FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pająk z martwicą odwłoka?
Autor Wiadomość
geraltus007 

Wysłany: 2007-10-03, 22:20   Pająk z martwicą odwłoka?

Witam. Znalazłem dziś takiego pajączka i nie wiem czy to jakiś wybryk natury czy coś powszechnie spotykanego w naszym kraju.Stworzonko jest rozmiarów średniej wielkości krzyżaka. Prosiłbym ekspertów o identyfikacje.
Zdjęcie pajączka(ok 3Mb) do pobrania:

http://rapidshare.com/files/60056181/DSC00142.JPG

1.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 44.9 KB

Aneta 
moderator

Wysłany: 2007-10-04, 13:17   

To jest Araneus, a konkretnie Araneus quadratus. Odwłok rzeczywiście ma nietypowy kształt - wygląda na to, że pająk (a w zasadzie pajęczyca) od dawna nie jadł, być może z powodu jakiejś infekcji (np. bakteryjnej czy grzybiczej), a być może ze starości (bo dojrzałe krzyżaki nie przeżywają zimy i giną mniej więcej jesienią).

geraltus007 

Wysłany: 2007-10-04, 13:46   

No nie wiem czy to jest krzyżak łąkowy.Jeśli tak to jakiś mutant. Na odwłoku nie ma krzyża i do tego jeszcze te dziurki. Na zdjęciach w googlach krzyżaki łąkowe wyglądają inaczej.

Dragon 

Wysłany: 2007-10-04, 19:10   

może przez przypadek zwiałeś fotki krzyżaka ogrodowego? łąkowy nie zawsze ma znak krzyża ale zawsze ma 4 plamki ułożone w trapez (lekko wgłębione - dziury)

geraltus007 

Wysłany: 2007-10-04, 20:22   

Mam przykrą wiadomość. Pajączek zmarł dzisiaj w nocy, prawdopodobnie podczas snu :cry: . To by potwierdzało hipotezę ANETY , że to był chory albo stary krzyżak.

Aneta 
moderator

Wysłany: 2007-10-05, 13:38   

geraltus007 napisał/a:
No nie wiem czy to jest krzyżak łąkowy.Jeśli tak to jakiś mutant. Na odwłoku nie ma krzyża i do tego jeszcze te dziurki. Na zdjęciach w googlach krzyżaki łąkowe wyglądają inaczej.

Jest, jest. U jasno ubarwionych quadratusów te plamki (które zresztą IMO kształtem mało przypominają krzyż, na pewno nie tak bardzo jak u A. diadematus) bywają mało widoczne; nie bez znaczenia dla wyglądu był też stan pająka. A co do googli - oto pierwsze zdjęcie, jakie wychodzi po wpisaniu w wyszukiwarkę nazwy gatunku. Jak dla mnie wypisz wymaluj Twój okaz.

Cobretti 

Wysłany: 2007-10-05, 13:58   

Aneta ma rację. Quadratusy są różniaste, trzy foty i trzy różne ubarwienia:
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=3_1_1_4_3_6

geraltus007 

Wysłany: 2007-10-05, 18:27   

Przyznaje racje to rzeczywiście Araneus quadratus. Musiał być bardzo stary albo chory.
A swoją drogą czy możliwe jest, żeby krzyżak mógł żyć kilka lat, w optymalnych warunkach oczywiście.

marcineko 

Wysłany: 2008-09-06, 15:57   

Możliwe że był zaatakowany przez jakieś grzyby np.pleśń.

Odpowiedz do tematu