paj?k zygmunta to Araniella cucurbitina,samiec,ale może byc to tez araniella opistographa.Paj?k Alcedo to Enoplognatha ovata.Krzyżak od Kamikaze to może być Larinioides sclopetarius lub ixobolus.
Witam, Jesli chodzi o fotke nr 3 od T. Kosuta to na pewno rodzaj Tibellus sp. (2 gatunki w Polsce, bardzo podobne i zeby dokladniej zobaczyc to trzeba zajzec pod odwlok. Powyzej ten czarny paj?k od Kamikazi to prawdopodobnie jakas Gnaphosa ??? A pajak 5 od Amen ktory sprawial trudnosci, to samiec Araneusa ( quadratus prawdopodobnie), dyforfizm plciowy u krzyzakow wyraza sie w mniejszych proporcjach: odwlok-glowotulow, czasami inne ubarwienie oraz koncowa czesci nogoglaszczek przeksztalcone w aparat kopulacyjny. Pozdrawiam wszystkich lubiacych pajaki.
Czesc wszystkim. Mam prosbe, a mianowicie chcialam sie dowiedziec co za pajak zamieszkuje moje podworko. A slyszalam - kolezanka mi mowila ze zaglada tu duzo fachowcow.
Prosze o szybka odpowiedz.
Pozdrawiam.
W ksi?żeczce, która mam pod ręk? (Leksykon Przyrodniczy - owady) jest zdjęcie paj?ka podobnego do zamieszczonego tutaj:
Kołosz szczelinowy Nuctenea umbratica
A te moje? Wczoraj zdjecia robione. Pierwszy nieduży, wielkoci małego tygrzyka. Drugi ogromny, jak 2 porz?dnie spasione tygrzyki (mam jeszcze ujęcia z boku i z dołu jeli potrzeba). Trzeci - koszyczki takie widziałam w pobliżu przy tygrzykach. Ale te były dwa obok siebie i były osobno, chociaż wygl?daj? identycznie. Też tygrzykowe? Marfu sugerował że to kokony...
pajak1.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 35.6 KB
pajak2.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 50.82 KB
pajak3.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 70.25 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum