Jesli ktos chce sie dowiedziec jakiego pajaka sfotografowal, prosze umieszczac jeszcze raz fotki, bo nie moge sie polapac w tym temacie Postaram sie pomoc...
Pozdrawiam
_________________ “Not from another planet but from this,
down among its underworld
the wolf-spider, black-headlamp-eyed,
fanged like the sabre-tooth tiger, prowls”
zdjecie, wydawalo by sie wystarczajacej jakosci do rozposnania pajaka z rodziny krzyzakowatych. Nie chcac Cie wprowadzic w blad wymienie 2 gatunki:
-Araneus angulatus, bardziej prawdopodobne, chociaz siec zdecydowanie nie pasuje mi do tego gatunku. Krzyżak rogaty buduje zdecydowanie regularne koliste sieci łowne, chociaz moze to zbieg okolicznosci, ze akurat w momencie robienia zdjecia siedzial na takiej sieci.
-Gibbaranea omoeda, mniej prawdopodobne, ale nie wykluczam tej mozliwosci.
Pewnie nawet z dobrym zdjeciem mial bym problemy rozpoznac, bo nie mialem do czynienia z tymi gatunkami "na zywo".
Czy to Araneus, czy Gibbaranea, to i tak ciekawa zdobycz
Dzieki za wyjaśnienie. Po obejrzeniu kilku zdjęć obu gatunków na necie sądzę że to chyba jednak krzyżak rogaty Araneus angulatus. Obejrzałem jeszcze raz zdjęcie w całości (ze względu na wielkość mogłem na forum zamieścić mały fragment), aby przyjrzeć się sieci. Wydaje się uszkodzona, ale można dostrzec koliste, regularne struktury.
znalazlem chwilke, wiec wypowiem sie na tamat reszty pająków kessy, pajak1. Ciezko cokolwiek powiedziec, oczywiscie jakis krzyzak, ale z gatunkiem to juz bardziej strzal: Larinioides cornutus.
pajak2 to zapewne Araneus diadematus.
Kokon na zdjeciu nalezy pewnie do tygrzyka, ale glowy bym nie dal
Pajak ze zdjecia Marfu, to przedstawiciel rodziny Linyphiidae - Frontinellina frutetorum
Michał1. Na pierwszym zdjeciu widze jakiegos pogonca, ale z ich identyfikacja mam problemy male, szczegolnie jesli zdjecie jest takie, jakie jest. Bardzo prawdopodobne, ze to jakis pajak z rodzaju Pardosa. Na kolejnym zdjeciu kolejny pogoniec, tym razem na 100% z rodzaju Pardosa. Gatunku nie potrafie okreslic, ale mozliwe, ze jest to Pardosa amentata. Fotka 3 przedstawia jakiegos pajaka z rodziny tetragnathidae, mozliwe, ze Tetragnatha extensa.
modliszqa, na Twoim zdjeciu, jest pajak z rodziny Pisauridae, najprawdopodobniej Pisuara mirabilis (bo raczej Dolomedesa plantariusa nie spotkalas)
Joanna21, jak juz ktos slusznie stwierdzil, uchwycila Nuctenea umbratica
x-bowman. Chyba nie musze sie powtarzac
Wiacek sfotografowal Araneus quadratus.
Na fotce Alcedo jest Enoplognatha ovata.
zygmunto. To jest Araniella cucurbitina
nurek, na 2 pierwszych zdjeciach Agelena labyrinthica. 3 to Tibellus oblongus, a 4 Pisuara mirabilis.
Kamikazi sftografowal Clubiona reclusa (ten czarny), a wczesniej Nuctenea umbratica.
I teraz zdjeciaAnem'a.
Pajak1-Araneus diadematus
pajak2-j.w
pajak3-Araneus quadratus
pajak4-j.w tylko w innym wydaniu
pajak5-Araniella cucurbitina
pajak6-Araneus quadratus
ufff...chyba tyle jak by byly jakies watpliwosci, prosze pisac-tutaj, na pw, gg, maila, gdziekolwiek
Twoje oznaczenia spowodowały u mnie chęć poznania mojej gromadki. Więc proszę bardzo, troszkę pajączków. Uzbierało się ich 14
I taka mała prośba - jakbyś mógł pisać płeć. Bo zazwyczaj samiec od samicy się różni i to znacznie, potem zachodzę w głowę jakim cudem dwa różne pająki to ten sam gatunek
nurek, ciezko jednoznacznie okreslic plec pajaka ze zdjecia. Szczegolnie, gdy sa to krzyzaki (na Twoich zdjeciach w 100% sa krzyzaki ). Najlepiej spojrzec im 'pod odwlok' jesli bedzie widoczna plytka, to jest to samica. Dodatkowo dorosle samce maja bulbusy i najczesciej sa o polowe mniejsze i smuklejsze od samicy. W przypadku Araneidae roznica w kolorach jest nieznaczna. Schody zaczynaja sie u Thomisidae, Eresidae (w tym wypadku mamy tylko jednego przedstawiciela - poskocza krasnego, gdzie samiec jest koloru czerwonego, a samica, o wiele wieksza, w kolorze czarnym). Zauwazalne sa rowniez roznice w wygladzie niektorych gatunkow pogoncowatych i jeszcze kilku innych o ktorych w tej chwili zapomnialem
A wiec po kolei:
1 Araneus quadratus, raczej samica
2 Araneus diadematus
3 na pierwszy rzut oka skojarzyl mi sie z Larinioides sclopetarius, jednak jest to najzwyklejszy Araneus diadematus
4 Araneus quadratus
5 Araneus diadematus (samica wieksza, samiec mniejszy)
Kurczaki, nie wiedziałem, że diadematus może mieć takie różne desenie na odwłoku. No ale teraz już wiem hyhy.
No to kolejna piątka Niektóre zdjęcia są wyjątkowo kiepskie, wybacz.
8 i 9 to chyba to samo...
A co do 10, czyli jakiegoś kątnika mam pytanko - czy w jakichkolwiek pomieszczeniach jest tylko T. atrica czy są jeszcze jakieś pająki podobne z tego rodzaju?
A co do 10, czyli jakiegoś kątnika mam pytanko - czy w jakichkolwiek pomieszczeniach jest tylko T. atrica czy są jeszcze jakieś pająki podobne z tego rodzaju?
Są takie - na pewno jest nim Tegenaria domestica (kątnik domowy mniejszy). Poza nim znam jeszcze kilka gatunków z rodzaju Tegenaria (agrestis, campestris, ferruginea, gigantea, parietina, silvestris) - ale nie wiem, jak jest z ich występowaniem w Polsce.
Wrzucę pozostałe 4 Tekle To już będzie wszystko z tamtego roku. Ale porządnie podziczyć mam zamiar w tym roku, więc pajączków powinno być więcej
Co do korsarzy to słyszałem gdzieś, że ze zdjęć się za bardzo oznaczać nie da, no ale zobaczę co napiszesz.
I dzięki wielkie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum