Wysłany: 2005-12-01, 23:30 Pająk z obozu sowiarskiego
Nie jest to temat stricte do oznaczania, tylko i wyłącznie. Ja się z chęcią dowiem czegoś o zachowaniu takiego pająka co to kopie sobie norkę i to w korycie górskiej rzeki w miejscu które przy wyższym stanie wody jest zalewane...
Niestety, Forum mnie nie lubi i nie mogłam dać normalnego url z tytułami "zdjęcie 1","zdjęcie 2" etc. Gdyby komuś z modów udało się to poprawić - będę dźwięczna.
Polecana jest cierpliwość przy ładowaniu zdjęć. Gdybym miała pozmniejszać te pliki, to za szybko by tu nie trafiły, a że z domowego serwera... Nigdzie miejsca nie zabiorę. Poza tym - jakość (prócz tych ze skalą) chyba dobra, więc warto troszeczkę poczekać...
Hej, , piekny okaz, po krotkim dochodzeniu mysle ze jest to Wymyk szarawy (Arctosa cinerea), pająk z rodziny pogoncowatych (Lycosidae), rozmiar i srodowisko pasuje do tego gatunku, pajak tan buduje norki wlasnie nad brzegami wod i czatuje tam na przechodzace w poblizu owady, czesto o znacznych rozmiarach i niekoniecznie bezbronne jak np. duze biegacze, pajak ten jak wiekszosc z tej rodziny odznacza tez sie wystepowaniem opieki nad potomstwem, samice nosza kokony przyczepione do kadziolkow przednych, a po wylegu mlode noszone sa na grzbietowej stronie odwloka. Pozdrawiam ...
Hej, , piekny okaz, po krotkim dochodzeniu mysle ze jest to Wymyk szarawy (Arctosa cinerea), pająk z rodziny pogoncowatych (Lycosidae), rozmiar i srodowisko pasuje do tego gatunku, pajak tan buduje norki wlasnie nad brzegami wod i czatuje tam na przechodzace w poblizu owady, czesto o znacznych rozmiarach i niekoniecznie bezbronne jak np. duze biegacze, pajak ten jak wiekszosc z tej rodziny odznacza tez sie wystepowaniem opieki nad potomstwem, samice nosza kokony przyczepione do kadziolkow przednych, a po wylegu mlode noszone sa na grzbietowej stronie odwloka. Pozdrawiam ...
Pająk ten jest charakterystczny dla naturalnuch ciekow wodnych o zwirowatym brzegu, u nas jest dosc czesto spotykany ale jego przyszlosc nie bedzie swietlana jesli bedzie sie zmieniac naturalny stan wod, szczegolnie plynacych, np. w Niemczech w wielu miejscach wyginal. Zachowanie charakterystcznych srodowisk tego pajaka jest warunkiem jego przetrwania
Witam
Może nie warto, ale tez potwierdzam, ze jest to
Arctosa cinerea (Fabricius, 1777), wymyk szarawy
Rodzina: Lycosidae
Stosunkowo duży pająk z rodziny pogońcowatych. Samice dorastają do około 20mm, samce nieco mniejsze - 14mm
Jest to pająk ogólnie rzadki, występjący tylko w niektórych regionach Europy, lubiący nadbrzeżne środowiska, bez otoczenia roślinności. W Polsce znany z kilku stanowisk, m.in: meandry Odry, teren Nadbużańskiego Parku Karajobrazowego oraz Słowińskiego Parku Narodowego.
Spotykane juz od marca, aż do października. Większość czasu spędza w oprzędzie, pod kamieniami. Zbudowany tunel wytrzymuje nawet zalanie wodą, tam też zimuje.
Zdjecia bardzo ladne.
kessy, moglbym pozyczyc te zdjecia do projektu powstajacego na lamach forum arachnea.pl? Obralismy cel opisania wszystkich tych polskich pajakow, jakie sa tylko mozliwe. Brakuje nam jednak zdjec.
Dziwnym zbiegiem okolicznosci, wczoraj zaczalem opisywac wlasnie Arctosa cinerea
Moze nawiazemy wspolprace?
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum.arachnea.pl
Erni jeśli chcesz to mogę podesłać Ci moje zdjęcia pająków które kiedyś tam zrobiłem. A nóż się do czegoś przydadzą, a tak to leżą tylko u mnie na hdd. To raczej popularne gatunki, no ale sam zobaczysz.
Z drugiej strony to bardzo ciekawy projekt zrobienia swoistego atlasu polskich pająków, bo dla laika rozpoznanie widzianych gatunków to (jak już się wiele razy przekonaliśmy na forum) trudna sprawa. Mam jeszcze pytanie ile jest mniej więcej u nas gatunków pająków
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Erni jeśli chcesz to mogę podesłać Ci moje zdjęcia pająków które kiedyś tam zrobiłem. A nóż się do czegoś przydadzą, a tak to leżą tylko u mnie na hdd. To raczej popularne gatunki, no ale sam zobaczysz.
bede bardzo wdzieczny na pewno sie przydadza
Anem napisał/a:
Mam jeszcze pytanie ile jest mniej więcej u nas gatunków pająków
opisanych okolo 810 Tyle, ze na ogol sa to pajaki, o ktorych nic nie wiadomo, tak ze przed nami jeszcze dluga droga
_________________ “Not from another planet but from this,
down among its underworld
the wolf-spider, black-headlamp-eyed,
fanged like the sabre-tooth tiger, prowls”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum