Ja się pobawię dopóki ktos kto się zna nie zajmie się tymi cudeńkami
3. to jakaś żagnica będzie Aeshna
4. ta to chyba dopiero z larwy wylazła, co? Bardzo ladna, mi przypomina... gadziogłówkę
6. Łunica Pyrrhosoma nymphula
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Justyna - szablak to S. sanguineum, tak jak oznaczyłam. Natomiast co do łątki, przydałoby się inne ujęcie - na tym nie widać tyłu głowy, którego kolor jest istotną cechą różnicującą. Jednak na pewno nie jest to L. barbarus - ważka na zdjęciu ma jednobarwną pterostigmę i ciemne, a nie żółtawe nogi.
Podręczę cię jeszcze i zapytam: a dlaczego nie S. flaveolum? Na zdjęciu od góry ma żółte plamki u nasady skrzydeł. Krwisty też tak ma? Czy uważasz że to przebarwienie wynikające z jakości zdjęcia (no jest jakie jest, niestety).
Za łątkę dziękuję
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Patrz na odnóża. Ważka na Twoim zdjęciu ma całe nogi czarne, podczas gdy S. flaveolum ma je czarne z żółtym paskiem. Lekkie zażółcenie przy nasadzie zdarza się też innym gatunkom z rodzaju Sympetrum, podczas gdy u S. flaveolum sięga ono poza trójkąt środkowy (gdzie się ów trójkąt znajduje, obejrzyj sobie tutaj).
Słabo znam się na ważkach, a przed wrzuceniem fotek do galerii chciałbym być pewny ich przynależności gatunkowej, dlatego proszę Was o pomoc w identyfikacji.
12.jpg Wprawdzie nie ważka, a chyba mrówkolew pospolity (Myrmeleon formicarius)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum