Eucta kaestneri |
Autor |
Wiadomość |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2010-12-30, 11:10 Eucta kaestneri
|
|
|
Mam pewien problem. Jestem w trakcie pisania artykułu, którego celem jest napiętnowanie procederu polegającego na błędnym rozpowszechnianiu informacji dotyczących jednego z lokalnych jezior - Jeziora Bracholińskiego. Uczepiłem się awifauny ale zaintrygował mnie jeszcze jeden fragment w kopiowanych opisach. Chodzi o rzekome występowanie gatunku o magicznej nazwie Ecta kaestneri. Jako, że nie jestem obyty w pajęczakach, postanowiłem sprawę pominąć ale szybkie wklepanie w google dało... 2 wyniki... z czego oba dotyczą owego feralnego opisu.
Oto fragment:
Cytat: | Oprócz tego stwierdzono tu pierwsze w Polsce, a jednocześnie drugie znane nauce światowej, reliktowe stanowisko pająka Ecta kaestneri. |
z kolei w innych opisach tegoż miejsca znaleźć można takie fragmenty:
Cytat: | Znaleziono też pierwszy raz w Polsce pająka - Thanatus striatus, oraz Enidia fulva |
Znalazłem rodzaj Thanatus w internecie ale nie taki gatunek. Enidia fulva odnalazłem ale nic po Polsku.
Czy ktoś z was mógłby nieco powiedzieć w temacie wymienionych gatunków? Byłbym bardzo wdzięczny. Miejsce jest ciekawe i warte ochrony ale nie na podstawie błędnych informacji. |
_________________ Viburnum opulus |
Ostatnio zmieniony przez Arkadio 2011-01-04, 20:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aneta
moderator

|
Wysłany: 2010-12-30, 11:57
|
|
|
Bazując na informacjach z Fauna Europaea: Thanatus striatus - taki gatunek istnieje (należy do Philodromidae) i występuje w Polsce, podobnie E. fulva, którego jednakże obowiązująca nazwa to teraz Hypomma fulvum (Linyphiidae). Z domniemaną Ectą sprawa jest bardziej skomplikowana. FE nie ma żadnych wyników dla tego rodzaju, natomiast istnieje pająk o nazwie gatunkowej "kaestneri", a konkretnie Metapanamomops kaestneri (Linyphiidae), który na dodatek znajduje się na polskiej Czerwonej Liście. Może więc to właśnie ten gatunek poeta od Ecty miał na myśli? |
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2010-12-30, 12:26
|
|
|
Aneta napisał/a: | natomiast istnieje pająk o nazwie gatunkowej "kaestneri", a konkretnie Metapanamomops kaestneri (Linyphiidae), który na dodatek znajduje się na polskiej Czerwonej Liście |
Czyli pierwsza ciekawostka - nie ma takiego gatunku. Znalazłem natomiast wspomniany przez Ciebie gatunek na Czerwonej Liście. Ma kategorię DD - o statusie słabo rozpoznanym.
Cytat: | Oprócz tego stwierdzono tu pierwsze w Polsce, a jednocześnie drugie znane nauce światowej, reliktowe stanowisko pająka Ecta kaestneri. |
Czy jest możliwe, że trafił na listę w oparciu o 2 stwierdzenia z czego tylko 1 w Polsce? |
|
|
|
 |
WJG
Rzekomy Dewastator

|
Wysłany: 2010-12-30, 13:43
|
|
|
Arkadio napisał/a: | Czy jest możliwe, że trafił na listę w oparciu o 2 stwierdzenia z czego tylko 1 w Polsce? |
Tak, po to jest kategoria DD, żeby wsadzać tam tego typu gatunki.
Arkadio napisał/a: | Czyli pierwsza ciekawostka - nie ma takiego gatunku. |
Może Ecta to stara nazwa rodzajowa. Jakie jest to pierwsze stanowisko na świecie (oprócz polskiego) ? |
_________________ Niewłaściwy pogląd na naukę zdradza się
w dążeniu do tego, by mieć słuszność
K. Popper
 |
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2010-12-30, 13:50
|
|
|
WJG napisał/a: | Może Ecta to stara nazwa rodzajowa. Jakie jest to pierwsze stanowisko na świecie (oprócz polskiego) ? |
Tego właśnie nie wiem. Jeśli chodzi o pajęczaki to mam jedynie do dyspozycji wujka google. Po wklepaniu tego gatunku nie pokazują się żadne rekordy zagraniczne więc ciężko to stwierdzić. Nie mogę odnaleźć nawet takiej nazwy rodzajowej a co dopiero gatunkowej. |
|
|
|
 |
Aneta
moderator

|
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2011-01-03, 21:10
|
|
|
No i odnalazłem błąd.
We wszelkich opisach błędnie podaje się nazwę Ecta a prawidłowa nazwa rodzajowa to Eucta.
Okazało się też że, stwierdzono go w wielu innych miejscach w Polsce. Ech... |
|
|
|
 |
Aneta
moderator

|
Wysłany: 2011-01-04, 12:29
|
|
|
Arkadio napisał/a: | We wszelkich opisach błędnie podaje się nazwę Ecta a prawidłowa nazwa rodzajowa to Eucta. |
Ale to też nie jest aktualna nazwa - obecnie Eucta znajduje się w rodzaju Tetragnatha, a ten konkretny gatunek to T. reimoseri. |
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2011-01-04, 20:49
|
|
|
Dzięki za pomoc. Już wiem teraz do jakiego gatunku nawiązać. |