Gdyby się bawił w zbieranie i hodowlę limaków wodnych, stułbi itp., to pewnie natrafił by na topika. Niestety, znacznie trudniej go znaleĽć niż tygrzyka. Najprędzej to Corvus mógłby co powiedzieć na jego temat. Ja miałem kiedy w słoiku topika, ale to było daaaawno...
Ja raz widzialem. Na 1. roku studiown na praktykach zoologiczno-botanicznych w Sajzach na Mazurach jeden sie zlapal w siatke i potem w sloiku uplutl dzwon.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ja nie mam pewnosci czy to co widziałem to włanie topik. Nad Biebrzą w takich torfowiskowych dużych kałużach widziałem pająki, które zachowywały się jak topiki własnie - nurkowały tworząc wokół odwłoku banieczke powietrza. Ale o ile kojarzyłem to topik troche inaczej wygląda.Tych pająków było doć dużo - w tym bajorku widzielimy ok 5 osobników , od 2 do 5 cm długoci mniej więcej.
Przesyłam jedno ze zdjęć tego "topika" do oznaczenia.
Zdjęcie zrobił wtedy Rafał Świerad, znany tym którzy byli na obozie sowiarskim
pajaczek.jpg
Plik ściągnięto 2042 raz(y) 81.07 KB
Ostatnio zmieniony przez Tetrao 2006-01-26, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
Ja złapałem topika w tym roku w sitko. Była to moja pierwsza obserwacja tego gatunku. Mam nawet zapisan? datę: 20 maja 2004. Od czasu do czasu wybieram się z uczniami okolicznych szkół nad jedno ze starorzeczy Narwi w okolicach Drozdowa (zwane potocznie Kociołkiem), gdzie odławiam i póĽniej omawiam młodzieży bezkręgowce wchodz?ce w skład bentosu. Tamtego dnia było co omawiać...
Ja nie mam pewnoci czy to co widziałem to włanie topik. od 2 do 5 cm długoci mniej więcej. Przesyłam jedno ze zdjęć tego "topika" do oznaczenia.
Nie nie jest to topik, rozumiem iż te 2-5 cm to wielkoć tego paj?ka jeli tak to jest to 100% Dolomedes fimbriatus (bagnik przybrzeżny) - nasz największy polski paj?k!, także zwiazny trochę z wod?, głównie zwinnie biega po powierzchni wody ale także potrafi nurkować, poluje nawet na ryby wielkoci ciernika!
No włanie głównie biegał po wodzie. Nurkował tylko jak uciekał przed aparatem, albo przed koleg? który koniecznie chciał zamoczyć nogi w tej kałuży.
Dzięki MP za oznaczenie
Dolomedes fimbriatus (bagnik przybrzeżny) - nasz największy polski paj?k
Jest jeszcze równie duży i bardzo podobny Dolomedes plantarius - tyle, że bez tych białych pasków na odwłoku. Biologia niemal identyczna. O ile D. fimbriatus to pospoliciuch, D. plantarius jest to paj?k o wiele rzadszy i prawdopodobnie zagrożony.
[ Dodano: 2005-03-02, 19:14 ]
A wracaj?c do topika. O jego rozmieszczenie trzeba pytać nie "klasycznych" arachnologów czy entomologów (bo używane przez nich metody s? na topika nieadekwatne) - ale osoby nieustanie babrz?ce się w wodzie, używaj?ce przy tym narzędzi typu "czerpak hydrobiologiczny". Mam niew?tpliw? przyjemnoć do takich się zaliczać, zajmuj?c się ważkami (w dużym stopniu w stadium larwalnym) i chrz?szczami wodnymi.
I mogę powiedzieć z duż? pewnoci?, że topik to jeden z najpospolitszych polskich paj?ków. Łapię go licznie i niemal wszędzie, wł?cznie z torfowiskami sfagnowymi, gdzie niemal nie ma otwartego lustra wody a pH wynosi poniżej 4. Zawsze bawi mnie rozziew między bij?c? z literatury rzekom? rzadkoci? topika a jego faktycznym rozpowszechnieniem w terenie.
Co za do hodowli, to topik hoduje się bardzo ładnie. Wystarczy słoik, woda z kranu (najlepiej odstana) i trochę rolin wodnych. Od czasu do czasu warto wrzucić jak? oliczkę czy rurecznika jako papu. Topik szybko wybuduje dzwon i już jest obiekt ciekawych obserwacji. U mnie taka hodowla utrzymywała się zawsze jakie 3-4 tygodnie, a potem jej obiekt wybierał wolnoć. Nie wiem - woda była niewieża, czy samotnoć doskwierała.
Witam Pawle
Ja również brodzę zawodowo w wodzie i potwierdzam, że topik jest pospolity w wielu rodzajach zbiorników wodnych. Może czasami niewprawny łowca zwierzaków wodnych go przeoczy, bo bez wody jest ciemny i ucieka z siatki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum