mam pytanie, jak byłem dosyć młody to brałem udział w wycieczce entomologów niemieckich do polski i pamiętam, że znaleźli oni bardzo ciekawą ważkę, bardzo rzadką, nie pamiętam czy to była najmniejsza europejska, czy światowa. Czy ktoś mógłby mi pomóc?? Z góry dziękuję. Jak kogoś rezultaty tej wyprawy w PN-WSCH polskę interesują to może gdzieś znajdę spis tego co znaleźli, około 46 rodzajów.
znaleźli oni bardzo ciekawą ważkę, bardzo rzadką, nie pamiętam czy to była najmniejsza europejska, czy światowa
Zapewne chodzi o iglicę małą Nehalennia speciosa najmniejszą europejską ważke.
Donoszę również, że na Zamojszczyźnie 28.04.2007 r. w dolinie Łętowni pojawiły się liczne imagines Somatochlora metalica. Pojaw jest wcześniejszy o jakieś 2 tygodnie.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Mam pewne pytania... Czy u łątki wczesnej możliwy jest NIE przerwany pierwszy niebieski pas na tułowiu?
Oraz czy u łątki wczesnej normalne jest to że rysunek "Podkowy" jest prawie idętyczny jak u łątki dzieweczki?.
Pytam się bo widziałem przeróżne kombinacje barwne. Jednak Są to niby wszystko Łątki wczesne.
no i Czy normalne jest to że Widziałem w tamtym roku "Rój" Żagnic jesiennych - setki osobników, samców oraz samic -w pełni wybarwionych, Latało do wysokości 2 metrów nad ziemią w wielkiej, gęstej kupie. Wyglądało to na wielkie polowanie, żadnych zachować rozrodczych , żadnych Walk o terytoria )
To niebyła mała grupka. Ta grupka miała długoś spokojnie - 15 metrów.
ciągneła się polną drogą koło zalanej wodą żwirowni.
Jako ciekawocha: Lestes sponsa - okaz w barwach naturalnych, oraz po niekontrolowanym suszeniu w zbyt wysokiej temperaturze.
Na zewnątrz wilgotno było, zbiór nie chciał ładnie schnąć, więc wstawiłam do piekarnika. Temp skoczyła za bardzo i wszystkie pałątki były takie atramentowe, z oliwionymi skrzydłami niczym juwenilne.
Cytat:
Pytam się bo widziałem przeróżne kombinacje barwne.
Tak, kombinacje barwne są przeróżne. Kiedyś nawet myślałam, aby wszystkie spotkane odmiany rysunku, choćby u jednego gatunku, utrwalać na foto... Więc, jeśli to możliwe, należy zwracać uwagę też na inne cechy, zmienny rysunek może przysparzać kłopotów w oznaczeniu.
Cytat:
"Rój" Żagnic jesiennych - setki osobników, samców oraz samic -w pełni wybarwionych, Latało do wysokości 2 metrów nad ziemią w wielkiej, gęstej kupie. Wyglądało to na wielkie polowanie, żadnych zachować rozrodczych , żadnych Walk o terytoria
Widziałam podobne zjawisko, choć nie było ich aż tyle! Takie "sejmikowanie" przy polowaniu... oczywiście, bez jesiennych odlotów do Afryki
Hej,
26.04 w Donimierzu (gm. Szemud k. Wejherowa) widziałem moją pierwszą ważkę w tym roku i nawet było o niej kilka słów w Dzienniku Bałtyckim
Pozdrawiam
Szymon
a ja mam w tym roku ostry skręt w strone fotografowania ważek,
tu próbka z dziś (też Donimierz, 20 km od Gdyni) głównie tele, więc marne.
Ale już łątka jak się patrzy
Dobrze oznaczone?
Pozdrawiam
Szymon
Hej,
wczoraj byłem w Bojanie k. Gdyni popatrzeć na kolonie śmieszki i zurawie w okolicy, ale ważek kilka gatunków tez latało. Z tym, że nie bardzo miałem czas je ganiać:
Coenagrion puella, C. hastulatum, C.pulchellum - bardzo dużo, tandemy, jak to przejrzeć...
P.nymphula
E.najas
B.pratense
C.aenea
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum