli to ma znaczenie, to zdjecie zostalo wykonane w Anglii okolo polnocy na zewnatrz budynku.
P.S. Zdjecie zostalo wykonane w czasie, kiedy miasto w ktorym obecnie zyje obiegla informacja o ucieczce pajaka wielbladziego. Mialo to miejsce 5 minut drogi od mojego domu, wiec wystarczylo na stwierdzenie co niektorych osob, ze to "ten" pajak:P
Wysłany: 2008-09-12, 11:20 Re: Kolejne malenstwo - czy to kątnik olbrzym??
perunvit napisał/a:
Najbliżej mi do stwierdzenia, ze to pospolity `kątnik`, ale nie mam pewności z racji rozmiarów.
Jak dla mnie to jest zwykły kątnik...
perunvit napisał/a:
Trudno mi będzie podać teraz właściwie rozmiary, ale przyjmując jako punkt odniesienia cegle (standardowa), która jak sadze miała (ma) 12 cm szerokości + szerokość zaprawy itd., daje to ok. 18 cm "średnicy" pająka, który i tak wygląda jak by miał sporo "zapasu" na wygodne wylegiwanie się na cegle;)
Przyjmuje wiec rozmiary pająk na 18-20 cm, które w wyobrażeniu i tak nie oddają efektu, jaki owy pajączek zrobił na żywo!
Nie wiem gdzie taki mur widziałeś, ale chyba u olbrzyma z "Jasia i Fasoli" Normalna cegła ma ok 6-8 cm a zaprawa ok 1-1,50 cm
[/quote]
perunvit napisał/a:
P.S. Zdjęcie zostało wykonane w czasie, kiedy miasto, w którym obecnie żyje obiegła informacja o ucieczce pająka wielbłądziego. Miało to miejsce 5 minut drogi od mojego domu, wiec wystarczyło na stwierdzenie co niektórych osób, ze to "ten" pająk
To rzeczywiście jest Tegenaria, moim zdaniem T. duellica (dawniej T. gigantea).
Dragon napisał/a:
Nie wiem gdzie taki mur widziałeś, ale chyba u olbrzyma z "Jasia i Fasoli" Normalna cegła ma ok 6-8 cm a zaprawa ok 1-1,50 cm
Ba, ja bym powiedziała, że jak cegła ma te 6 cm szerokości, to już jest naprawdę szeroka Przeciętnie są jeszcze węższe - jakieś 5 cm - więc rozpiętość nóg tego pająka jest jak najbardziej w normie.
Kazdy jednak widzial w swoim zyciu kątniki `nascie`, `dziesiat` czy tez setki razy. Ten byl naprawde wyrosniety ponad to co widzialem. Inaczej nie robil bym fotek i nie pisal na forum.
Z rozmiarem cegly zrobilem blad. Z braku linijki wpisalem w google rozmiar standardowej cegly "250 x 120 x 65 mm". Faktycznie, po znalezieniu linijki (i nie siegajac po google) wychodzi ze `ta` miala ok 10 cm co i tak przy grubosci zaprawy daje ok 15 cm srednicy pajaka.
Co do linku do art na temat `solfugi`, to nie jestem jego autorem. Zdjecie do newsa dodala pewnie osoba mniej od Ciebie kompetentna i stad blad. Prawda jednak jest, ze taka `solfuga` zrobila sobie wycieczke po najstarszym miescie w Anglii;]
P.S. Zapewne to malo ciekawe z racji "zwyczajnego" kątnika, ale zamieszcze jeszcze pare fotek z innej jego perspektywy
Ot, takie coś chodziło parę godzin temu po mojej klatce schodowej. I pytanie brzmi adekwatnie do tego wątku - co to za pająk ? Był dość duży, a ruchy miał takie ospałe. Niestety już ktoś go rozdeptał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum