A! to cenna informacja bo myslalem ze opowiesci o tym jak to gryza nasze pajaki nalezy wlozyc miedzy bajki.
z polskich pajaków to chyba krzyżak potrafi przegryźć skóre, własnie bagnik i chyba topik, jad krzyżaka powoduje lekkie swędzenie, bagnika paprące rany a jad topika przyznam sie szczerze ze nie wiem
A więc to jest bagnik przybrzeżny. Kilka lat temu sfotografowałem takiego pająka i nie wiedziałem do dzisiaj jak się nazywa. Torfowiska nad Biebrzą k/ kanału Woźniakowskiego.
wystepowanie trudnogojacych sie ran po ugryzieniach niektorych pajakow zwiazane jest z infekcja mikroorganizmami zyjacymi w sliniankach tych pajakow .. ale lekarza trzebaby juz zapytac czy w przypadku ugryzienia trzeba zglosic sie po antybiotyki
Gniazdo samicy znalazłem kiedyś w drewnianej kryjówce fotograficznej na styku roślinności z lustrem wody dość dużego jeziora eutroficznego (Świdwie). Zwierze potężne, robi wrażenie. Kiedy tak siedziałem po kilka godzin dziennie, samica po kilka razy schodziła pionowym słupkiem w dół (powoli, bez pośpiechu, dostojnie, aż czułem ciarki) i kładąc przednie odnóża na wodzie polowała na narybek nurkując. Innym razem samica wyszła spod wody na liście grzybieni na torfowym kanale w olsie, ale spłoszyła się już z 3 m. Takie wielkie samice dość trudno znaleźć, częściej spotykałem samce, na torfowiskach.
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
http://eksplor.pl.tl/
Właśnie obejrzałem darownika w grafice google. Tamte były czarne i zdecydowanie pokaźnych rozmiarów. Oczywiście głowy nie dam, jestem tylko humanistą:), ale pająkami się interesuję, szczególnie tymi dużymi (jak chyba wielu, którzy zwalczyli fobię, heh). Jednakże, jak napisałem, pewności nie mam żadnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum