FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ważek
Autor Wiadomość
Paweł Buczyński 

Wysłany: 2006-02-02, 08:30   

Zamknięcie obserwacji - połowa 2007, publikacja - 2008. Dostaliśmy na Atlas grant z KBN, co paradoksalnie wydłuży prace o rok - bo są pieniądze na weryfikacje kolekcji z Polski znajdujących się w muzeach zagranicznych oraz na dodatkowe badania w niektórych regionach. A ktoś i kiedyś musi to zrobić... Ale to dobrze, bo projekt będzie mniej chałupniczy. Lepsza będzie też książka.

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2006-06-24, 12:37   

Trochę nowych zdjątek.
I to jest 5 kolejnych gatunków do mojej kolekcji:
- E. bimaculata - bardzo ciekawe i liczne stanowisko nad śródleśnym eutroficznym jeziorkiem,
- L. dubia,
- L. pectoralis - dotychczas miałem spoza Zamojszczyzny,
- C. hastulatum,
- C. aenea.
Z Zamojszczyzny mam już 43 gatunki.

Mam nadzieję, że dobrze oznaczone.

Trwa nalot na Zamojszczyźnie G. vulgatissimus. Można powiedzieć, że rzeczywiscie jest to gadziogłówka pospolita.

C.hastulatum.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 50.59 KB

L.pectoralis.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 45.05 KB

L.dubia.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 30.19 KB

E.bimaculata.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 32.76 KB

C.aenea.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 29.01 KB

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-06-28, 16:37   

Coś niewielkie zainteresowanie ważkami ;) Ale przynudzę jeszcze trochę :>
Dziś poszłam specjalnie na ważki do Parku Miejskiego, zobaczyć jak się mają i porównać strukturę gatunkową do tego, co znalazłam w zeszłym roku (zaczęłam trochę późno). No i zostałam miło zaskoczona.

1. szablak krwisty Sympetrum sanguineum: tak do 10 w sumie, wszystkie jeszcze terenalne
2. szablak żółty Sympetrum flaveolum: 1 teneralny
3. łątka pospolita Coenagrion puella: wszędzie, zdecydowany dominant
4. tężnica okazała Ischnura elegans: trochę mniej, ale też wszędzie, subdominant, dużo par kopulujcych
5. oczobarwnica większa Erythromma najas: wszędzie pojedyncze
6. świtezianka błyszcząca Calopteryx splendens: po jednym m i f
7. pałątka pospolita Lestes sponsa: 1f
8. lecicha pospolita Orthetrum cancellatum: do 8m, cn 2f
9. szklarka zielona Cordulia aenea: kilka
10. husarz władca Anax imperator: cn 2m

Mam nadzieję, że husarza władcy nie da się pomylić z inną ważką, bo to nowy dla mnie gatunek! :mrgreen: Długo obserwowałam go przez lornetkę. Ogromna ważka (miałam porównanie z lecichami) z jaskrawo jasnoniebieskim, długim odwłokiem, zielonkawym tułowiem bez zauważalnego rysunku i niebieskimi oczami. Patrolował wybrany odcinek zbiornika latając wzdłuż trzcin, ale nigdy nie podlatując na tyle blisko żeby nawet pomarzyć o spróbowaniu złapania go :] Robił niesamowite wrażenie.

Przy okazji czając się na niego, wkąpałam się jedną nogą ;) Nie zauważyłam, że stoję na błocie i przy przerzucaniu ciężaru na drugą stopę...
Dwa dziewczątka na ławeczce obok miały ubaw :>

Ponadto, pojawił się drugi gatunek oczobarwnicy - większa. W zeszłym roku widziałam tylko mniejsze. Aż zwątpiłam pisząc to, ale na szczęście miałam dokumentację zdjęciową więc mogłam sprawdzić. Jednak są oba :oki:

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-07-02, 20:46   

Nareszcie i ja zaopatrzyłem się w siatkę i długo się nie zastanawiając ruszyłem w teren :]
Pogoda jednak nie była dzisiaj najlepsza (mocno wiało). Na początku co zamach to ważka w siatce, ale ze wzrastającą temperaturą i zmęczeniem skuteczność spadała na łeb i szyję :)
Łowiłem na trzech zbiornikach na skraju Gliwic (śródleśny stawik z wysepką (ach, żeby tam się można było dostać suchą nogą, wszystkie największe ważki tam latały przez większość czasu) - zdecydowanie najlepszy, ale brzeg dostępny tylko w jednym miejscu; zbiornik na skraju lasu i staw rybny z boku osiedla). Zerknąłem też na osadnik kopalniany.
Com złowił:
  • Lestes sponsa pałątka pospolita - na każdym zbiorniku, acz zlewając się z roślinnością ciężka do wypatrzenia,
  • Ischnura elegans tężnica okazała - liczne na stawie rybnym,
  • Enallagma cyathigerum nimfa stawowa - tylko na osadniku,
  • Coenagrion puella łątka pospolita - jak zwykle solidna ilość, szczególnie na zbiornikach leśnych (wszystkie samice w tandemach; single latały smętnie ;) )
  • Libellula depressa ważka płaska - dwa osobniki na skraju lasu,
  • Libellula quadrimaculata ważka czteroplama - po kilka osobników na obu leśnych stawikach (jedna cwana bestia po zrobieniu drugiej fotki użarła mnie w palec :P ),
  • Orthetrum cancellatum lecicha pospolita - jedna samica latająca z szablakami wzdłuż ścieżki na skraju lasu,
  • Sympetrum sanguineum szablak krwisty - już bardzo liczny,
  • Sympetrum vulgatum szablak zwyczajny - kilka ważek

Widziałem też ze 2, 3 inne duże ważki (nie do złapania...) i chyba szablaka żółtego.
Fotki obu Libelluli.

Jutro znowu poluję :P

1.jpg
L. quadrimaculata
Plik ściągnięto 54 raz(y) 43.92 KB

2.jpg
L. quadrimaculata
Plik ściągnięto 54 raz(y) 48.64 KB

3.jpg
L. depressa
Plik ściągnięto 56 raz(y) 42.85 KB

4.jpg
L. depressa
Plik ściągnięto 57 raz(y) 89.53 KB

kessy 
moderator

Wysłany: 2006-08-26, 08:29   

Nurek niedługo wraca, więc będzie miał na pewno fajne obserwacje z wyjazdu, to ja zrobię mały przerywniczek.

Nad Turawą z braku siatki stwierdziłam okiem i z rzadka łapiąc tylko:
  • Lestes sponsa - masy
  • Sympetrum sanguineum - masy
  • Sympetrum vulgatum - od czasu do czasu, ale to wynika z braku łapania a nie z ich faktycznej liczebności, oznaczałam tylko samice (szablaki w ogóle się łapac nie dawały)
  • Aeshna affinis - jedna złapana przed deszczem w koszulę. Pytanie do ekspertów - wg schematu jaki dostałam od Pawła, powinna od dwóch tygodni nie latać. Mogła się jeszcze jakaś zawieruszyć? Dam jeszcze foty do ważek do id żeby się upewnić, że nie pomyliłam gatunku
  • Aeshna sp. - dużo ich latało
Po powrocie, przedwczoraj, miałam przelotne spotkanie z
  • Sympecma fusca - starszką pospolitą
No i teraz najciekawsze. Wczoraj poszłam na ptaki nad Wisłę. Idąc wałem napotkałam trochę zmoczoną rosą, a więc kiepsko latającą gadziogłówkę. Rzecz jasna klucza nie miałam, więc zobaczyłam tylko na kolor przydatków i nóg i wypuściłam nie robiąc zdjęcia "bo gadziogłówki dobre fotki już mam", a nogi mi marzły od mokrych butów i stania bez ruchu. Teraz dopiero zajrzałam do klucza i co się okazuje? Widziałam nowy dla siebie oraz dla Torunia gatunek ważki
  • Gomphus flavipes - gadziogłówkę żółtonogą
Ot, i cała ja ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

lotr 

Wysłany: 2006-08-26, 10:29   

kessy napisał/a:
Widziałam nowy dla siebie oraz dla Torunia gatunek ważki

No to rzeczywiście szkoda, że nie sfociłaś albo nie zabrałaś. Jeszcze będzie okazja ;)

To ja dorzucę kilka tucholskich (niestety, z wiadomych powodów, bez zdjęć), więc trzeba zaufać w moje oznaczenie :P
Calopteryx splendens
Calopteryx virgo
Lestes barbarus
Platycnemis pennipes
Nehalennia speciosa
Enallagma cyathigerum
Coenagrion puella
Onychogomphus forcipatus
Gomphus vulgatissimus
Aeshna grandis
Somatochlora flavomaculata
Libellula quadrimaculata
Libellula depressa
Libellula fulva
Orthetrum cancellatum
Sympetrum danae
Sympetrum pedemontanum
Sympetrum sanguineum
Sympetrum flaveolum
Sympetrum vulgatum

Raczej nic rzadkiego, ale może się obserwacje przydadzą (mam nadzieję, że się nie walnąłem przy oznaczaniu :P )

Z Torunia (chwilowo nawet tu jestem - w związku z magisterką łażę, a raczej łaziłem za owadami) nie mam nic, co by się już nie pojawiło ;)

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-08-26, 12:29   

imponująca lista :res:

ale osobiście wolałbym aby podawane były również nazwy polskie bo sama łacina za wiele mi nie mówi :?

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

kessy 
moderator

Wysłany: 2006-08-27, 15:23   

lotr napisał/a:
Calopteryx splendens - świtezianka lśniąca (błyszcząca)
Calopteryx virgo - świtezianka modra (dziewica)
Lestes barbarus - pałątka południowa
Platycnemis pennipes - pióronóg zwykły
Nehalennia speciosa - iglica mała
Enallagma cyathigerum - nimfa stawowa
Coenagrion puella - łątka pospolita (dzieweczka)
Onychogomphus forcipatus - smaglec mniejszy
Gomphus vulgatissimus - gadziogłówka pospolita
Aeshna grandis - żagnica wielka
Somatochlora flavomaculata - miedziopierś żółtoplama
Libellula quadrimaculata - ważka czteroplama
Libellula depressa - ważka płaska (płaskobrzucha)
Libellula fulva - ważka żółta (ruda)
Orthetrum cancellatum - lecicha pospolita
Sympetrum danae - szablak szkocki
Sympetrum pedemontanum - szablak przewiązany (górski)
Sympetrum sanguineum - szablak krwisty
Sympetrum flaveolum - szablak żółty
Sympetrum vulgatum - szablak zwyczajny

;)

Lotr, może i nic rzadkiego (chociaż ja tam nie wiem ;) ), ale na pewno jest tam kilka gatunków, które bym bardzo chciała zobaczyć - więc może powiesz trochę dokładniej gdzie prowadziłeś swoje obserwacje?

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

MarBo 
Marta Boroń

Wysłany: 2006-08-28, 14:47   

Mówią, że się dobrze mają, ale ja widziałam tutaj po raz pierwszy:
Szafranka czerwona - Crocothemis erythraea
Żabie Doły - Bytom

kessy 
moderator

Wysłany: 2006-08-28, 20:44   

Skoro już mam potwierdzone oznaczenie, to dzisiaj były
  • Aeshna cyanea - żagnica sina 1 samiec
  • Lestes viridis - pałątka zielona 1 samiec
Zdaje się, że oba po raz pierwszy w Toruniu znalazłam ;) I oczywiście szablaków krwistych i tężnic okazałych multum.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-09-29, 19:21   

Nie wiem zabardzo jaka wazke widzialam a ze fotki nie mam napisze to tutaj..
mysle miedzy switezianka blyszczaca, palatka zielona miedzianopiers metaliczna.Nie wiem..
Pozdrawiam serdecznie!

Aneta 
moderator

Wysłany: 2006-09-29, 20:08   

Można podedukować. Jeśli ważka miała skrzydła złożone (bądź delikatnie rozchylone) i oczy umieszczone po bokach niedużej głowy, należała do Zygoptera - czyli bierzemy pod uwagę świteziankę i pąłatkę. Jeśli skrzydła były rozłożone poziomo na boki, a oczy nie tyle umieszczone na głowie, co tworzące ową głowę - to Anisoptera, do których należy miedziopierś.
Natomiast jeśli chciałabyś rozróżnić między pałątką a świtezianką - trzeba patrzeć na skrzydła. Szerokie, barwne - świtezianka; wąskie, bezbarwne - pałątka (ale na oznaczenie do gatunku raczej nie masz co liczyć ;-) ).

lotr 

Wysłany: 2006-09-30, 07:49   

kessy napisał/a:
Lotr, może i nic rzadkiego (chociaż ja tam nie wiem ), ale na pewno jest tam kilka gatunków, które bym bardzo chciała zobaczyć - więc może powiesz trochę dokładniej gdzie prowadziłeś swoje obserwacje?

Tuchola - jezioro Głęboczek
Plaskosz k. Tucholi - rzeka Brda

Chwilowo* jestem w Toruniu, więc nie powiem dokładnie co i gdzie było (bo nie pamiętam i nawet nie mam przy sobie "listy" ;) )

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-09-30, 15:29   

Aneta napisał/a:
Można podedukować. Jeśli ważka miała skrzydła złożone (bądź delikatnie rozchylone) i oczy umieszczone po bokach niedużej głowy, należała do Zygoptera - czyli bierzemy pod uwagę świteziankę i pąłatkę. Jeśli skrzydła były rozłożone poziomo na boki, a oczy nie tyle umieszczone na głowie, co tworzące ową głowę - to Anisoptera, do których należy miedziopierś.
Natomiast jeśli chciałabyś rozróżnić między pałątką a świtezianką - trzeba patrzeć na skrzydła. Szerokie, barwne - świtezianka; wąskie, bezbarwne - pałątka (ale na oznaczenie do gatunku raczej nie masz co liczyć ;-) ).

Wiem wiem...nie przyjzalam sie jej dobrze:(Za szybko przeleciala.....zobaczymy moze kiedys dobrze sie przyjze i napisze:)
Pozdawiam!

kessy 
moderator

Wysłany: 2006-10-22, 20:48   

Dziś (22.10) nad morzem w Ptasim Raju jeszcze szablak zwyczajny S. vulgatum, być może w liczbie mnogiej ;) , jakaś duża ważka i jeden ważkowy tandem. Ciepło jest...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu