FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
plujące ćmy?
Autor Wiadomość
Gwos 

Wysłany: 2007-06-26, 09:24   plujące ćmy?

Wieczorem przed zaśnięciem słyszałem coś fruwającego nad moją głową. Pomyślałem, że to ćma. Najczęściej u mnie w mieszkaniu spotykam rolnicę tasiemkę. Rano, gdy odsłaniałem zasłonki, coś zatrzepotało, opluło mnie nieprzyjemnie pachnącą cieczą i pofrunęło dalej, być może przez lufcik na zewnątrz, bo później już nic nie znalazłem. Rękę musiałem umyć wodą, bo zapach był dość intensywny. Słyszałem o plujących pająkach, ale czy są plujące ćmy? A może był to jakiś inny owad? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Pozdrawiam,
Gwos

P.S. Mieszkanie w centrum miasta, piąte piętro.

Aneta 
moderator

Wysłany: 2007-06-26, 12:23   

Tak, sówki potrafią robić takie sztuczki, zwłaszcza gdy czują się zagrożone :cool: Dziwny jest tylko ten zapach - wielokrotnie byłam "opluta" przez ćmy (podczas łapania na światło) i ciecz ta zawsze była bezzapachowa. Może w firankę zaplątał się jeszcze jakiś złotook - one też zdenerwowane wypuszczają wydzielinę, jednak w odróżnieniu od sówkowej ma ona naprawdę przeokrutną woń.

Gwos 

Wysłany: 2007-06-26, 16:09   

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czym taki owad pluje? Którą stroną?

Aneta 
moderator

Wysłany: 2007-06-27, 12:07   

Ćmy plują tradycyjnie ;-) , otworem gębowym. Złotooki natomiast wypuszczają wydzielinę ze specjalnych gruczołów na przedtułowiu.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2007-06-27, 12:46   

Gwos, to nie hańba dostać w twarz ćmim klockiem :lol:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Odpowiedz do tematu