FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-08-02, 13:25
Pająk z obozu sowiarskiego
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-12-01, 23:30   Pająk z obozu sowiarskiego

Nie jest to temat stricte do oznaczania, tylko i wyłącznie. Ja się z chęcią dowiem czegoś o zachowaniu takiego pająka co to kopie sobie norkę i to w korycie górskiej rzeki w miejscu które przy wyższym stanie wody jest zalewane...

http://www.perfect.torun....ak/DSCN5112.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5113.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5114.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5115.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5116.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5117.JPG
http://www.perfect.torun....ak/DSCN5118.JPG

Niestety, Forum mnie nie lubi i nie mogłam dać normalnego url z tytułami "zdjęcie 1","zdjęcie 2" etc. Gdyby komuś z modów udało się to poprawić - będę dźwięczna.

Polecana jest cierpliwość przy ładowaniu zdjęć. Gdybym miała pozmniejszać te pliki, to za szybko by tu nie trafiły, a że z domowego serwera... Nigdzie miejsca nie zabiorę. Poza tym - jakość (prócz tych ze skalą) chyba dobra, więc warto troszeczkę poczekać...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-12-02, 11:15   

To może ja dodam że był to dość duże spajder. Miał ze 3 cm długości.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-12-02, 11:17   

Na ostatniej focie jest skala. Z nogami ma faktycznie 3cm, sam tułów około 1,5cm.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Marfu 

Wysłany: 2005-12-02, 11:40   

Juz pisze do fachowca... Napiszcie jeszcze gdzie to bylo, bo osoba postronna nie wie...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-12-02, 11:52   

Pieniny Spiskie - Przełom Białki, piaszczyzne okresowo zalewane dno rzeki. 2. dekada listopada :mrgreen:

atrax16 
spiderfan

Wysłany: 2005-12-02, 15:49   

Hej, :8): , piekny okaz, po krotkim dochodzeniu mysle ze jest to Wymyk szarawy (Arctosa cinerea), pająk z rodziny pogoncowatych (Lycosidae), rozmiar i srodowisko pasuje do tego gatunku, pajak tan buduje norki wlasnie nad brzegami wod i czatuje tam na przechodzace w poblizu owady, czesto o znacznych rozmiarach i niekoniecznie bezbronne jak np. duze biegacze, pajak ten jak wiekszosc z tej rodziny odznacza tez sie wystepowaniem opieki nad potomstwem, samice nosza kokony przyczepione do kadziolkow przednych, a po wylegu mlode noszone sa na grzbietowej stronie odwloka. Pozdrawiam ... :oki:

Pawelele 

Wysłany: 2005-12-02, 19:03   

atrax16 napisał/a:
po krotkim dochodzeniu mysle ze jest to Wymyk szarawy (Arctosa cinerea)

a jaki jest jego status? raczej rzadki?

Kessy :!: - :res: za foty

Dominik 

Wysłany: 2005-12-02, 21:32   

Cytat:
Hej, :8): , piekny okaz, po krotkim dochodzeniu mysle ze jest to Wymyk szarawy (Arctosa cinerea), pająk z rodziny pogoncowatych (Lycosidae), rozmiar i srodowisko pasuje do tego gatunku, pajak tan buduje norki wlasnie nad brzegami wod i czatuje tam na przechodzace w poblizu owady, czesto o znacznych rozmiarach i niekoniecznie bezbronne jak np. duze biegacze, pajak ten jak wiekszosc z tej rodziny odznacza tez sie wystepowaniem opieki nad potomstwem, samice nosza kokony przyczepione do kadziolkow przednych, a po wylegu mlode noszone sa na grzbietowej stronie odwloka. Pozdrawiam ... :oki:

Ja to dobrze miec fachowcow na swoim terenie :res: :D

Witamy na forum atrax :oki:

atrax16 
spiderfan

Wysłany: 2005-12-03, 14:46   

Pająk ten jest charakterystczny dla naturalnuch ciekow wodnych o zwirowatym brzegu, u nas jest dosc czesto spotykany ale jego przyszlosc nie bedzie swietlana jesli bedzie sie zmieniac naturalny stan wod, szczegolnie plynacych, np. w Niemczech w wielu miejscach wyginal. Zachowanie charakterystcznych srodowisk tego pajaka jest warunkiem jego przetrwania :!:

Marfu 

Wysłany: 2005-12-04, 21:30   

Jest potwierdzenie oznaczenia z Akademii Podlaskiej...

_erni_ 
Only Aranea...

Wysłany: 2005-12-16, 12:57   

Witam :]
Może nie warto, ale tez potwierdzam, ze jest to
Arctosa cinerea (Fabricius, 1777), wymyk szarawy
Rodzina: Lycosidae
Stosunkowo duży pająk z rodziny pogońcowatych. Samice dorastają do około 20mm, samce nieco mniejsze - 14mm
Jest to pająk ogólnie rzadki, występjący tylko w niektórych regionach Europy, lubiący nadbrzeżne środowiska, bez otoczenia roślinności. W Polsce znany z kilku stanowisk, m.in: meandry Odry, teren Nadbużańskiego Parku Karajobrazowego oraz Słowińskiego Parku Narodowego.
Spotykane juz od marca, aż do października. Większość czasu spędza w oprzędzie, pod kamieniami. Zbudowany tunel wytrzymuje nawet zalanie wodą, tam też zimuje.

Zdjecia bardzo ladne.
kessy, moglbym pozyczyc te zdjecia do projektu powstajacego na lamach forum arachnea.pl? Obralismy cel opisania wszystkich tych polskich pajakow, jakie sa tylko mozliwe. Brakuje nam jednak zdjec.
Dziwnym zbiegiem okolicznosci, wczoraj zaczalem opisywac wlasnie Arctosa cinerea ;)
Moze nawiazemy wspolprace? :)
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum.arachnea.pl :)

Anem 
moderator

Wysłany: 2005-12-16, 13:15   

_erni_ napisał/a:
Brakuje nam jednak zdjec

Erni jeśli chcesz to mogę podesłać Ci moje zdjęcia pająków które kiedyś tam zrobiłem. A nóż się do czegoś przydadzą, a tak to leżą tylko u mnie na hdd. To raczej popularne gatunki, no ale sam zobaczysz.

Z drugiej strony to bardzo ciekawy projekt zrobienia swoistego atlasu polskich pająków, bo dla laika rozpoznanie widzianych gatunków to (jak już się wiele razy przekonaliśmy na forum) trudna sprawa. Mam jeszcze pytanie ile jest mniej więcej u nas gatunków pająków :?:

_erni_ 
Only Aranea...

Wysłany: 2005-12-16, 14:31   

Anem napisał/a:
Erni jeśli chcesz to mogę podesłać Ci moje zdjęcia pająków które kiedyś tam zrobiłem. A nóż się do czegoś przydadzą, a tak to leżą tylko u mnie na hdd. To raczej popularne gatunki, no ale sam zobaczysz.

bede bardzo wdzieczny ;) na pewno sie przydadza :)
Anem napisał/a:
Mam jeszcze pytanie ile jest mniej więcej u nas gatunków pająków

opisanych okolo 810 :) Tyle, ze na ogol sa to pajaki, o ktorych nic nie wiadomo, tak ze przed nami jeszcze dluga droga :]
fanged like the sabre-tooth tiger, prowls”

Pawelele 

Wysłany: 2005-12-16, 21:20   

_erni_ napisał/a:
Spotykane juz od marca, aż do października

A my go widzieliśmy w 2. dekadzie listopada.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-12-16, 23:02   

_erni_ napisał/a:
W Polsce znany z kilku stanowisk, m.in: meandry Odry, teren Nadbużańskiego Parku Karajobrazowego oraz Słowińskiego Parku Narodowego.

a z Przełomu Białki w Pieninach? :wink:

Odpowiedz do tematu