FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nurek
2006-09-24, 21:24
Gdzie szukac bagnika przybrzeznego?
Autor Wiadomość
ogardy 

Wysłany: 2006-01-25, 13:28   

Nie dziwi! Skoro potrafia zabic rybke. A moze ktos wie wiecej na temat diety tych pojakow.(poza owadami rzecz jasna)

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2006-01-25, 23:28   

Cytat:
A! to cenna informacja bo myslalem ze opowiesci o tym jak to gryza nasze pajaki nalezy wlozyc miedzy bajki.

z polskich pajaków to chyba krzyżak potrafi przegryźć skóre, własnie bagnik i chyba topik, jad krzyżaka powoduje lekkie swędzenie, bagnika paprące rany a jad topika :) przyznam sie szczerze ze nie wiem

ogardy 

Wysłany: 2006-01-25, 23:35   

Topik ma chyba najsilniejszy jad ze wszystkicch naszych pajakow, ale przyznaje nie mialem tej przyjemnosci :)

rado 

Wysłany: 2006-02-11, 18:58   

A więc to jest bagnik przybrzeżny. Kilka lat temu sfotografowałem takiego pająka i nie wiedziałem do dzisiaj jak się nazywa. Torfowiska nad Biebrzą k/ kanału Woźniakowskiego.

pająkczarny.jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 131.42 KB

ogardy 

Wysłany: 2006-02-11, 21:53   

A jak duzy byl ten osobnik :?:

rado 

Wysłany: 2006-02-25, 15:17   

trudno mi teraz po takim czasie powiedzieć ale pamiętam, że zrobił na mnie wtedy wrażenie - z 5-6 cm mógł mieć.
ogardy napisał/a:
A jak duzy byl ten osobnik

krzem 

Wysłany: 2006-02-28, 07:52   

wystepowanie trudnogojacych sie ran po ugryzieniach niektorych pajakow zwiazane jest z infekcja mikroorganizmami zyjacymi w sliniankach tych pajakow .. ale lekarza trzebaby juz zapytac czy w przypadku ugryzienia trzeba zglosic sie po antybiotyki ;-)

Artur S 

Wysłany: 2008-01-31, 08:39   

Gniazdo samicy znalazłem kiedyś w drewnianej kryjówce fotograficznej na styku roślinności z lustrem wody dość dużego jeziora eutroficznego (Świdwie). Zwierze potężne, robi wrażenie. Kiedy tak siedziałem po kilka godzin dziennie, samica po kilka razy schodziła pionowym słupkiem w dół (powoli, bez pośpiechu, dostojnie, aż czułem ciarki) i kładąc przednie odnóża na wodzie polowała na narybek nurkując. Innym razem samica wyszła spod wody na liście grzybieni na torfowym kanale w olsie, ale spłoszyła się już z 3 m. Takie wielkie samice dość trudno znaleźć, częściej spotykałem samce, na torfowiskach.

Artur S 

Wysłany: 2008-01-31, 08:45   

A co do gryzienia, to dodam jeszcze ukośnikowate - co najmniej dwa razy mnie capnęły, piecze jak po czerwonej mrówce.

grabka 

Wysłany: 2008-02-09, 16:43   

Ja spotykałem bagniki w trawach nad rzeką na Roztoczu ( bodajże Biała Łada ). Całkiem sporo ich tam było.

Artur S 

Wysłany: 2008-02-09, 20:31   bagniki

grabka napisał/a:
Ja spotykałem bagniki w trawach nad rzeką na Roztoczu ( bodajże Biała Łada ). Całkiem sporo ich tam było.

Czy to na pewno były bagniki, a nie na przykład pospolite darowniki?

grabka 

Wysłany: 2008-02-09, 23:11   

Właśnie obejrzałem darownika w grafice google. Tamte były czarne i zdecydowanie pokaźnych rozmiarów. Oczywiście głowy nie dam, jestem tylko humanistą:), ale pająkami się interesuję, szczególnie tymi dużymi (jak chyba wielu, którzy zwalczyli fobię, heh). Jednakże, jak napisałem, pewności nie mam żadnej.

Leśnik 

Wysłany: 2008-08-29, 19:15   

A oto bagnik z moich okolic! U nas przy rzece Wdzie praktycznie na każdej wilgotnej łące występuje.

Odpowiedz do tematu