Jednocześnie mam pytanie, czy dymorfizm płciowy u tego gatunku jest widoczny Chodzi mi głównie o różnice w odcieniu czerwonego koloru. Pytam dlatego, że mam zdjęcia zarówno Admirała z czerwonymi jak i pomarańczowymi przepaskami na skrzydłach. Na stronie Krszyśka Jonki podawana jest właśnie taka różnica, natomiast w Field Guide of Butterflies of Britain and Europe Toma Tolmana i Richarda Lewingtona jest rysunek jedynie samca...
P1010057r.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 81.39 KB
P1010050r.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 68.41 KB
P1010049_2r.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 68.32 KB
P1010039r.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 142.93 KB
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Pierwszy raz spotykam się z taką informacją - aż zajrzałam do różnych książek, m. in. do atlasu Buszki, ale nigdzie nie ma wzmianki na ten temat. Zresztą zawsze wydawało mi się, że różnice w odcieniu zależne są od zmienności osobniczej, no i oczywiście od stopnia "zużycia" motyla (wypłowienia czy też obtarcia pyłku). No i czasami zdarza się, że u motyli nie wykazujących się dymorfizmem w ubarwieniu samice bywają nieco większe i jaśniejsze - ale to nie jest sztywna reguła...
Update: Zajrzałam na stronę Krzyśka - ale tam też nie jest napisane o podobnej różnicy. Jedynie na miniaturkach samica jest faktycznie nieco jaśniejsza, jednak moim zdaniem w tym wypadku to bardziej kwestia zdjęcia, a nie odwzorowanie rzeczywistej cechy różniącej płcie. Jak już napisałam wcześniej - u motyli bez dymorfizmu w ubarwieniu samica może być nieco mniej intensywnie ubarwiona - ale nie oznaczałabym u nich płci patrząc tylko na niuanse kolorystyczne, bo to może być mylące.
Ostatnio zmieniony przez Aneta 2006-07-07, 01:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum