hej. znalazłam bardzo dziwnego pająka, a nawet kilka z tego samego gatunku. głeboko pod kamieniami. nie mam mozliwości zrobienia mu zdjęcia więc postaram się je opisać. mają długie nogogłaszczki, dość długi odwłok, który przypomina coś w stylu parówki, nie jakby był z chityny ale ze skórki, taki troche kleszczowy, nabrzmiały worek o cienkich ale nie przeswitujących szarych ze srebrnym pobłyskiem sciankach. ma długie, ciemno żółte, półprzezroczyste, nie owlosione nogi (lub krótkie, nie widoczne gołym okiem włoski) osadzone blisko głowy, gdy sie boi składa je wszystkie wokół głowy, tak ze podłożny odwłok staje sie jeszcze dłuższy i widać napięty oskórek i brak włosów na odwłoku. kształtem nieco przypomina osobniki z gatunku Nephila tylko że jego odwłok jest idealnie obły i o jednolitym szarym kolorze. małe osobniki mają dużo mniejszy odwłok w stosunku do reszty ciała niż starsze, którym on jakby nabrzmiewa i rozdyma się. jak go znalazłam to myślałam na początku że jest w trakcie lnienia albo co, ale nigdzie nie bylo zrzuconego pancerzyka więc chyba po prostu tak ma )) z góry dziękuję za wszelkie informacje.
_________________ freedom is just another word for nothing left to loose
Witam;]
Ja niestety bez zdjęcia,bo mój lokator aktualnie jest zajęty spożywaniem posiłku.
Czarny pająk podobny do kątnika,na odwłoku ma pionową białą linie.Sieć chaotyczna,z pojedynczych nitek.Jest chyba młody.ma około 7 mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum