Poszukuję informacji na temat karbońskich ważek. W tej chwili interesuje mnie przede wszystkim sam fakt odkrycia wielkich kopalnych okazów - kiedy i gdzie to było, kto tego dokonał.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Dzięki. Nie ma tam niestety dat odkryć. Już wyjaśniam, o co mi chodzi. Na obrazie Józefa Mehoffera Dziwny ogród z 1902/1903 r. widnieje ogromna ważka. Zastanawiałem się, czy to tylko symbol (mniejsza o to, czego), czy to może również wyraz fascynacji właśnie kopalnymi ważkami.
Mi to w sumie wygląda na ważkę, która po prostu jest na pierwszym planie (coś, jakby wleciała mu w "obiektyw" ) - ale to tylko moje spostrzeżenie.
Jak na coś trafię o tych odkryciach, będę pamiętał tu wrzucić (postaram się przynajmniej).
Ważka u Mehofffera jest symbolem lata (przynajmniej wg "Malarstwa polskiego" Dobrowolskiego), ale czy wzięła się ona na obrazie z fascynacji malarza kopalnymi owadami - trudno powiedzieć. Ja też skłaniałabym się ku teorii, że jej rozmiary na płótnie to kwestia perspektywy, jednakowoż najbardziej chyba znana kopalna ważka, Meganeura, została znaleziona w latach 80. XIX. w. - i dlatego nie sposób wykluczyć, że to znalezisko miało jakiś wpływ na obraz Mehoffera.
Koncepcje na to są różne. Ale nie o to chodzi.
Nie jestem przekonany, że to ujęcie perspektywiczne. Wydaje mi się raczej, że ważka została celowo powiększona. Najprawdopodobniej nigdy nie dowiemy się, dlaczego, więc nie można wykluczyć żadnej interpretacji.
Ale ważka z obrazu "Dziwny ogród" nie przedstawia, ani nie nawiązuje do skamieniałości - prymitywne ważki mają bardzo drobno żyłkowane skrzydełka... a na obrazie bardziej przypominają skrzydła Melolonthy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum