Ehhh, czyli dobrze podejrzewałam gatunek - to Hogna radiata. Na przyszłość radzę od razu informować, że fota ustrzelona nie w Polsce - uniknie się w ten sposób wprowadzania oznaczających w konfuzję
Oriolus - z takich zdjęć w zasadzie nie da się oznaczać. 1, 3, 6, 7, 8 - tych pająków prawie nie widać. 2 - sama pajęczyna, pewnie jakieś Agelenidae, ale to wszystko co można powiedzieć. 4 - coś z Araneidae, 5 - może Tetragnatha sp., jednak pająki identyfikuje się po wierzchu ciała, a nie po spodzie.
Skomor - głowy nie dam, ale wygląda mi to na coś z Araneidae.
Oriolus - z takich zdjęć w zasadzie nie da się oznaczać. 1, 3, 6, 7, 8 - tych pająków prawie nie widać. 2 - sama pajęczyna, pewnie jakieś Agelenidae, ale to wszystko co można powiedzieć. 4 - coś z Araneidae, 5 - może Tetragnatha sp., jednak pająki identyfikuje się po wierzchu ciała, a nie po spodzie.
Skomor - głowy nie dam, ale wygląda mi to na coś z Araneidae.
tak też powiedziałem koledze, że raczej nic z identyfikacji nie będzie w każdym razie dzięki za określenie rodziny chociaż kilku osobników
Prośba o potwierdzenie:
Po przejrzeniu caaałego forum o pająkach, stawiam, że to kołosz szczelinowy... Chociaż słabo się znam na pająkach. Jest szaro-czarny, ma rysunek liścia dębu na odwłoku, długie nogogłaszczki i jakieś 1,5 - 2 cm długości bez nóżek zrobił sobie piękną okrągłą pajęczynę na oknie na wysokości I piętra.
A ja boję się je teraz otworzyć....
Zdjęcie robione przez szybę, telefonem komórkowym, z lampą, więc jakość nie za dobra...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum