1 - niełatwa perspektywa... Wg mnie Aeschna mixta.
2 - moim zdaniem ok
3 - wg mnie Enallagma cyathigerum, samica
4 - obstawiałabym samca E. cyathigerum
6 - S. sanguineum
7 - ok
Oczywiście oznaczenia do weryfikacji przez Wiacka.
Wsazystko wydaje się OK, z wyjątkiem 3 - to nie może być E. cyathigerum, ponieważ ma dwa paski na tułowiu i za pterostigmą komórki nie są dodatkowo podzielone.
Moim zdaniem to samiczka C. puella.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Ja nawet dobrze nie zaczęłam ale to może być szablak krwisty samiec (Sympetrum sanguineum), kilka postów wyżej jest zdjęcie tego gatunku, już oznaczone, gdybyś chciał porównać
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Chcialabym prosić o identyfikację dwóch ważek. Zdjęcia zostały wykonane w Krakowie nad Bagrami pod koniec czerwca.
Ja obstawiałabym szafrankę czerwoną (1-2 samica, 3-4 samiec), gdyż w zeszłym roku zrobiłam już takiej zdjęcia nad Bagrami. Ale wolę się upewnić
słabo widać, ale postawiłbym na samiczkę pióronoga
a czy to nie będzie czasem tężnica mała (Ischnura pumilio f. aurantiaca), młoda samiczka..? ważka faktycznie podejrzanie mała i ładnie pomarańczowa biotop pasuje, zalana 3 lata temu piaskownia.
samica lecichy pospolitej i dziwny samiec ważki płaskobrzuchej (typowa ważka płaskobrzucha (F i M) miałaby ciemne nasady skrzydeł) - według mnie , ale Aneta i Wiacek na pewno powiedzą więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum