Wysłany: 2007-10-03, 22:20 Pająk z martwicą odwłoka?
Witam. Znalazłem dziś takiego pajączka i nie wiem czy to jakiś wybryk natury czy coś powszechnie spotykanego w naszym kraju.Stworzonko jest rozmiarów średniej wielkości krzyżaka. Prosiłbym ekspertów o identyfikacje.
Zdjęcie pajączka(ok 3Mb) do pobrania:
To jest Araneus, a konkretnie Araneus quadratus. Odwłok rzeczywiście ma nietypowy kształt - wygląda na to, że pająk (a w zasadzie pajęczyca) od dawna nie jadł, być może z powodu jakiejś infekcji (np. bakteryjnej czy grzybiczej), a być może ze starości (bo dojrzałe krzyżaki nie przeżywają zimy i giną mniej więcej jesienią).
No nie wiem czy to jest krzyżak łąkowy.Jeśli tak to jakiś mutant. Na odwłoku nie ma krzyża i do tego jeszcze te dziurki. Na zdjęciach w googlach krzyżaki łąkowe wyglądają inaczej.
może przez przypadek zwiałeś fotki krzyżaka ogrodowego? łąkowy nie zawsze ma znak krzyża ale zawsze ma 4 plamki ułożone w trapez (lekko wgłębione - dziury)
Mam przykrą wiadomość. Pajączek zmarł dzisiaj w nocy, prawdopodobnie podczas snu . To by potwierdzało hipotezę ANETY , że to był chory albo stary krzyżak.
No nie wiem czy to jest krzyżak łąkowy.Jeśli tak to jakiś mutant. Na odwłoku nie ma krzyża i do tego jeszcze te dziurki. Na zdjęciach w googlach krzyżaki łąkowe wyglądają inaczej.
Jest, jest. U jasno ubarwionych quadratusów te plamki (które zresztą IMO kształtem mało przypominają krzyż, na pewno nie tak bardzo jak u A. diadematus) bywają mało widoczne; nie bez znaczenia dla wyglądu był też stan pająka. A co do googli - oto pierwsze zdjęcie, jakie wychodzi po wpisaniu w wyszukiwarkę nazwy gatunku. Jak dla mnie wypisz wymaluj Twój okaz.
Przyznaje racje to rzeczywiście Araneus quadratus. Musiał być bardzo stary albo chory.
A swoją drogą czy możliwe jest, żeby krzyżak mógł żyć kilka lat, w optymalnych warunkach oczywiście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum